• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajni Italijani dobili odlične Engleze

Autor mondo.rs

I jedni i drugi bili su na visokom nivou, ali su "azuri" mnogo zadovoljniji napustili teren – pobedili su 2:1 i nastavili uspešan niz protiv Engleske od koje nisu izgubili u takmičarskoj utakmici već 37 godina.

Bivši svetski šampioni – Italija 1934, 1938, 1982. i 2006 i Engleska 1966, odigrali su sjajan meč u prvom kolu Grupe D Mundijala u Brazilu.

Golovima Klaudija Markizija u 35. i Marija Balotelija u 50. minutu Italija je savladala Engleze, koji su uspeli jednom da izjednače, preko Danijela Stardiža u 37. minutu, ali ne i drugi put...

A i da je bilo nerešeno, ne bi bilo nezasluženo, pošto su i jedni i drugi prikazali sjajnu igru. Dostoju derbija grupe u kojoj su još Kostarika i Urugvaj, ali i dostojnu epiteta jedne od najjačih utakmica prvog kruga takmičenja.

SASTAVI


ENGLESKA:
Hart – Bejns, Jagielka, Kejhil, Džonson – Henderson (73. Vilšir), Džerard, Velbek (61. Barkli), Sterling – Runi, Staridž (80. Lalana).

ITALIJA: Sirigu – Kjelini, Barzalji, Paleta, Darmian – De Rosi, Verati (57. Mota), Markizio – Pirlo – Kanderva (79. Parolo), Baloteli (73. Imobile).

 Odavno nismo gledali tako rastrčane i opasne Engleze, a veliki broj vrhunskih igrača na obe strane doneo i, zaista, vrhunski fudbal.

Italijani su igrali u svom stilu, sigurno i bez mnogo rizika, dopustivši rivalu da nekoliko puta zapreti u uvodinim minutima meča. Kada su "azuri" videli da mogu da se oslone na odličnog Slavatorea Sirigua, koji je na golu zamenio povređenog Bufona rešili su da krenu u ofanzivu i ubrzo su poveli.

Posle uigrane akcije iz kornera Pirlo je propustio loptu do Klaudija Markizija, a vezista Juventusa precizno šutirao sa oko 18 metara.

Samo dva minuta kasnije izjednačio je Danijel Staridž posle kontranapada i odličnog dodavanja Vejna Runija.

Nerešenim rezultatom otišlo se na odmor koji je, čini se, više prijao Italijanima. Iako su opet prvi zapretili Englezi, "azuri" su opet poveli. Mario Baloteli je iskoristio dobar centaršut Kanderve, ali i loše postavljanje Kejhila. Dobrim skokom i udarcem glavom savladao je Džoa Harta, nekadašnjeg saigrača u Mančester sitiju.

Nastavili su Englezi i posle toga da napadaju, međutim, odbrana Italije nije poklekla do kraja meča.

Važna tri boda osvojili su "azuri", posebno imajući u vidu rezultat prve utakmice iz ove grupe i iznenađujuću pobedu Kostarike protiv Urugvaja.

Poslednji put kada je Engleska savladala Italiju u utakmici takmičarskog karaktera bila je davna 1977. godina. Igrale su se tada kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Argentini, a Englezi su u Londonu slavili 2:0.

U Argentinu su, ipak, otišli Italijani zbog bolje gol-razlike. Kako će biti ove godine, odnosno ko će biti srećniji, videćemo...

Što se tiče navijača, sudeći po fotografijama, oni su se pre meča u Manausu odlično zabavili a to je moglo da se nasluti i po ranijem raspevanom dolasku Engleza brodićem.

Ovaj meč imao je, doduše, neprijatnu uvertiru, pošto se nekoliko sati ranije pojavila informacija da se u krugu stadiona u Manausu nalazi vozilo u kojem je bomba. Intervenisala je policija, a posle pretrage saopšteno je da je uzbuna bila lažna.

Grupa D je, inače, prva u istoriji svetskih prvenstva u kojoj učestvuju tri bivša svetska prvaka (Urugvaj, Italija i Engleska).

TOK UTAKMICE:

KRAJ! I jedni i drugi su prikazali odličan fudbal, ali Italijani mnogo zadovoljniji odlaze sa terena.

- Majstorija Andree Pirla za kraj! U jeku napada Engleza, vremešni vezista Juventusa još jednom je pokazao da nije za penziju, ali je nažalost prečka sprečila pogodak iz slobodnog udarca koji bi se dugo vrteo u TV špicama.

- Zapretio je i Ros Barkli koji je minut-dva ranije ušao u igru. Ofanzivni vezista Evertona po levoj strani oslobodio se De Rosija, ušao u sredinu i dobro šutirao, ali je Sirigu opet bio na visini zadatka.

- Opet su Englezi prvi zapretili, ali opet Italija vodi! Mario Baloteli bio je strelac u 50. minutu pošto je Kandreva sjajno centrirao, a napadač Milana bio bolje postavljen od Kejhila. Glavom je loptu spustio u mrežu za 2:1.

- Opet su Englezi prvi zapretili i opet udarcem sa distance. Staridž je šutirao sa više od 20 metara, ali je Sirigu dobro reagovao.

- Nije bilo promena u sastavima na početku drugog dela meča.

Poluvreme. Sjajna utakmica na Areni Amazonija u prvih 45 i "kusur" minuta! Veliki broj šansi, dva gola i velika borba igrača oba tima. Italijani imaju loptu češće u nogama, ali Englezi su bolje počeli i prilično su opasni u napadima po desnoj strani, odnosno preko Đorđa Kjelinija koji u ulozi levog beka menja povređenog Matiu De Šilja.  "Azuri" se koncentrišu uglavom na proigravanje Balotelija.

- U nadoknadi prvog poluvremena umalo 2:1 za Italiju. I to dva puta! Prvo je Pirlo sjajno proigrao Balotelija, a napadač Milana majstorski lobovao Harta skoro iz "mrtvog ugla", ali je Jagielka uspeo da glavom izbaci loptu sa gol-linije. Potom je Kandreva odlično šutirao sa ivice kaznenog, ali je stativa bila saveznik Engleza.

- Vođstvo Italijana je trajalo samo dva minuta! Danijel Staridž je iskoristio sjajno dodavanje Vejna Runija sa leve strane iz kontranapada.

- Italija vodi 1:0 od 35. minuta golom Klaudija Markizija posle uigrane akcije iz kornera! Vezista Juventusa precizno je šutirao sa nekih 18 metara, pošto mu je Pirlo propustio loptu. Po zemlji,  u dalji ugao, lopta je prošla pored Džoa Harta.

- Posle nekoliko udaraca sa distance konačno su i Italijani ušli u protivnički kazneni prostor, ali je u 34. minutu Baloteli bio "kratak" da glavom zahvati loptu i zapreti nekadašnjem saigraču, Hartu.

- Umalo autogol Barzaljija posle odličnog prodora Velbeka po desnoj strani. Od svega, ipak, Englezi su dobili samo korner.

- Prvi put u meču zapretio je i Baloteli. Kao i svi igrači prethodno i on je "opalio" po lopti sa 20-ak metara, ali preko gola.

- U 19. minutu na intervenciju je primoran i Džo Hart. Iz daljine je šutirao Antonio Kandreva, ali nedovoljno dobro da bi savladao golmana Mančester sitija. Englezi su, inače, za sada odlično zatvorili Marija Balotelija, kojeg dobro poznaju iz perioda kada je nastupao za Siti.

- U 12. minutu i treći udarac Engleza sa distance, ovaj put šutirao je Deni Velbek, ali poput Sterlinga - pored gola. Italijani imaju loptu nešto više u svom posedu, međutim, nisu dovoljno konkretni. Što bi se reklo, "previše kruže".

- Sa gotovo iste pozicije u 5. minutu zapretio je i Džordan Henderson, ali je golman Pari Sen Žermena dobro intervenisao.

- Nešto manje od četiri minuta trebalo je 19-godišnjem Rahimu Sterlingu da pokaže zašto se našao u startnoj postavi na Mundijalu. Sjajno je šutirao iskosa sa desne strane iz velike udaljenosti, naterao je Sirigua na "paradu", ali je pogodio samo spoljni deo mreže.

- Sudija Bjorn Kujpers iz Holandije dao je znak za početak meča.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC