• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Un! Deux! Trois! Quatre! Sinq!

Autor mondo.rs

Švajcarska - Francuska 2:5 uz promašen penal Benzeme i prečku Kabaja dok nije bilo nikoga na golu. "Petlovi" su u osmini finala. Benzema - gol i dve asistencije.

O-la-la!

Francuska je se na jevdite jade plasirala na Mundijal.

Potom, zbog nje je (kažu) promenjen sistem žrebanja za Svetsko prvenstvo, pa nije bila u situaciji (kao Srbija) da upadne u neku "grupu smrti". Upala je u, prema kvalitetu, najlošiju na šampionatu.

U isto vreme, Francuzi su saznali da će ukrštati sa grupom gde su Argentina, BiH, Nigerija i Iran i gde je sila, realno, samo Argentina.

Onda je selektor bio hrabar pa se odrekao Samira Nasrija, a potom saznao i da ne može da računa na povređenog Franka Riberija.

Sudeći prema prve dve utakmice ekipe Didijea Dešama na šampionatu, to su SVE bile stvari koje su išle u korist prvacima sveta iz 1998. i finalistima iz 2006. godine.

Prvo Francuska - Honduras 3:0, a onda, u petak uveče, neprijatnih 5:2 protiv Švajcarske! Bilo je 5:0 kada su "petlovi" prestali da kidišu. Deklasirali su ekipu koja je od 2012. godine doživela samo jedan poraz...

Dešamov tim je u osmini finala, dok će ekipa Otmara Hicfelda posle ovog debakla igrati sa Hondurasom i imati priliku da se iskupi - pobeda će značiti prolaz dalje.

SEMAFOR


0:1 Žiru (17)
0:2 Matuidi (18)
0:3 Valbuena(40)
0:4 Benzema (67)
0:5 Sisoko(73)
1:5 Džemaili (81)
2:5 Đaka (87)

Francuzi su odigrali jedan od najboljih mečeva na Mundijalima u svojoj istoriji, iako je protivnik bio sluđen posle dva primljena gola za 66 sekundi u prvom poluvremenu, može se reći da lopta nije ovako "išla" kad su je pikali Franci od finala 1998. i duela sa Brazilom.

Ako ne upadnu u euforiju, a očekuje ih meč sa Ekvadorom i onda osmina finala i duel sa drugoplasiranom ekipom iz Mesijeve grupe, mogli bi da odu daleko.

Ali, imaće i jedan problem! Do ovih 8:2, Dešam je stigao sa dve različite postave u dve utakmice. Sa jednim špicem, Karimom Benzemom, dao je tri gola Hondurasu, a onda je Benzemi pridružio i Olivijea Žirua (na račun Pola Pogbe) i dao je pet golova.

Međutim, biće to slatke muke za hrabrog Dešama koji se sada zadovoljno smeška nakon što su mu mnogi zemljaci svašta loše mislili i rekli zbog nepoizivanja Nasrija, naročito kad je odustao Riberi...

Trio Benzema - Žiru - Matju Valbuena (koji ne bi igrao da je tu Riberi, verovatno) deluje impresivno. Svako je imao najmanje po gol i asistenciju, samo je Benzema imao gol i dve asistencije na utakmici. I promašen penal... Dešam zna najbolje, ali iz ovog ugla, laičkog, bila bi šteta razbiti taj trougao koji je razbio Švajcarce sa svih strana sveta, najviše Balkana.

Na kraju, Švajcarci su dobili utehu preko Blerima Džemailija, koji je u 81. minutu postigao "long range" gol iz slobodnog udarca, tako što je pronašao rupu u živom zidu "petlova" i savladao hladnog i smorenog Uga Lorisa. Šest minuta kasnije Granit Đaka postavio je konačnih 2:5.

Francuzi nisu igrali 1994. u SAD, izbacili su ih Bugari u 94. minutu u finišu kvalifikacija. Godine 1998. osvojili su Svetsko prvenstvo, prvi put. Francuzi su tada postali prvi šampioni sveta koji su na narednom Mundijalu, 2002. godine, ispali u grupi i to bez da su dali gol. Četiri godine kasnije, 2006. u Nemačkoj, titulu su izgubili u finalu, na penale, od Itaijana.

Potom su, 2010. godine, bojkotovali selektora, delili se na grupe i grupice, pa ponovo ispali u grupi, kao finalisti prethodnog Mundijala...

Tom logikom, u Brazilu sledi im bar finale. A ni igra nije za manje od toga...

ŠVAJCARSKA: Benaljo - Lihtštajner, Đuru, Fon Bergen (od 9. Senderos), Rodrigez - Inler, Behrami, Mehmedi, Đaka, Šaćiri - Seferović.

FRANCUSKA: Loris - Debuši, Varan, Sako, Evra - Sisoko, Kabaj, Matuidi - Valbuena - Benzema, Žiru (od 63. Pogba).

NAJAVA UTAKMICE:

Za prvo mesto u grupi igraju komšije koje, kad igraju, golova nema, a nema ni pobednika.

Poslednja tri puta kada su se sastali Francuzi i Švajcarci bio je remi, dva puta 0:0, jednom 1:1.

Nadamo se, bar prema postavi koju je izveo Didije Dešam, da to ovog puta neće biti slučaj, jer za razliku od prve utakmice u Grupi E, kada su Francuzi pobedili destruktivni Honduras rezultatom 3:0, ovog puta igraju za dva napadača.

Počinju i Karim Benzema i Olivije Žiru, na račun Pola Pogbe.

S druge strane, Švajcarci su zahvaljujući rezervistima uspeli da 0:1 preokrenu u 2:1 u susretu sa Ekvadorom, pa tako imaju priliku, baš kao i rival, da pobedom obezbede plasman u osminu finala.

Tamo gde je u prvom meču dana, ovog petka, otišla senzacionalno Kostarika.

Igra se u Salvadoru, na Areni "Fonte Nova". Oblačno je i ima 26 stepeni, ali je vlažnost vazduha 69 odsto. Sudi Bjern Kujpers iz Holandije.

Biće ovo čak 37. okršaj dve nacije, Francuzi imaju blagu prednost 15-9-12 (62:58). Prilično ravnopravno? Pa i ne... Švajcarci nikad nisu pobedili u takmičarskim mečevima i nemaju trijumf u poslednjih šest duela.

Pridružite nam se u praćenju, biće statistike, zanimljivosti, istorije, tradicije, fotki, tvitova, zapažanja...

TOK UTAKMICE:

5 - Karim Benzema ponovo je raspoložen! U prvih pet minuta uputio je dva udarca sa leve strane. Odluka selektora da počne utakmicu u tandemu sa Žiruom mogla bi da mu olakša posao i skrene pažnju čuvara i od njega. Hoće li ponovo biti efikasan?

8 - Peh za Švajcarce! U duelu Žirua i Fon Bergena "pukla" je arkada štoperu Švajcarske i on ne može da nastavi. Gadno izgleda... U igru će neplanirano Senderos.

Uh, baš loše izgleda Fon Bergen!

14 - Malo je nezanimljivo između crvenih i teget-belih pa pišemo o ovome. Iako su igrali 38 puta do sada, Švajcarska i Francuska nisu igrale od Mundijala 2006. godine. Tada su igrali u prvom kolu u grupi i bilo je...

...0:0.

Švajcarska nema pobedu nad Francuskom od 1992. godine, kada su u prijateljskoj utakmici u Lozani bili bolji 2:1.

15 - Igra se prilično oštro!

17 - GOOOOOOOOOOOOL! Olivije Žiru! Centaršut Valbuene iz kornera, nekoliko igrača oba tima bila su u "buketu" na petercu, ali je centarfor Arsenala bio najviši - Benaljo nije imao šanse, lopta je ušla u gol tamo gde se sastavljaju prečka i stativa.



18 - Švajcarci kreću s centra.

18 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Francuska vodi 2:0! Matuidi! Leva noga, leva strana, levi golmanov ugao. Onaj bliži. Ovo je Benaljov gol, a asistencija ide Benzemi.



Kakav prepad Francuza!




Od kad je Fon Bergen izašao, katastrofa! Mada je konkretan krivac Behrami, koji je odmah kako je krenuo sa centra dodao loptu u noge Benzemi, ovaj odmah Matuidiju i 0:2!

Švajcarci za par sekundi primiše golova koliko na poslednja dva Mundijala.

25 -  Karim! Lukavo! Vukao je Benzema loptu 15, 20 metara i onda kad su mnogi očekivali pas, on je "sakrio" šut i praktično "iz kolena" pokušao da prevari Benalja. Ovaj je bio oprezan...

Lep potez.

Blaz Matuidi ostaće upisan kao strelac jubilarnog, 100. gola na Mundijalima za Francusku! Čestitke.

27 - GOOOOOOOOL! Nije! Đaka je dao gol posle prekida, ali iz očigledne ofsajd pozicije...

30 - AUUUUUU! Umalo 1:2! Oslobodili su se Švajcarci... Prvo je tukao Mehmedi, Loris je odbranio, na odbijenu loptu natrčao je Šaćiri, Loris je odbranio, na odbijenu loptu zakasnio je Đaka.

Znamo da ovo ne zvuči kao da igraju Švajcarska - Francuska, ali tako je.

31 - Kakva GLUPOST Đurua! Benzema je otišao s loptom u korner, odakle NIJE MOGAO ništa, ali ga je štoper Švajcarske sapleo sa leđa i - PENAL!

Kujpers nije imao dilemu.

C c c c c c kakav potez Đurua, za nevericu. Samouništenje Švajcaraca, ali...

Ako ovo ne gledate, biće teško opisati - Benzema je prekršio pravilo i izveo penal, za šta je bio kažnjen, Benaljo mu je odbranio! Lopta se odbila u vis i putovala sto godina pre nego što je na nju natrčao Kabaj koji je sa TRI METRA umesto mreže (Benaljo je ležao na travi) pogodio - PREČKU!




Šta je sve stalo u ovih 120 sekundi...

Ako je Kejhil iz Australije postigao gol šampionata, Kabaj je zabeležio promašaj šampionata.




Benzema je postao prvi Francuz koji je promašio penal na Mundijalima, a igra se od 1930. godine. ČESTITKE!




40 - KAKVA KONTRA, KAKAV FUDBAL - 0:3. Švajcarci su imali korner i skoro svi igrači bili su pred Lorisom. A onda je 15 sekundi kasnije Valbuena dao gol Benalju...



Kontru kakva se retko viđa izveli su Francuzi, a najzaslužniji za gol bio je Žiru. On je na svom petercu izbio loptu u polje i krenuo u pun sprint, Benzema je odložio za Varana, koji je malo sačekao i poslao loptu u polje za Žirua, koji je očas posla stigao u kazneni prostor Švajcarske i "paralelom" proigrao Valbuenu, koji je u punom trku samo zakucao loptu u mrežu!

Divno!




42 - Umalo 0:4! Francuska igra nadahnuto. Benzema za Valbuenu, koji sa "kapice" šutira iz prve, spoljnim delom stopala, precizno, oštro, ali Benaljo izbija u korner.

Ko je izašao u grad i ne gleda ovu utakmicu, malo se...




POLUVREME: Rezultat je 0:3, mogao je da bude i 0:5. Rano je za neke velike reči, ali Francuzi iz drugog plana prikazuju zaista fudbal za respekt i strah, kada su drugi u pitanju.




DRUGO POLUVREME:

52 - Izmena nema. Osim što Francuzi više ne zapinju. Verovatno će odigrati jedno rutinsko poluvreme...

Gol su dali glavom, levom, pa desnom nogom. Poslednji put kad im je to uspelo (protiv Španije 2006. godine), stigli su do finala.

60 - Francuzi sada igraju za sebe i svoje navijače. Posao su obavili, zabavljaju se. Valbuena, Benzema, Žiru... Lopta ide brzo i precizno. Na kraju je šutirao Benzema, bio izblokiran.

65 - Da li će Pogba dobiti žuti karton, sada kada je dobio šansu? Dešam ga je ubacio umesto prilično nezadovoljnog Žirua, možda i sa ciljem. On ima opomenu i biće mu izbrisana tek u četvrtfinalu, a tu je i osmina finala.

Ako bi danas dobio žuti, bio bi suspendovan za 3. kolo u grupi, što će za Francuze (protivnik je Ekvador) biti prijateljska utakmica.

66 - Košelni ulazi umesto Sakoa. To mu je prvi nastup na Mundijalu, 18. u karijeri za Francusku...

68 - GOOOOOOOOOOOOOL! Benzema! Treći gol na prvenstvu, prvi na ovoj utakmici. Čim je ušao, Pogba je dugom loptom "spojio s golom" Benzemu, a ovaj uhvatio nimalo "mirnu" loptu - 0:4!

Švajcarcima preti ka ta stro fa! Ali će opet ostati u igri posle ove utakmice...




Ovo postaje neprijatno...

73 - GOOOL, 0:5! Kao u školskom dvorištu. Lopta je po zemlji stigla očas posla sa polovine Francuza pred gol Švajcaraca, tamo je Benzema odložio na stranu za Sisoka, a ovaj iz prve, iz trka, spoljnim delom stopala, peti put bacio u očaj legendarnog Otmara Hicfelda.

Mogli bi Francuzi malo da stanu...

81 - DŽEMAILI ZA ČAST! Vezista Švajcarske postigao je lep gol iz slobodnog udarca za časnih 1:5. Od povratka nema ništa, odavno...

87 - "Zamolili" smo Francuze da stanu i oni su baš stali. Đaka postiže gol za 2:5!

89 - Počelo je "čišćenje" kartona, Kabaj neće igrati protiv Ekvadora, ali će biti tu za osminu finala.

90 + 3 - DIVAN DIVAN GOL Benzeme poništen je na kraju susreta, kad je režiser već snimao klupu Francuza. Šteta.

KRAJ!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC