• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okupilo se jato "orlića", bliži se let...

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije pokušaće da na Evropskom prvenstvu u Švedskoj osvoji prvo mjesto.

 Okupilo se jato "orlića", bliži se let...  Izvor: MONDO

Zbog čega je Evropsko prvenstvo mladih fudbalera "prvenstvo prije prvenstva"?

Iz prostog razloga što će Evropa od 15. do 29. juna u Švedskoj moći na djelu da vidi igrače, koji će ubrzo biti najbolji fudbaleri na kontinentu, a neki od njih podizaće pehare za seniorskog prvaka Evrope, pobednika Lige šampiona, prvaka Serije A, Primere, Premijer lige...

Mlada reprezentacija Srbije putuje na turnir, na kojem su u prošlosti najbolji igrači bili, recimo, Rudi Feler, Manuel Sančiz, Loran Blan, Davor Šuker, Luis Figo, Fabio Kanavaro, Andrea Pirlo...

Poslije dve srebrne medalje od 2004. godine, svi se u i oko tabora "orlića" slažu da je "šljiva zrela" i da je vrijeme za zlato, a ko igra i na koji način igra u timu Slobodana Krčmarevića - nema razloga da se o tome ne sanja, niti bi taj san trebalo da bude preveliki teret za ovu sjajnu generaciju.

Ako je nekome u prirodi posla da "spusti loptu", onda je to upravo selektor.

"Apelujem na javnost da "spustimo loptu". Neka bude optimizma, to je zdravo, ali moramo da skinemo teret sa leđa ovih mladih igrača. Ja zaista vjerujem u njih, ali ambicije su nekada bile prevelike i umijele su da smetaju", rekao je Krčmarević i dodao:

"Neka za sada bude da smo napravili veliki uspjeh plasmanom među osam najboljih u Evropi, jer u Švedskoj neće biti dvostruki uzastopni šampion Holandija, kao ni Francuska. To ne mijenja mnogo, jer su naše ambicije velike, bez obzira na ekipe sa kojima ćemo se sastati".

Selektor Krčmarević je u utorak, u beogradskom Hotelu Balkan, saopštio spisak igrača i nije saopštio nijedno novo ime u odnosu na tim koji je, bez mnogo panike, prošao kvalifikacije i baraž sa Danskom. Protiv Italije 16. juna, zatim Bjelorusije 19. juna i domaćina Švedske 23. juna, a možda i poslije toga, za Srbiju će igrati "stare snage".

Kako "stare", kada se radi o igračima koji nemaju 22 pune godine?

Većina njih su mlađim selekcijama naše zemlje praktično "od kad su prohodali" i taj sistem rada u FSS sve više daje rezultate, a posljedice su očigledne i u igri seniorskog tima.

GOLMANI: Željko Brkić (Vojvodina), Bojan Šaranov (OFK Beograd) i Živko Živković (Metalac).

ODBRANA: Nenad Tomović (Đenova), Marko Jovanović (Partizan), Nemanja Pejčinović (Crvena zvezda), Milan Vilotić (Čukarički), Jagoš Vuković (Rad), Rajko Bežančić (Partizan), Ivan Obradović (Partizan) i Nikola Petković (Ajntraht Frankfurt).

SREDINA: Milan Smiljanić (Espanjol), Ljubomir Fejsa (Partizan), Nemanja Matić (Košice), Nikola Gulan (Fiorentina), Gojko Kačar (Herta), Zoran Tošić (Mančester junajted), Marko Milinković (Košice), Nemanja Tomić (Partizan) i Dušan Tadić (Vojvodina).

NAPAD: Miralem Sulejmani (Ajaks), Filip Đorđević (Nant) i Rade Veljović (Kluž).

"Ovi momci su zaslužili pozive ponašanjem i zalaganjem na terenu", kratko je prokomentarisao Krčmarević, koji je 23. jula 2007. godine naslijedio Miroslava Đukića na mjestu selektora "orlića", nakon što je Đuka u Holandiji osvojio srebro.



"Disciplinu niko ne smije da naruši"

Već na prvi pogled, u oči "upadaju" trojica seniorskih reprezentativaca Gojko Kačar, Ivan Obradović i Miralem Sulejmani, koji će paralelno sa obavezama u seniorskom timu, dati sve od sebe da se sa vršnjacima popnu na krov Evrope i to im neće biti ispod časti kao Nevenu Subotiću.

Velika je šteta (ako ne nešto više) što je mladi štoper Borusije iz Dortmunda, iako je tek zakucao na vrata seniorske reprezentacije, odlučio da je "najbolje da se zahvali Krčmareviću, jer je imao tešku sezonu".

Krčmarević to nije prokomentarisao, vjerovatno zbog mira u kući, ali nije ni morao...

"Svaki reprezentativac morao bi da se drži reda i da bude disciplinovan. To niko ne smije da naruši. U Švedskoj ćemo biti jedna od najmlađih ekipa na turniru, ali to će vjerovatno biti i posljednja prilika ovoj generaciji da napravi veliki rezultat", podviknuo je Krčmarević.

"Vidjećemo da li smo sposobni za to".

Ako "presječemo" tim po linijama, odbrana je naizgled "najtanja", jer FSS nije uspio da ublaži kaznu Slobodanu Rajkoviću zbog navodnog incidenta na Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Naši fudbaleri u odbrani nisu bili standardni u svojim ekipama, ima tu Zvezdinih fudbalera, koji nisu imali sjajnu sezonu, ali to što nismo uspjeli da skinemo kaznu Slobodanu Rajkoviću je veliki hendikep za nas i nismo imali mnogo drugih opcija", rekao je Krčma, ali i istakao šta će biti naš adut.

"Imamo odlične fudbalere u srednjem redu i napadu, sa kojima možemo svakom timu na svijetu da se suprotstavimo".

Krčmarević je odlučio da ne povede dva bisera srpskog fudbala, najboljeg mladog fudbalera Superlige Danijela Aleksića iz Vojvodine i budućeg igrača Mančester junajteda, a sada vezistu Partizana Adema Ljajića, jer "u psihološkom i fizičkom smislu zaostaju za konkurencijom".

Reprezentativci će se okupiti 4. juna u Beogradu i potom otputovati na kratke visinske pripreme na Zlatiboru, gdje će biti odigrana i jedna pripremna utakmica sa Makedonijom (7. jun). Tri dana kasnije, "orlići" će se vratiti u Beograd, odakle će poslije prespavane noći odletjeti u Švedsku.

Na "presjedanju" u Kopenhagenu pridružiće im se "seniori" Kačar, Obradović i Sulejmani, koji će provesti par dana u Toršavnu na Farskim Ostrvima, poslije meča A reprezentacije. Tada će, na aerodromu u Danskoj, mladi tim Srbije konačno biti kompletan za prvi meč u Helsinborgu 16. juna protiv "azura", koji su im dužnici iz finala 2004. godine u Njemačkoj.

Tada je Đilardino bio koban za tim Srbije i Crne Gore.

Ko od srpskih momaka želi da bude novi Đilardino? "Konkurs" je otvoren!

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC