• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od fudbalskog obožavaoca s ljubavlju

Autor mondo.rs

Kada zaljubljenik u fudbal 20 godina skuplja podatke o Mundijalima, a onda odluči da napiše nešto o njima...

Da li ste znali da je tim Jugoslavije koji je na Mundijalu 1930. pobedio Brazil 2:1 bio najmlađi u istoriji svetskih prvenstava? Možete li da pretpostavite koji šampionati su bili svojevrsne promocije velikih diktatora prošlog veka? O mađarskoj "lakoj konjici" je sve rečeno, ali o "paruanskoj marmeladi" i "bitkama za Bern i Santjago"...

Sve ovo, kao i mnogo, mnogo drugih zanimljivih podataka o događaju koji je vremenom izrastao u planetarni fenomen, možete pročitati u knjizi "Mundijal kroz istoriju".

Uoči Svetskog prvenstva u Brazilu, u prodaji se našlo štivo autora Borisa Latinovića, koje pored svega šta za nekoliko minuta možete "izguglati" na internetu, nudi, ipak, nešto više.

"Kada sam počinjao da pišem, iskren da budem, nisam ni bio svestan količine podataka koju ću morati da obradim", otkriva za MONDO Latinović.

"Pored svih tih informacija koje sam morao da spomenem, znao sam da knjiga ne bi smela da bude zasnovana na pukoj i šturoj faktografiji. Gledajući po sebi, to bi bilo užasno naporno za čitanje", dodaje Boris.



"Mundijal kroz istoriju" je jedna u nizu knjiga koje se bave fudbalskim svetskim prvenstvima. Iz tog razloga, Latinović je morao da se potrudi i čitaocima ponudi nešto novo, originalno.

"Trudio sam se da u knjizi dam lični sud o svim tim silnim utakmicama, pa će se nekima možda učiniti da sam subjektivan po pitanju (ne)simpatisanja određenih fudbalera ili reprezentacija. Možda, ne znam. Znam samo to, da sam se trudio da jednak tretman u knjizi imaju Brazilci, Italijani, Nemci i Argentinci, kao i Vels, El Salvador, Togo i Angola. Sve one nejasnoće i nedostatke koje sam primećivao u drugim publikacijama, trudio sam se da otklonim. Opet, konačan sud o knjizi daće čitaoci. Niko drugi".

Odluka da se stvori jedno ovako delo nije od juče. Naprotiv.

"Ideja se stvorila, bez preterivanja, pre petnaestak godina. a pre nešto više od dve godine definitivno sam prelomio i maltene danonoćno radio na studioznoj obradi pravog mora podataka, koji gotovo i da nemaju svoj početak i kraj".

Boris je podatke skupljao godinama.

"Koristio sam zaista mnogo izvora. Internet mi je bio baza samo za statističke podatke, sve ostalo sam pronalazio i prerađivao iz ogromne sopstvene biblioteke i arhive, koju skupljam preko dve decenije. Bilo je tu raznih knjiga, monografija, dodataka, časopisa, novinskih članaka, a srž je bila u tome, da pokušam stvoriti nešto autentično", kaže Latinović, koji je konačno uspeo u svojoj nameri.

Promocija knjige izdavačke kuće "Buybook" iz Sarajeva zakazana je za 5. juna u Zagrebu, a druga 9. juna u Mostaru.

Latinović se zahvaljuje svima koji su pomogli da obogate knjigu, ali i da ona ugleda "svetlost dana".

"Želim da se zahvalim nekolicini sportskih novinara i komentatora iz našeg regiona, koji su stali uz mene i moju knjigu, prvenstveno svom prijatelju Sabahudinu Topalbećireviću, koji je napisao veoma inspirativan predgovor, kao i Romani Eibl iz Hrvatske, legendarnom sportskom komentatoru i novinaru iz Mostara Nerminu Biseu, Smiljanu Banjcu, Gojku Andrijaševiću i Nebojši Viškoviću iz Srbije", završava Latinović i prognozira šestu krunu za Brazil.

Knjiga se u Srbiji može kupiti u knjižarama "Zepter book world".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC