• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz! Jasno je zašto Srbija nije na Mundijalu!

Autor mondo.rs

Opet ta realizacija! Srbija je protiv Brazila stvorila nekoliko odličnih prilika, ali nijednu nije iskoristila. Kaznio ih Fred poslije greške odbrane... "Salesao" pobijedio 1:0 pred prvi meč na Mundijalu protiv Hrvata.

Reprezentativci Srbije su vrlo dobrom igrom protiv Brazila u Sao Paulu pokazali da im je mjesto na Svjetskom prvenstvu, ali i zbog čega su umjesto na završni turnir u zemlju sambe, kafe i fudbala doputovali samo kao sparing partneri.

Nema navijača Srbije koji, gledajući prijateljsku utakmicu "orlova" protiv Brazila, nije zažalio što najbolji fudbaleri Srbije neće igrati na Mundijalu.

Vjerovatno su mnogima kroz glavu prošle i slike iz prethodnih kvalifikacija, kada su po pravilu kažnjavani za sve promašaje. Tako je bilo i na Morumbiju.

Brazil - Srbija 1:0, strijelac Fred u 59. minutu, a vrlo lako je rezultat mogao da bude u korist Srbije. "Orlovi" su imali više povoljnijih prilika.

Gol Freda protiv Srbije
Izvor: YouTube

Sa druge strane, Luisu Filipeu Skolariju ostaju brige, jer ako je ovo najbolje od Brazila šest dana pred početak turnira i utakmice sa Hrvatskom u Sao Paulu, onda je u velikom problemu. "Salesao" nas nije ubedio zbog čega je prvi na listi favorita za osvajanje "zlatne boginje".

Ali, nije rijetko da treneri u ovakvim utakmicama sakriju adute, a igrači se poštede povreda i pretjeranog zamaranja. Bilo kako bilo, Srbija je pred 60.000 razočaranih gledalaca, čemu u prilog idu i brojni zvižduci na poluvremenu i tokom izmjena pojedinih igrača, jedva pobijeđena.

Iskusni Skolari je izveo najjači sastav, međutim, zvijezde poput Nejmara, Davida Luiza, Marsela, Hulka, Freda, uspjele su tek da u prvih sat vremena drže više loptu u svom posjedu, ali ne i da budu bolji na terenu.

Šanse je stvarala Srbija i promašivala!

Aleksandar Kolarov, pa njegov imenjak Mitrović, i opet Kolarov... Odlične akacije "orlova" u prvih 45 minuta nisu bile materijalizovane, dok je Vladimir Stojković bio prilično besposlen.

Djelovali su sigurno i na početku drugog poluvremena, sve do 59. minuta, kada je odlučen pobjednik. Nije mnogo obećavao napad Brazila, Fred je bio u sendviču dvojice srpskih defanzivaca, Dušana Baste i Branislava Ivanovića. Izgledalo je da će centaršut Tijaga Silve bez problema da "počisti" kapiten "orlova", ali je loše procijenio let lopte, što je Fred majstorski iskoristio i na prelijep način pogodio mrežu.

Srbija je imala šansu da izjednači, Miloš Jojić je pogodio stativu, a Lazar Marković poslije solo prodora slabije šutirao. Imao je i Brazil svojih prilika do kraja meča, čak je Hulku poništen regularan gol zbog navodnog ofsajda.

Turneju po Americi "orlovi" završavaju sa po pobjedom, remijem i porazom. Ali, ono što je najvažnije, izabranici Ljubinka Drulovića pokazali su da izrastaju u ozbiljan tim, koji bi pravu snagu trebalo da pokaže u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a potom i na šampionatu Starog kontinenta.

Za razliku od Skolarija, Drulović je kombinovao sastav u odnosu na prethodne dvije utakmice, a mjesta u prvoj postavi zauzeli su povratnik u državni tim Duško Tošić i Radosav Petrović. Pred kraj meča šansu da na terenu dobila su sva četvorica igrača iz Superlige.

SASTAVI:

Stadion Morumbi, Sao Paulo. Gledalaca: Oko 60.000.

SRBIJA:
Stojković (od 89' Lukač) - Basta (od 89' Vulićević), D. Tošić, Ivanović, Kolarov - Petrović (od 89' Mrđa), Matić - Jojić, Tadić (od 70' Z. Tošić), Marković (od 81' Gudelj) - Mitrović (od 81' Đorđević).

BRAZIL: Žulio Cezar - Dani Alveš (od 72' Maikon), Tijago Silva, David Luiz, Marselo (od 79' Maksvel) - Luiz Gustavo, Paulinjo (od 65' Fernandinjo) - Oskar (od 46' Vilijan), Hulk, Nejmar (od 81' Bernard) - Fred (od 75' Žo).



TOK UTAKMICE:

Reprezentacija Srbije u Sao Paulu igra istorijski meč protiv Brazila. Prvi put pod sadašnjim imenom sastaju se sa petostrukim prvacima svijeta, protiv kojih su pod zastavama prethodnih država, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ i SR Jugoslavije, odmjerili snage 17 puta.

Skor je ubjedljivo na strani domaćina Mundijala.

Brazil je pobijedio osam puta, dva puta je slavila Jugoslavija i to u prve dvije utakmice, dok je sedam mečeva završeno bez pobjednika.

Na šampionatima svijeta Jugosloveni su četiri puta odmjerili snage sa "a selesaom". Po jednu pobjedu imaju obe reprezentacije. Jugoslavija je bila bolja u Urugvaju 1930. 2:1, dok je Brazil pobijedio na svom terenu 1950.

Poslije raspada SFRJ i ukidanja sankcija od strane Ujedinjenih nacija, Jugoslavija je prvi zvanični meč odigrala u Porto Alegreu, tada protiv zvaničnih svjetskih prvaka, i izgubila 2:0. Bilo je to 23. decembra 1994. godine.

Posljednja utakmica između Jugoslavije i Brazila odigrana je prije više od 12 godina u Fortalezi. Domaćin je bio bolji za gol Luizaoa u 71. minutu.

Srbija je bez poraza osam utakmica, a poslednji je doživjela 14. avgusta 2013. od Kolumbije u Barseloni (1:0). "Orlovi" su posle tog meča upisali pet pobjeda i tri remija.

Zanimljivo da je i Brazil istog dana doživio posljednji neuspjeh. Švajcarska je pobijedila 1:0. Za razliku od Srbije, Brazilci su na narednih osam mečeva zabilježili sve pobjede.

KRAJ!

I igrači iz Superlige su dobili priliku u finišu.

74. - Sada su Srbi imali sreće. Hulku je poništen gol zbog ofsajda, koji nije postojao.

73. - Lazar Marković propušta šansu. Kao brzi voz je prošao odbranu domaće reprezentacije, zalomio, a njegov udarac brani Žulio Cezar.

71. - Neće Srbe gol, sada su pogodili stativu. Sjajno je u kaznenom prostoru skočio Jojić, dobro i šutirao, ali je pogodio stativu.

70. - Prva izmjena u Srbiji, ušao je Zoran Tošićm a na klupu se preselio Tadić.

65. - Paulinjo izlazi, a na terenu je Fernandinjo.

59. - GOOOOOOL - Brazil vodi. Nevjerovatno, samo jedna greška odbrane Srbije i domaćin postiže pogodak. Tijago Silva je dugom loptom tražio usamljenog Freda. Napadač Brazila nalazio se između dvojice srpskih igrača i izgledalo je da je to lak posao za srpsku zadnju liniju. Međutim, Ivanović je loše ocijenio, Fred je to iskoristio, oslobodio se svojih čuvara i majstorski pogodio mrežu. Šteta!

54. - I opet prilika za Srbiju, iznenada. Basta je centrirao, a Tadić ostao kratak. Da je zahvatio loptu glavom bilo bi to i te kako opasno po Brazil.

- Počelo je drugo poluvrijeme. Srbija u istom sastavu, Vilijan umjesto Oskara u reprezentaciji Brazila.

Srbija je odlično odigrala prvo poluvrijeme, imala tri prilike, ali nije uspjela da postigne gol. Brazil je imao više loptu u posjedu, ali su napadi domaćina bili jalovi. Igrači Barzila su zvižducima ispraćeni u svlačionicu. I to dovoljno govori...

- Teren na Morumbiju je u očajnom stanju, to je jasno poslije pola sata igre.

32. - Opet ništa! Nevjerovatno šta nije iskoristio Mitrović. Tadić mu je servirao loptu na glavu, a on ne pogađa sa samo nekoliko metara. Bio je to zicer za napadača Anderlehta. Odlična igra Drulovićevih pulena.

30. - Velika prilika za "orlove"... ostaje 0:0. Brza kontra Evropljana preko Markovića, zatim lopta na stranu za Kolarova i panična intervencija Brazila. Imao je fudbaler Mančester sitija i boljih rješenja. Samo treći korner za Srbiju.

25. - Fred iz daljine pored stative. Nije to bila opasna situacija ispred našeg gola.

18. - Nejmar se iznenada našao u šansi poslije greške srpske odbrane. Ivanović je uklizao na vrijeme i izbacio loptu u korner, prvi za "selesao" na meču.

15. - Petrović je faulirao Nejmara na sredini terena i dobio žuti karton.

9. - Prilika za Srbiju. Lagan napad "orlova", naizgled bezopasan... Petrović je lijepo našao Kolarova pored lijeve aut linije, a bek Srbije sjajno prošao sa unutrašnje strane, šutirao desnom nogom i pogodio spoljni dio mreže. Odlično!

8. - Marselo uspijeva pored Baste da ubaci loptu u peterac, ali je Stojković bio oprezan.

5. - Poslije pet minuta igre nema prilika u Sao Paulu. Brazil želi da nametne svoj stil i da pritisne srpsku odbranu. Za sada se dobro brane, a kontre zaustavljaju faulovima. Nejmar je već počeo da se valja.

2. - Po faul na obe strane. Tadić ubacuje, a David Luiz izbija loptu u korner...

- Sve je spremno, utakmica je počela. Prvi napad za Brazil, koji igra u najjačem sastavu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC