• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AVE SEZARE! Brazil ide dalje!

Autor mondo.rs

Neverovatan meč: Prečka Čilea u 120. minutu i stativa Čilea u petoj seriji penala... Ludo! Žulio Sezar odbranio dva penala...

Suze na obe strane!

Niz žute dresove radosnice, niz crvene bolne, gorke...

Brazil i Čile otvorili su "nokaut" fazu Mundijala na spektakularan način. Utakmica nije bila "divna" i "bajna", ali je bilo svega onoga što fudbal čini posebnim. Posle 120 minuta velike borbe, uz grčeve i iscrpljena lica, otišlo se na penale, a tamo...

Tri tradicije ispoštovane su: Četvrti put Čile je prošao u nokaut fazu na SP, četvrti put izbacio ih je Brazil, ali prvi put ne pre 90. minuta. Osmi put uzastopno bolje je penale izvodila ekipa koja je šutirala prva. Brazil je postao četvrti domaćin Mundijala koji je, posle Francuske 1998, Južne Koreje 2002. i Nemačke 2006. godine, prošao dalje na penale.

Junaci su golman Žulio Sezar i njegove kolege prečka i stativa: U prvom meču osmine finala, u Belo Horizonteu, na stadionu "Minerao": Brazil - Čile 1:1, 1:1 (1:1), penalima 3:2.

A, sve je moglo da bude gotovo mnogo ranije, kada je rezervista Maurisio Pinilja u 120. minutu produžetka pucao na sve ili ništa i pogodio PREČKU! Nešto kasnije, ispostaviće se, Sezar mu je odbranio i penal, ali je presudan promašaj delo Gonzala Hare, koji je pogodio STATIVU na kraju pete serije.

I da... Hara je dao AUTOGOL u 18. minutu za vođstvo Brazila...

Brazilci sada okreću glave ka "Marakani", gde u 22 časa počinje utakmica Kolumbija - Urugvaj. Pobednik će na megdan domaćinu Mundijala, koji je kući (jedva) poslao jednu od najborbenijih, najsložnijih i taktički najobučenijih reprezentacija na ovom turniru. Šteta za Čile, delovalo je da su mogli dalje, ali protiv duhova prošlosti nisu uspeli...

Dva puta okvir gola i autogol: previše kada igrate protiv petostrukog prvaka sveta na njegovom tlu.

PENAL SERIJA:

1:0 - Šutira David Luiz: GOL! Bravo levo, lopta desno.
1:0 - Šutira Maurisio Pinilja: BRANI ŽULIO SEZAR! Prvo prečka, sad promašen penal...
1:0 - Šutira Vilijan: PROMAŠUJE ČITAV GOL! Katastrofalan šut!
1:0 - Šutira Aleksis Sančez, strelac gola: BRANI SEZAR!
2:0 - Šutira Marselo: GOL! Bravo je bio na lopti, ali nije imao snage u prstima da je zaustavi!
2:1 - Šutira Arangiz: FANTASTIČAN GOL! Ovo se retko viđa! Punom, pod prečku!
2:1 - Šutira Hulk: BRANI BRAVO! Snažno po sredini, Bravo nogama šalje loptu u vazduh.
2:2 - Šutira Dijaz: GOL! Po sredini! Poslednja serija...
3:2 - Šutira Nejmar: Dug zalet i GOL! Neki će reći nekorektno...
3:2 - Šutira Gonzalo Hara: STATIVA!

KRAJ!

GOLOVI:

1:0 (18) - Strelac vodećeg gola za domaći tim IPAK NIJE David Luiz u 18. minutu, već Gonzalo Hara. On je posle kornera i spuštene lopte glavom Tijaga Silve na "drugu" stativu nespretno reagovao u duelu sa Luizom i postigao 5. autogol na šampionatu.

1:1 (32) Velika greška Marsela i Hulka prilikom izvođenja auta na svojoj polovini, izgubili su loptu u opasnoj zoni pod pritiskom, Luiz i Silva nisu očekivali ovakav rasplet, Sančez je bio sam i postigao fantastičan gol s obzirom na sve okolnosti - u deliću sekundi udario je "špicem" po lopti i poslao je u sam ugao Sezarovog gola!

Vargas je uzeo loptu Hulku i iz prve dodao do Sančeza. Surova kazna...



PRIPREME ZA PRENOS:

U najavi spektakl, ne samo zbog toga što počinje Svetski kup, faza takmičenja u kojoj bodovi i gol-razlika ne znače baš ništa.

U 18 časova, u Belo Horizonteu, počinje prva utakmica osmine finala Mundijala. Igraju domaćini i momci iz Čilea, koji su stekli brojne simpatije ljubitelja fudbala iz celog sveta. Ostanite uz MONDO, pratićemo utakmicu uživo, uz mnogo zanimljivih podataka, kurioziteta, statistike, fotki, šala, kritika...

Šta možemo da očekujemo u ovoj utakmici? Pa, recimo, kartone. Čak 16 žutih i pet crvenih kartona podeljeni su tokom poslednjih šest mečeva ove dve selekcije... Brazil je dobio sva tri prethodna duela sa Čileom na Mundijalima i svaki je odigran u "nokaut" fazi (polufinale 1962 i četvrtfinala 1998. i 2010). U te tri utakmice Čile je primio 11 golova, što znači da Brazilci svom današnjem rivalu daju prosečno 3,7 pogodaka po meču na SP!

Brazil je postigao bar dva, a često i više od dva gola u poslednjih devet utakmica sa Čileom. Čak 32 pogotka!

 Oba tima su kompletna, Gari Medel je uspeo da izađe iz povrede i zauzeće centralno mesto u odbrani. U tim se vratio i Arturo Vidal, kojeg je selektor Horhe Sampaoli odmarao protiv Holanđana, u utakmici u kojoj se Čile jedini put poražen.

Luis Felipe Skolari izvešće svoju standardnu postavu iako Paulinjo, Hulk i Fred očigledno nisu u formi i zbog toga trpe kritike javnosti.

Žutih kartona moraju da se čuvaju kapiten Brazila Tijago Silva, Nejmar i Luis Gustavo. U Čileu, suspenzija preti Eugeniju Meni, Fransisku Silvi, Arturu Vidalu i Karlesu Arangizu.

PAROVI ČETVRTFINALA:


U subotu:

Brazil - Čile 18.00, Kolumbija - Urugvaj 22.00

U nedelju:

Holandija - Meksiko 18.00, Kostarika - Grčka 22.00

U ponedeljak:

Francuska - Nigerija 18.00, Nemačka - Alžir 22.00

U utorak:

Argentina - Švajcarska 18.00, Belgija - SAD 22.00



Ko bi mogao da bude iznenađenje? Eduardo Vargas postigao je po gol u oba prethodna susreta protiv Brazila, a jedan je dao baš u Belo Horizonteu, u aprilu 2013. godine. Na drugoj strani gol Nejmara neće biti nikakvo iznenađenje. "Desetka" Brazila postigla je četiri pogotka na tri utakmice u grupi, a osam u poslednjih šest utakmica za "Selesao".

Čile je četiri od pet pogodaka na Svetskom prvenstvu postigao u prvom poluvremenu, a peti u 90. minutu.

Brazilci nisu izgubili od Južnoamerikanaca u "nokaut" fazi Mundijala još od 1990. godine kada ih je savladala Argentina rezultatom 1:0. Čile je, međutim, izgubio sva četiri susreta u eliminacijama od selekcija iz Južne Amerike, od čega tri puta od Brazila.

"Selesao" nije izgubio susret u Brazilu od avgusta 2002. godine, kada je Paragvaj kao gost dobio susret 1:0. Od tada, prošlo je 40 utakmica...

Pobednik ove utakmice ide na boljeg iz susreta Urugvaj - Kolumbija.



SASTAVI:

Estadio "Minerao", Belo Horizonte. Kapacitet: 58.170. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Temperatura 26 C. Mestimično oblačno, 45 odsto vlažnost vazduha.

BRAZIL: Sezar - Alveš, Silva, Luiz, Marselo - Fernandinjo, Gustavo - Oskar, Hulk, Nejmar - Fred.

ČILE: Bravo - Hara, Medel, Silva - Isla, Arangiz, Dijaz, Mena - Vidal - Vargas, Sančez.

TOK UTAKMICA:

Za početak, zavirimo u svlačionicu Brazila. Je l' da da vam se ne sviđaju Nejmarove kopačke?




Dok je u Čileu sve spremno za zakusku...




Za duele Brazila i Čilea vezan je i jedan kuriozitet. Kada je Brazil, kao domaćin Svetskog prvenstva 1950. godine, doživeo čuveni "Marakanazo", poraz od Urugvaja na "Marakani", u toj zemlji odlučeno je da se ne igra više u belom dresu.

Raspisan je konkurs i usvojena je kultna žuto-plavo-bela kombinacija. Godine 1954. Brazil je u kvalifikacijama za Mundijal odigrao prvu zvaničnu utakmicu u žutom dresu, baš protiv Čilea.

U međuvremenu, timovi se spremaju da izađu na teren. Sada će i jedni i drugi nastaviti da pevaju svoje himne i kada istekne 90 sekundi, predviđenih za emitovanje sa razglasa. Podilazi jeza i kad pevaju jedni i kad pevaju drugi...

Ali...

Dogodilo se ne što ružno. Prvo su Brazilci zviždali čileanskoj himni, naročito tokom "akapela" verzije. Potom su Čileanci uzvratili istom merom domaćinima. Ovo se prvi put dogodilo na ovogodišnjem Mundijalu. Velika šteta!



KAKAV NABOJ! POČINJEMO!

1 - Počelo je! Brazil u belim "soknama". Čile je bez pobede nad Brazilom 12 utakmica. Da li je ovo 13, baksuzna za domaćina?

4 - Grub start Fernandinja nad Arangizom. Bez žutog kartona. Biće ovde posla za Veba. Sad Aragiza nad Nejmarom.




7 - MARSELO! Levi bek Brazila, posle kornera i izbijene lopte iz kaznenog prostora, prevario je rivala prijemom i pucao levom nogom - pored gola. U međuvremenu, Nejmaru se ukazuje pomoć i on se hramljući vraća na teren.

U prethodnih 68 duela između Brazila i Čilea, skor je 48-13-7.

Kopakabana, uživo!




Taktika: Oba tima u prvih deset minuta pritiskaju poslednje linije odbrane. Čileanci igraju sa trojicom pozadi, Brazilu liniji, sa četvoricom. I jedna i druga taktika imaju svoje prednosti i mane, a pročitajte kako je Holandija sa Lujom van Galom nadmudrila Čile.

13 - Penal? Penal? Penal? NO! Kaže Hauard Veb. Zvižduci...

Fantastičan dupli pas Hulk - Nejmar, koji je izbacio Hulka u gol šansu petom, iza njega je bio Isla, došlo je do kontakta i napadač Brazila je pao. Kontakta je bilo, čini se premalo za jedanaesterac. Veb dolazi iz Premijer lige, to se tamo ne sudi.

16 - Nejmar je izveo Roben akciju. Vukao je loptu 20, 30 metara, bio u poziciji da šutira levom nogom, ali je odustao, onda "prodao" par bezopasnih driblinga dok je čekao da mu se ostali približe i onda dodao loptu nikome. U nastavku akcije, Mena dobija žuti karton i "suši" se za četvrtfinale, ako ga bude.

18 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Kakav momenat da se postigne prvenac za reprezentaciju! David Luiz, najstrastveniji pevač himne, našao se na pravom mestu, na "drugoj" stativi posle kornera koji je izveden sa desne strane. Na petercu najviši u skoku je bio Tijago Silva, "spustio" je loptu na drugu stativu, gde se Luiz istrgao čuvaru i kolenom ubacio loptu u mrežu.

Bravo nije bio "nigde", ni u skoku sa Silvom, ni na liniji... Brazil vodi. Čile, osim jednom u 90. minutu, nije pogodio mrežu u drugom poluvremenu.



VAŽNO: FIFA je vodeći gol Brazila pripisala Hari. Ništa od Luizovog prvenca...

29 - Nejmar se nadobijao batina za pola sata. Ovog puta je Vidal digao u vazduh Nejmara, ali Veb ne deli kartone. Inače, bije se veoma oštra bitka na sredini terena, gde je Skolari ubacio Gustava umesto neubedljivog Paulinja. Gustavo uspeva da "drži" Vidala na oku. To je za sada ključ. Sančez je skroz odsečen...




32 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Surova kazna za grešku Hulka, koji je "odložio" loptu za Marsela tako da je dodao pravo na nogu Vargasu, koji je iz prve pronašao Sančeza a ovaj spretno savladao Sezara! Šok u Belo Horizonteu. Idemo iz početka! Deseti gol "nevidljivog" Sančeza na poslednjih 14 mečeva za Čile.

36 - NEJMAR! "Desetka" je šutirala glavom, pogodila Silvu, i "liznula" stativu... Umalo 2:1!


TRENUTNO STANJE LISTE STRELACA:

Autogol 5, Nejmar 4, Mesi 4, Miler 4...

40 - Nova šansa za Brazil, nova muka sporih štopera Čilea sa Nejmarom i šut Hulka preko gola iz veoma izgledne situacije. Brazil igra bolje ima više šansi ali je nerešeno. Bliži se poluvreme...

42 - VIDAL!?!?! Uf, kakva šansa za "ratnika"! Pravo ni iz čega, kao i kod prvog gola, Čile je ušao u veliku priliku za gol, opet preko leve strane, ali je Vidal bio zamalo kratak.

42 - ALVEŠ!!!! Isti minut nova šansa. Odmah posle Vidalovog promašaja, na drugoj strani je sa distance tukao Alveš i naterao novog klupskog kolegu, Brava, da pokaže zbog čega ga je dovela Barselona...

45 + 1 - PALI SU GARDOVI! Nova velika šansa za Čile i spas od Sezara koji je morao nogama da spasava šta se spasti da. Arangiz je bio u šansi, njegov udarac iskosa nekako je zaustavio golman Sezaru. Poluvreme je potrebnije Brazilu...

POLUVREME: Sjajna utakmica za sada. I trčanje, i taktika, i oštro, ali ne grubo i na kraju, što je najvažnije, otvoreno! Nejmar je pravio velike probleme Čileu, ali je Čile posle izjednačenja imao dve velike šanse. Pritisak raste, ostanite sa nama za drugo poluvreme!




DRUGO POLUVREME:

Uz slike praznog Rija, počinjemo prenos drugog poluvremena...




55 - PONIŠTEN GOL HULKU! Opravdano ili ne, teško je reći. Jednu dugu loptu koja je preletela štopere Čilea, Hulk je primirio, kako on tvrdi, grudima, ali je Veb video igranje rukom i zbog toga je poništio vođstvo Brazila od 2:1.

Žestoki protesti Brazilaca i žuti karton za Hulka. Uh, biće bura oko ove odluke... POGLEDAJTE!




60 - Žuti i za Gustava. On će presedeti četvrtfinale ako ga bude za Brazil.

Selektor Brazila, Luis Felipe Skolari, pre mnogo godina...




Taktika: Osim akcije kod poništenog gola Hulka, rat na sredini terena. Čile kidiše na veziste Brazila i svodi ih ispod 70 odsto uspešnosti u dodavanju, što se nije dogodilo od 1966. godine.

64 - Skolari menja: Žo umesto potpuno neupotrebljivog Freda!

Pogledajte izmenu Freda...

Rale i Fred
Izvor: YouTube


64 - KAKVA ŠANSA ZA ČILE!!! Sezar spašavao Brazil! Divna akcija Čileanaca i udarac Arangiza sa 6, 7 metara - refleksna reakcija golmana Brazila i lopta koja putuje "sto godina" preko prečke.

Treća velika šansa za Čile od izjednačenja... Kako vreme prolazi, Brazilci se sve više muče, Nejmar je nestao... A publika počinje da zviždi.




Skolari BESNI!




72 - Krizu igre Brazil pokušava da reši žestokim presingom, ali predaja lopte je očajna danas. Čile mnogo smislenije igra unapred kada za to dođe vreme.

74 - Skolari opet menja, Ramireš umesto Fernandinja koji je malo toga uradio s loptom. Napravio je sedam faulova. Ali, Brazilu su potrebni pasovi.

74 - ŽO!? Šta uradi rezervista! Fantastičan i neočekivan centaršut Hulka sa levog krila, lopta je išla pravo prema Žou ispred koga je uklizao Mena i, iako nije dirao loptu, uspeo je da zbuni centarfora u žutom dresu... Ovo je mogao da bude zicer da je Žo bio spreman.

VELIKI PROMAŠAJ!

78 - Za skoro 80 minuta igre, jedina dva šuta u okvir gola Brazila poslali su defanzivci Luiz i Alveš.

79 - Čileanci "dave" Brazil na 30, 40 metara od gola Sezara. Petostruki prvaci sveta teško razvijaju igru.

81 - NEJMAR! Kad ne može nogom, možda može glavom! Alveš je poslao dugu loptu napred za Nejmara, koji je sa 175 centimetara visine "preskočio" čuvara i tukao glavom, ali je Bravo bio na mestu. Konačno šut u okvir gola...

85 - HULK! Razigrao se ovaj snažni fudbaler... Nanizao je dva čuvara i iskosa sa desne strane probao slabijom, desnom nogom - fantastična odbrana Brava! Dve odlične šanse za Brazil za 4 minuta i dve odlične intervencije golmana Čilea!

KRAJ: PRODUŽECI!

Idemo!

93 - Žo nasrće đonom na Brava i oštro ga faulira! Nogom i po ruci i po grudima! Bravo leži u bolovima, Čileanci traže bar žuti karton za napadača Brazila...




Ovo je prvi put da Čile igra produžetke na Mundijalima... Ujedno i prvi put da Brazil nije pobedio Čile u 90 minuta u nokaut fazi na SP.

98 - Brazil drži posed lopte. Šansi nema...

103 - HULK! U njemu još ima baruta! Potegao je "top" iz levice sa 20 metara, bravurozni Bravo boksuje! Huuuuuy na stadionu!




POLUVREME DRUGI PUT:

105 - U igri je Vilijan, umesto Oskara. Tandem Čelsija nije dočekao da igra zajedno. Medel jedva hoda. Ima veliku bandažu na butnom mišiću. Vide li to Brazilci?

108 - Urekli smo Medela. Ne može da nastavi... Zameniće ga Rohas. Medel u suzama... Injekcije za blokade izdržale su skoro sat i po vremena.




110 - Još 10 minuta do penala. Čileanci jedva stoje na nogama. Sad igraju i bez Medela.




119 - Igrači će kolabirati. Luiz vraća Sezaru i savija se do terena... Niko više nema snage.

Osim Hulka!

120 - PREČKA! Kakav udarac Pinilje, ali nekoliko centimetara delilo je rezervistu Čilea od statusa legende. Umalo jedan od najvećih šokova u istoriji fudbala. Umorne štopere Brazila sveži Pinilja lako je pretrčao, pucao iz sve snage i...

...pogodio okvir gola.

NEVEROVATNO!



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC