• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak sveta ponižen!

Autor mondo.rs

Reprezentativci Holandije pobedili su i obrukali Špance, 5:1!

Reprezentacija Španije, šampion sveta, obrukana je na petak 13. i bačena na kolena.

Sudija Nikola Ricoli napravio je dve skandalozne greške, Dijego Kosta se ponašao uličarski i razočarao mnoge koji su strepeli za njegov nastup, Iker Kasiljas dokazao da nije samo u lošoj formi...

A, Holanđani su igrali fudbal i demonstrirali svoju snagu!

Navijači selekcije Luja Van Gala ponižavali su protivnike u finišu pokličima "ole, ole", smejali se Fernandu Toresu i gledali kako se njihovi ljubimci igraju protiv Španaca.

Golovima Robina Van Persija, Arjena Robena (po dva) i Stefana De Fraja:

ŠPANIJA - HOLANDIJA 1:5 (1:1)

Senzacionalno ubedljivim trijumfom u prvoj utakmici Mundijala, koja će biti zapamćena dok bude svetskih prvenstava, izabranici Luja Van Gala nagovestili su neslućeni potencijal i ogromne domete.

 U duelu sa ekipom koju je činilo čak sedam igrača koji su pobedili Holandiju u finalu prošlog Mundijala, neke nove "lale", predvođene starim, nanele su Špancima najubedljiviji poraz od 13. jula 1950. godine i utakmice protiv Brazila (1:6) na Mundijalu, gle slučajnosti, takođe održanom u Brazilu!

Pored Van Persija, Robena i Snajdera, svet je upoznao i kvalitet Stefana De Fraja, snažnog štopera Fejnorda i Delija Blinda, levog beka Ajaksa, koji od večeras neće biti poznat kao supertalentovani igrač i sin legendarnog Danija Blinda.

Od večeras, svet će ga prepoznavati i kao i dvostrukog asistenta u neverovatnoj pobedi nad Špancima i asistenciji za prelep gol Robina Van Persija za izjednačenje, u 44. minutu (na slici ispod).

Pogotkom letećeg Holanđanina "lale" su poništile vođstvo "furije" od 27. minuta, stvoreno velikom greškom Nikole Ricolija i pogrešno dosuđenim penalom posle glume Dijega Koste, centarfora za kojeg su se mnogi molili da zaigra i pokaže kako postiže golove, a ne kako pada i udara bez lopte (pročitati okvir).

Od tog trenutk i gola Ćabija Alonsa, pa do kraja utakmice, na terenu je postojala samo jedna reprezentacija. Arjen Roben iskoristio je u 53. minutu još jedan lep centaršut Blinda, nadmudrio Pikea i Ramosa i zatekao nemoćnog Kasiljasa. Nada Španaca još je postojala...

Međutim, šampion sveta ostao je i bez nade 11 minuta nakon tog momenta, nedosuđenog faula Van Persija na Kasiljasu (slika dole) i gola De Fraja za 3:1. Pobednik je bio odlučen, Španci pobeđeni, a navijači Holandije raspevani. Čekali su još golova svojih zemljaka i dobili ih.

Dijego Košta kao baraba!

Napadač Španije, naturalizovani Brazilac, učesnik u dve situacije koje su bacile senku na reprizu finala Svetskog prvenstva 2010. Verovatno ogorčen zbog zvižduka koji su ga od nekadašnjih zemljaka sačekali u Salvadoru, Dijego Kosta je tokom utakmice sa Holandijom bio prilično nervozan. Svaki kontakt španskog napadača sa loptom propraćen je zvižducima, a s njima je ispraćen sa terena posle sat vremena igre. Zviždao bi mu ceo stadion i da nije napravio neoprostivi greh i umesto zemlje rođenja Brazila izabrao da brani boje Španije. Kosta je prvo odglumio prekršaj posle kojeg je Ćavi Alonso sa bele tačke doveo svetske prvake do prednosti, a zatim je bez razloga, na početku drugog poluvremena, glavom udario Bruna Martinsa Indija. Nikola Ricoli to nije video, pa je Španac prošao bez kartona, a zaslužio je crveni. Teren je napustio u 63. minutu.

Prvi im je poklonio Iker Kasiljas, dodavši loptu Robinu Van Persiju u 72. minutu, a poslednji, peti, Roben u 80.

"Lale" su do poslednjeg zvižduka Ricolija imale šansu da dodatno izvrgnu Špance ruglu, ali to nisu učinili. Ne zato što nisu hteli, već spletom okolnosti, klizanja i intervencija Kasiljasa.

U Grupi B igraju i Australija i Čile, a međusobni meč odigraće u ponoć. Trijumfom Holandije nad Španijom razjašnjeno je da će "lale" već u drugom kolu moći da "overe" plasman.

Pred Špancima su dani tokom kojih će morati da se saberu i nađu način da što pre zaborave katastrofu koju su doživeli pred 52.000 stadiona u Salvadoru.


ŠPANIJA (4-3-3): Kasiljas - Aspilikueta, Pike, Ramos, Alba - Ćavi, Buskets, Alonso (od 63' Pedro) - Silva (od 78' Fabregas), Kosta (od 63' Tores), Inijesta.

* Na klupi su sedeli od početka De Hea, Havi Martinez, Huan Mata, Sesk Fabregas, Santi Kasorla, Pedro i David Vilja!

HOLANDIJA (3-5-2): Silesen - Flar, De Fraj (od 77' Feltman), Indi - Janmat, De Guzman (od 62' Vajnaldum), De Jong, Blind - Snajder - Van Persi (od 79' Lens), Roben.



Kao što je i najavljeno, Dijego Kosta istrčao je na teren od prvog minuta. Ova utakmica bila je, naravno, tema i naše mundijalske kolumne MONDO TIP DANA.

Praćenje utakmice bilo vam je možda zanimljivije uz par statističkih detalja.

- Vesli Snajder (30) odigraće protiv reprezentacije Španije svoju 100. utakmicu u dresu reprezentacije. Tako će stati uz veterane holandskog fudbala, "centurione", među kojima su Edvin Van Der Sar (130), Frank De Bur (112), Rafael Van Der Vart (109), Đovani Van Bronkhorst (106) i Filip Koku (101).

- Iker Kasiljas će večeras početi svoj OSMI veliki turnir za reprezentaciju. A veliki turniri su Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo. Samo Lotar Mateus ima više nastupa na tim svetkovinama - devet.

- Holandija nije izgubila prvu utakmicu na Mundijalu od 1938. godine i utakmice protiv Čehoslovačke (0:3)! Španija je izgubila na premijeri pre četiri godine, od Švajcarske (0:1)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Sv. Prvenstvo sudija

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC