• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobeda Brazila uprljana "penalom" kojeg nije bilo!

Autor mondo.rs

Brazilu onakav penal nije ni bio potreban da pokaže da je bolji tim od Hrvatske i zato šteta što se sada o tome piše...

Jedni tvrde da će igrači folirati penale, sve dok sudije na to padaju.

Drugi tvrde da će sudije na to padati, sve dok igrači foliraju penale.

Šta god da je od ta dva tačno, fudbal je zaista izgubio na imidžu ove večeri kada je Japanac Juiči Nišimura čisto foliranje Freda u duelu sa Dejanom Lovrenom, u 69. minutu pri rezultatu 1:1, okarakterisao kao najstrožu kaznu u korist domaćeg tima i organizatora Mundijala.

To nikome nije bilo potrebno, pa ni Brazilu, koji je bio bolji tim tokom svih 90 minuta.

Nejmar je sa bele tačke postigao drugi gol na meču i kreirao potpuni preokret u Sao Paulu, gde je Brazil fudbalski apsolutno nadigrao Hrvatsku i gde je svima nekako laknulo kada je u 91. minutu odlični Oskar postigao fantastičan pogodak za konačnih:

Brazil - Hrvatska 3:1 (1:1), na "Korintijans areni", u prvom kolu Grupe A na XX FIFA svetskom prvenstvu u fudbalu. Sreća, pa nije odlučio Fredov pad, jer bi se danima samo o tome pisalo.

BRAZIL: Sesar - Alveš, Silva, Luiz, Marselo - Paulinjo, Gustavo - Oskar, Nejmar, Hulk - Fred.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Kovačić, Modrić - Olić, Rakitić, Perišić - Jelavić.

Sva četiri gola postigli su Brazilci, iako je selektor debitant na Mundijalima Niko Kovač ostavio svoja dva "Brazilca" na klupi: Marselo u 10. minutu u pogrešnu mrežu, Nejmar u 29. u pravu i to na divan način, a onda u 71. minutu sa bele tačke na jedva način. "Tačku na i" stavio je Oskar u nadoknadi vremena, tj. 91. minutu, desetak minuta nakon što je Nišimura opravdano poništio pogodak Hrvatske za 2:2, zbog faula Ivice Olića nad Žuliom Sezarom, koji je bio iskoristio Ivan Perišić.

Hrvatski selektor Kovač, poslednji Hrvat koji je postigao gol na Mundijalima, tek treći put u karijeri vodio je samostalno neku seniorsku selekciju i, prema mnogim mišljenjima prvom favoritu prvenstva, suprotstavio prilično ofanzivnu formaciju sa trojicom kreativaca na sredini, Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem i Mateom Kovačićem.

Hteo je da se nadigrava i to je funkcionisalo do polovine prvog poluvremena, kada je njegov tim i bio u vođstvu zahvaljujući neutešnoj potrebi Danija Alveša da igra na desnom krilu, skroz gore.

Brazil je izgubio loptu na protivničkoj polovini, krenula je brza akcija Hrvatske preko levog krila, Tijago Silva je morao da izađe sa svoje pozicije i priđe Ivici Oliću, koji je uputio pravi centaršut na peterac, a tamo u šumi nogu Marselo bio nesrećan da bude njegova jedina zakači "Brazucu" - 0:1 i knedla u grlu kod većine Brazilaca koji su plakali uz himnu samo desetak minuta ranije.

Ali, nije bilo preterano razloga za brigu, jer je na raspolaganju bilo punih 80 minuta. Sve što je Brazil trebalo da nastavi da radi jeste da konkretno i pravolinijski napada prema Stipe Pletikosi. Baš onako kako ne igra Bajern, niti Španija, tim Luisa Felipea Skolarija je u nekoliko sekundi slao loptu u crvenu zonu, a tamo je najkonkretniji bio Nejmar.

Brzo, prosto i bez mnogo dodira, Brazilci su kreirali šanse, a izjednačili Nejmarovim udarcem sa distance, levom nogom, ne jakim, ali hirurški preciznim - lopta se od stativu, pored dugog Pletikose, odbila u mrežu - 1:1. Bio je to 32. gol 22-godišnjeg Nejmara u 50. nastupu u svetom žutom dresu.

Neki će reći da Nejmar u tom 27. minutu nije ni trebalo da bude na terenu, jer je 60 sekundi ranije udario laktom Modrića u glavu. Ali...

Tek tada, Hrvatska je uspela da vrati Brazil na njegovu polovinu i Skolarijev tim nije imao šut u okvir gola sve do nepostojećeg penala! Tačnije, iako su Hrvati imali samo 7 odsto vremena loptu u nogama od 46. do 55. minuta, Skolari je u 68. morao da izvede neinventivnog Hulka s terena i ubaci Bernarda. Isplatilo se 60 sekundi kasnije...

Nevidljivi Fred, koji je bio bez šanse do tada, primio je loptu okrenut leđima Pletikosi, na sebi je "imao" Lovrena koji ništa sporno nije uradio, osim što ga je Fred nagazio i pao.

Penal, dug zalet, oklevanje i 2:1, za 33. gol Nejmara, čime se na večnoj listi strelaca izjednačio sa legendom Ronaldinjom i prišao na gol iza legendarnog Rivalda.

Od tog trenutka, Hrvati više nisu mogli da primenjuju svoj defanzivni "game plan", a nisu bili ni sigurni da mogu da ga daju, bez Marija Mandžukića na terenu, a sa potpuno neupotrebljivim Nikicom Jelavićem. Kovač je napravio dve izmene, ali je mogao da primi gol posle skoka i udarca glavom Davida Luiza.

I onda veliko finale... Ivan Perišić opalio je po lopti u 90. minutu tako da su Sezaru zabrideli dlanovi, ali se lopta odbila pravo u kontru ka Pletikosi, kojeg je posle solo prodora "suvim listom" savladao Oskar za konačnih 3:1 i sačuvanu tradiciju da nikad nijedan domaćin nije izgubio na otvaranju Mundijala.

"Svaki organizator Svetskog prvenstva 'ima prava na jednu šokantnu sudijsku odluku'. Brazil je svoju rano iskoristio", napisao je na Twitteru kultni centarfor engleske s kraja 80-ih i početka 90-ih godina, Gari Linker.

Videćemo da li je tako...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC