• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok na Old Trafordu: Umro Malkolm Glejzer!

Vlasnik Mančester junajteda Malkolm Glejzer (86) preminuo je u sredu uveče.

Vlasnik Mančester junajteda, američki milijarder Malkom Glejzer, preminuo je tri dana posle 86. rođendana.

Evropska i engleska javnost ovu vest, koja je vezana za jedan od najvećih fudbalskih klubova sveta, saznala je - preko zvaničnog portala NFL tima Tamba Bej Bakanirsa, koji je takođe u vlasništvu porodice Glejzer.

Svi vodeći engleski mediji pozivaju se na Bakanirse kao izvor, pa tako do daljeg ostaje nejasno da li je Glejzer preminuo ili poginuo u saobraćanoj nesreći, što je "pod navodno" navedeno na Wiki profilu ovog vremešnog biznismena koji je zaradio milijarde na nekretninama i iznajmljujući šoping molove koje je gradio širom SAD.

Malkolm je za sobom ostavio suprugu Lindu, petoricu sinova, od kojih su dvojica potpredsednici Junajteda (Džoel i Avram) i jednu kćerku.

Glejzeri su u Junajted ulazili postepeno, od 2003. do 2005. godine, kada su novcem od pozajmica polako otkupljivali akcije kluba, sve dok nisu postali većinski vlasnici. Dobar deo navijača slavnog kluba protivio se njihovoj poslovnoj politici i uopšte prisustvu na "Old Trafordu", mada je Junajted tokom prethodnih devet godina beležio sjajne rezultate i na terenu i van njega, gde je isplatio dobar deo svojih dugovanja.

Ispostavilo se da je jedna od poslednjih odluka za života Malkolma Glejzera bilo postavljanje Luja van Gala za menadžera Junajteda, posle turbolentne sezone u kojoj je Aleks Ferguson izabrao Dejvida Mojesa za svog naslednika, Škot sve uprskao i priredio klubu najgoru sezonu u istoriji Premijer lige, a onda posao dovršio Rajan Gigs kao privremeni menadžer.



Prema podacima magazina "Forbs" (Forbes), u trenutku smrti, Glejzerovo privatno bogatstvo iznosilo je četiri milijarde dolara. Umro je kao predsednik i izvršni direktor (CEO) kompanije koja je u porodičnom vlasništvu, "First Allied Corporation".

Što se Junajteda tiče, "Forbs" navodi da je ona u jednom trenutku koštala porodicu 1,4 milijarde dolara, ali da trenutno udeo Glejzera u klubu "vredi" 2,2 milijarde dolara, što svedoči o tome da je Glejzer imao viziju i zaradio tokom "gazdovanja" Junajtdom. Pretpostavka je da će ga u tome naslediti Avram Glejzer.

Bilo kako bilo, Malkom je otišao u veoma važnom trenutku za Junajted, posle sezone bez trofeja, a pred leto tokom kojeg je bilo neophodno dovesti mnoga pojačanja.

Rezidencija Glejzerovih je u Vest Palm Biču na Floridi, iako su poreklom iz Ročestera, iz Države Njujork.

U poslednjih nekoliko godina, dnevno su se vođenjem kompanije "FAC" bavili sinovi Brajan, Edvard i Džoel.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC