• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko bi reko čuda da se dese: Kostarika ide dalje!

Autor mondo.rs

U grupi sa tri bivša svetska prvaka? No problemo! Mali Kostarikanci pobedili velike Italijane i poslali kući gorde Engleze! Bravo, majstori i izvinite što smo vas zapostavili...

Kostarika, siromašna zemlja sa svega četiri i po miliona stanovnika, postala je prva fudbalska nacija koja je "bačena" u grupu sa tri bivša šampiona sveta.

Trebalo je da budu hrana Italijanima, Englezima i Urugvajcima.

Međutim...

U prvom kolu Grupe D: Kostarika - Urugvaj 3:1.

U drugom kolu Grupe D, ovog popodneva po našem vremenu, Kostarika - Italija 1:0!

Senzacija za senzacijom, posle čega je jedna stvar jasna: Engleska je eliminisana sa Mundijala, posle Španije i Kameruna, a Kostarika je u osmini finala!

Bravo, majstori i izvinite što do sada nismo dovoljno pažnje posvećivali vama.




Ko je napravio ovu pobedu ekipe koja ima učešća na Mundijalima isto koliko i Italija titula? Pa selektor Horhe Luis Pinto koji je video sve što je trebalo da vidi u utakmici Italija - Engleska i sveo Andreu Pirla na razumnu meru opasnih dodavanja.

Pored toga, njegova poslednja linija sa tri štopera, a to je fora koju su izgurali italijanski treneri u poslednje tri, četiri sezone, pefektno je delovala i zadržala Marija Balotelija u najvećem broju ofsajda do sada na šampionatu.

Kada se golman Kejlor Navas izborio sa bombom Balotelija u prvom poluvremenu, a Rajan Ruiz postigao gol na centaršut Džoela Kembela u poslednjem minutu prvog poluvremena, sve je bilo lakše!

Jer, Italijani ni deveti put kada su gubili na poluvremenima na Mundijalima, nisu stigli do pobede, a prvi put nisu dali gol na SP još od Francuske 1998. godine i serije od 15 utakmica, što je bio najduži niz u svetu fudbala do danas. Do danas, kada su pretrčani, nadigrani i taktički pročitani, pa tako ni tri ofanzivne izmene koje je izvršio Ćezare Prandeli u drugom poluvremenu nisu donele nikakvu opasnost po rivala.

Ulazili su Antonio Kasano, Lorenco Insinje, Alesio Ćerći, ali NIŠTA!

Italija nije imala šansu za gol u drugom poluvremenu, osim slobodnjaka koji je izveo Pirlo i odbranio Navas.

Sada, Kostarika ima sasvim neočekivanih 6 bodova, Italijani i Urugvajci po 3 i oni će u poslednjem kolu igrati "eliminacionu utakmicu", a Englezi... Kažu da će zadržati selektora Roja Hodžsona.

ITALIJA: Bufon – Abate, Barzalji, Kjelini, Darmjan – De Rosi, Mota (od 46. Kasano) – Kandreva (od 57. Insinje), Pirlo, Markizio (od 69. Ćerći) – Baloteli.

KOSTARIKA: Navas – Gamboa, Duarte, Gonzales, Umana, Dijaz – Borhes, Teheda (od 68. Kubero), Bolanjos, Ruiz (od 74. Urenja) – Kembel (od 81. Brenes).



NAJAVA UTAKMICE:

Malo ko je to očekivao, ali...

U 2. kolu Grupe D na Mundijalu u Brazilu, sastaju se Italija i Kostarika, jedini neporaženi timovi u konkurenciji Urugvaja i Engleske, tačnije timovi koji su u na startu zabeležili pobede.

Italijani su nadigrali Engleze 2:1, a Kostarikanci priredili veliko iznenađenje i dobili Urugvaj 3:1.

Posle pobede Urugvaja prethodne večeri nad Engleskom od 2:1, stvari stoje tako da ne postoji ishod ovog meča koji bi neku reprezentaciju definitivno poslao u osminu finala. Jedino što je poznato je ko neće dalje, ako pobedi Kostarika - to je Engleska!

Ali, ko pobedi danas - moći će da kaže da je skoro pa završio posao.

FRKA U TUNELU


To verovatno nije trebalo da vidimo, ali ko je gledao utakmicu na RTS HD gde nema reklama, mogao je da vidi scenu iz tunela, gde su se pokačili igrači Italije i Kostarike. Nije bilo prave tuče, ali je bilo razdvajanja. Biće vatre!

Ovo je prvi put da se na zvaničnim takmičenjima sastaju četvorostruki prvaci sveta, Italijani i egzotični momci sa "Bogate obale". Igrali su samo jednom, u prijateljskom meču pre 20 godina, i "azuri" su pobedili golom Đuzepea Sinjorija.

Selektor Italije Ćezare Prandeli napravio je tri izmene u startnoj postavi u odnosu na duel sa Englezima, a najvažnija je povratak povređenog golmana Đanluiđija Bufona na gol. On je danas postao tek peti italijanski fudbaler koji je nastupio na četvrtom Mundijalu, uz Đanija Riveru, Đuzepea Bergomija, Paola Maldinija i Fabija Kanavara.

Igra se na "Areni Pernambukano" u Resifeu, na 29 stepeni Celzijusovih (u hladu), gde će vlažnost vazduha od 70 odsto praviti velike probleme igračima dva tima, pre svega Italijanima. Oni su već igrali u ovom gradu prošlog leta na Kupu konfederacija i kažu da posle meča nisu mogli da hodaju...



TOK UTAKMICE:

1 - Počelo je. Kostarika je u belom, Italija u potpuno plavom dresu.

3 - Italijani stoje u 4-5-1, dok Kostarikanci imaju tog retko korišćenog "libera" Gonzalesa koji njihovu formaciju čini veoma čudnom. U principu to je igra u 3-4-2-1, ali veoma fleksibilna postavka, koja može da bude i 3-4-3.

Videćemo kako će to funkcionisati na terenu, protiv Urugvajaca jeste...

8 - Umalo Bufon da bude tragičar. Loše je procenio let lopte posle kornera, krenuo u prazno a to visoka "petica" Borhes nije uspeo da kazni. Tukao je glavom sa peterca preko gola, na centaršut Bolanjosa iz ugla. Prva šansa za Kostariku...

Verovatno bi bio na terenu da nije polomio nogu u poslednjoj provari "azura" pred Mundijal, sa Ircima. Ovako, mora da navija preko TV-a. Devojka mu olakšava ulogu posmatrača...



15 - Kostarika je na današnji dan 1990. godine pobedila Švedsku 2:1 i otišla u svoju, za sada, jedinu osminu finala u tri prethodna učešća na Mundijalima. Ovog puta, posle pobede nad Urusima, imaju izgleda da prođu, iako su upali u "Grupu smrti".

Nadimak im je "Los Ticos".

18 - Vlažnost je velika, temperatura visoka, ali bar telen u Resifeu izgleda sasvimn korektno. I još nešto, Kostarika izgleda sasvim korektno.

20 - Već treći korner za Kostariku... Ovog puta sa desne strane napada, odakle je centrirao Kembel.

Bolje da nije!

21 - Za sad, prema prikazanom na terenu, ne deluje da će ga plavi dati, ali oni su u seriji od 15 utakmica sa najmanje jednim postignutim pogotkom na Mundijalima i to je najbolja serija na planeti.

23 - Zvižduci Italijanima. Zasluženo.




29 - Konačno akcija Italijana! Baloteli je odigrao kao sidraš, primio loptu okrenut leđima, izdržao igrača, smirio je, ostavio idealno za Tijaga Motu, a onda je eks Brazilac iz 2003. (odigrao dva meča za reprezentaciju svoje zemlje) šutirao iz prve - neprecizno.

Tijago Mota, verovatno se sećate da je igrajući za Barselonu imao pravu grivu na glavi, koju je morao da "pakuje" u trake i gumice.

Usput, evo jedne informacije vezane za ovu grupu - Roj Hodžson ostaće selektor Engleske sve do 2016. godine. Kažu u FA da "nisu poniženi ni u jednoj od dve utakmice koje su izgubili".




29 - Kostarikanci pritiskaju Italijane na 30 metara od Bufona. To deluje deprimirajuće za "azure". Pitanje je mogu li beli ovako 90 minuta.

31 - Mamma mia! Šta je probao i promašio Baloteli, ali ŠTA JE URADIO PIRLO da se to uopšte dogodi. Majstor, Pirlo.

Baloteli je ušao u šansu 1 na 1 sa Navasom posle poteza koji je iznenadio sve na stadionu - Pirlo je jednu loptu sa boka poslao u prostor iz prve, negde sa polovine terena. Odjednom, Balo je bio u prilici za pogodak, probao je da lobuje Navasa, što mu je uspelo ali nije pogodio okvir gola.




33 - BALOTELI! Volej "devetke" Italije sa 16 metara, oštro, nisko, ali Navas iz dva puta uspeva da zaustavi udarac raspoloženog napadača.

E, ovo već liči na Italiju.




36 - Huuuuuy! Sada su se čuli kostarikanski navijači. Bolanjos je testirao Bufona sa distance, Bufon je bio spreman. Počelo je da se igra!

41 - Ruiz - Kembel! Ovaj tandem radi. Deluje. Sad je Ruiz centrirao ali je Kjelini u poslednjem trenutku izblokirao Kembela, strelca gola i asistenta u meču sa Urugvajem.

42 - Aj aj aj aj aj aj Puerto Riko. Pardon, Kostarika! Ponovo centrira Dijaz, ovog puta Borhes pokušava glavom (ono kad temenom pokušava da prebaci golmana). Malo preko gola.

43 - KARLOS ASTROZA! Ne igra ni za jedne ni za druge, praktično sudija je! Ali o njemu će se pričati. Čini se da je Čileanac oštetio Kostariku za ČIST penal. Italijani su pogrešili, Kembel se stuštio ka golu Bufona, izbacio čuvara i bio srušen u 16 metara.




Astroza je samo mahnuo rukom... A selektor Kostarike Horhe Luis Pinto "odlepio".

45 - EKSTAZA! Iz besa u radost. Kostarikanci su u narednom napadu poveli! Ruiz za Kembela, Ruiz za Kembela, e ovog puta Kembel za Ruiza sa levog krila, udarac glavom "desetke", lopta se od prečku odbila pola metra iza crte i vratila u polje, ali...

GOL! Vodi Kostarika!




Da li je na pomolu nova senzacija!?

P. S. Sada više niko neće pričati o onoj sudijskoj odluci, što je dobro.

45+1 - Evo ga usporeni snimak - bio je penal! Kjelini je srušio Kembela, ali to je sada manje važno...



POLUVREME - Pola sata ničega, a onda FUDBAL. Baloteli 1, Baloteli 2, pa dve, tri šanse za Kostariku, nedosuđen penal nad Kebelom i GOL! Druga asistencija za Kembela na turniru i gol Ruiza, 3. na poslednjih 6. mečeva za reprezentaciju.

Englezi trenutno ispadaju.






DRUGO POLUVREME:

46 - Počelo je izmenom. Na terenu je Kasano! Izlazi vezista Tijago Mota. Prandeli je jedan od nekolicine selektora koji na ovom prvenstvu koji ne čekaju sa izmenama kada nešto ne ide. Sabelji i Van Galu su rane izmene sistema igre donele pobede. Da li će i Prandeliju?

48 - Sada Astroza "kulira" Balotelija, posle starta Duartea. Ništa od penala. Realno.

50 - Italijani sada igraju u klasičnih 4-4-2. Da vidimo...

53 - PIRLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! Ali brani Navas. Majstor fudbala je tukao iz slobodnog udarca sa više od 25 metara udaljenosti, ali je Navas boksovao loptu. Da li je išlo u gol? Naravno.

"Ale, ale, ale, ale Pirlooo Pirloooo" pevaju Italijani na tribinama.

Italijani ne prolaze najbolje kad gube na poluvremenu.




57 - Još jedna izmena ka ofanzivi - Insinje umesto Kandreve. Insinje - Kasano - Baloteli, iza njih Pirlo. Mogli li Italijani da ga daju? Prema prikazanom u drugom poluvremenu, osim ako ne budu padali na 20 metara od gola Kostarike, teško...

63 - Ode skoro 20 minuta igre u drugom poluvremenu, Italijani bez prave šanse.

65 - "Ole! Ole! Ole!" viču Kostarikanci kada njihovi ljubimci dodaju loptu jedni drugima. Italijani? Ćute...

70 - I treća izmena za Italiju. Ćerći umesto Markizija. Sad je ovo ultra ofanzivna Italija. Prandeli ide na sve ili ništa.




84 - Vreme prolazi i prolazi... A Italija još nije napravila šansu u drugom poluvremenu. Nestvarna igra Kostarike, sve deluje pod konac, linije tima se kreću sinhoronizovano, nema nepotrebnih poteza, sve je uprošćeno i jednostavno.




90 - Korner za Italiju. Centaršut Ćerćija i udarac Kasana u padu - neprecizno. Ali, ovo je nekako najbolja šansa za "azure" u drugom poluvremenu.

Šansa...

Ulazimo u nadoknadu vremena.

90+2 - BRAVO! Divan šut Bolanjesa, malo pored gola. Gađao je dalji ugao Bufonovog gola i umalo povisio na 2:0.

KRAJ!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC