• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROKLETSTVO TRAJE: Meksiko tragično ispao!

Autor mondo.rs

Meksiko - to je najveći gubitnik u istoriji Mundijala. Holandija je prošla dalje iako je gubila do 88. minuta. Kakav scenario!

Ovo samo fudbal može da priredi!

Do 88. minuta bilo je Holandija - Meksiko 0:1.

Dalje ide Holandija...

Ovo više nije slučajnost, ovo je pravilo: Meksiko je šesti put uzastopno eliminisan u osmini finala Mundijala, ali nikada ovako dramatično, nikada ovako traigično.

Golovima Veslija Snajdera u 88. i Klasa-Jana Huntelara sa bele tačke u 94. minutu, vicešampion sveta preokrenuo je treći put u četiri navrata rezultat u svoju korist i poslao kući reprezentaciju koja je doživela najviše poraza u istoriji Mundijala (25) i koja je doživela najviše eliminacija u prvoj rundi "nokaut" sistema (13). Neverovatno...

U Fortalesi, po paklu, uz dva prekida zbog vrućine na stadionu "Kastelao": Holandija - Meksiko 2:1 (0:0). Pobednik ide na boljeg iz susreta Kostarika - Grčka. Kakva premija!

GOLOVI:

0:1 (48) - Strelac gola Đovani Dos Santos! On je postigao jedan od najlepših golova na turniru do sada. Primirio je loptu posle nespretne intervencije De Fraja, izdržao dva duela i između trojice igrača, sa više od 20 metara, levom nogom pogodio levi donji ugao Kilesenovog gola! Majstorija.

1:1 (88) - Strelac gola Vesli Snajder! On se potpuno revanširao Meksikancima. Ne samo što je poravnao rezultat, već je odgovorio Dos Santosu u domenu efikasnosti i elegancije. Snajder je hladnokrvno na ivici šesnaesterca sačekao jednu odbijenu loptu, u jeku inicijative njegovog tima, uhvatio "drop kik" i pocepao mrežu iza leđa fantastičnog Očoe, koji je i pre toga sprečio izjednačenje.

A, onda... PENAL! Opravdano. Treći put je Roben pao u šesnaestercu, dva puta je bilo elemenata za najstrožu kaznu, jednom je Proensa dosudio penal. U 92. minutu.

2:1 (90 + 4) - Huntelar! Kakva hladnokrvnost. Biti rezerva, ući umesto kapitena i namestiti loptu na kreč u nadoknadi vremena, protiv, za sada, najboljeg golmana Mundijala - hrabro! Huntelar je poslao Očou u jednu, loptu u drugu stranu.

KAKAV PREOKRET! Surov način da se ispadne sa Svetskog prvenstva...



Holandija, koja je do osmine finala stigla postigavši deset golova u grupi, pobedivši svetskog šampiona Španiju 5:1 i odlični Čile 2:0, imala je jedan udarac u okvir gola do vođstva Meksika. Momci koje je na teren poslao taktičar Luj van Gal, iako je već u 9. minutu morao da izađe Najdžel De Jong, odigrali su mizerno, bili apsolutno nadigrani i onda...

...ulaskom Klasa-Jana Huntelara, za nekoliko minuta, sve okrenuli u svoju korist. Tokom drugog "tajm-auta", Van Gal je uvideo da meksičku odbranu ne može da probije pas igrom preko kapitena Robina van Persija, već isključivo prekidom, preskačući igru. Bio mu je potreban Huntelar, a on je bio na pravom mestu u 88. minutu kada se lopta u karambolu odbila od njegove glave pravo na volej majstora fudbala Snajedera. Udarac, gol, 1:1, olakšanje i kost u grlu.

Pre toga, fantastični Giljermo Očoa, koji je vodio Meksiko kroz grupu uz samo jedan primljen gol, ponovo je pravio čuda, nakon što je sat vremena bio potpuno van igre, bez potrebe da interveniše. Čudom je zaustavio šut Rona Flara, uz pomoć stative, potom i nezaustavljivog Arjena Robena, iskosa... Kod Snajderovog gola nije mogao ništa.

Iako je Meksiko sat vremena bio bolji, mora se priznati da je na kraju pravda zadovoljena, kada je Portugalac Pedro Proensa u nadoknadi vremena start kapitena Meksika Rafaela Markeza nad Robenom kaznio penalom. Pravda, jer je u poslednjem minutu prvog poluvremena, Ektor Moreno očigledno faulirao Robena u svom kaznenom prosotru, ali je Proensa tada pokazao da se nastavi dalje.

Moreno se tada povredio, posle sudara nogom sa Robenovim stopalom i nije mogao da nastavi, što govori o sili kojom je Holanđanin oboren. Što nije u nadoknadi prvog, jeste u nadoknadi drugog dela igre: Proensa je pokazao na "kreč", a odatle Huntelar prigrabio epitet junaka utakmice, posle čega se vidi novo holandsko polufinale. Ovaj tim ide na Kostariku ili Grčku.

A, Meksiko ide kući najviše zbog toga što se opredelio za totalnu ofanzivu od 60. minuta, a to su Holanđani želeli. Zbog čega, umora, vrućine, straha ili naređenja svog selektora Migela Erere, Meksiko nije nastavio da traži loptu i diktira tempo, teško je reći. Ono što sa sigurnošću može da se kaže je da kući ide ekipa koja je mnogo pokazala i koja je na kraju sebi previše dopustila: ko god se branio protiv Holanđana nije dobro prošao.



Estadio "Kastelao", Fortalesa. Kapacitet: 60.342. Sudija: Pedro Proensa (Portugalija). Temperatura: 29 C, vlažnost vazduha: 68 odsto.

HOLANDIJA:
Kilesen - De Fraj, Flar, Ferhat (od 55. Depaj) - Kajt, De Jong (od 9. Indi), Venaldum, Blind - Snajder - Roben, Van Persi.

MEKSIKO: Očoa - Rodrigez, Markez, Moreno (od 46. Rejes) - Agilar, Erera, Salsido, Gvardado, Lajun - Dos Santos (od 62. Akinjo), Peralta.

NAJAVA UTAKMICE:

Možda se u Fortalesi sastaju najveći gubitnici u istoriji Mundijala, ali samo jedan može da izgubi ove nedelje, 29. juna 2014. godine.

Igraju Holandija, reprezentacija sa najviše poraza u finalima Mundijala bez osvojene titule (tri) i Meksiko, selekcija sa najviše poraza na SP (24) i najviše eliminacija u osmini finala (12).

Utakmica počinje u 18 časova na stadionu "Kastelao" i biće to šesti okršaj "Oranja" i "Los Trija". Holandija je nešto bolja, ima skor 3-1-2, uz gol-razliku 11:11.

U tim Holandije vratio se suspendovani napadač Robin van Persi, koji je za reprezentaciju, od kada je selektor Luj van Gal, postigao 17 golova na 19 utakmica. Martins Indi i dalje nije spreman za igru, pa će u odbrani zaigrati Pol Ferhat. U veznom redu startovaće Đorđinio Venaldum, koji je dobio prednost u odnosu na Džonatana De Guzmana.

Ipak, najveće iznenađenje je start Dirka Kajta na boku, umesto Darila Janmata.

"Hit" selektor Mundijala Migel Erera verovatno je imao noćne more dok je smislio kako da zameni učinak centralnog igrača u veznom redu, Hozea Huana Vaskeza, koji je suspendovan za ovaj meč zbog isključenja u duelu sa Hrvatskom. Startovaće Migel Lajun.

PAROVI ČETVRTFINALA:


U subotu:

Brazil - Čile 1:1 penalima 3:2
Kolumbija - Urugvaj 2:0

U nedelju:

Holandija - Meksiko 2:1,
Kostarika - Grčka 22.00

U ponedeljak:

Francuska - Nigerija 18.00
Nemačka - Alžir 22.00

U utorak:

Argentina - Švajcarska 18.00
Belgija - SAD 22.00

Holanđani ulaze susret sa tri pobede u prvoj fazi, dok su Meksikanci odigrali nerešeno sa domaćinom Brazilom i primili samo jedan gol, zahvaljujući neverovatnom Giljermu Očoi. Ipak, ovaj majstor među stativama imaće nikad teži posao do sada, jer se susreće sa najboljim napadom na turniru (10), napadom koji je Španiji kao od šale dao pet golova, a Čileu dva i to bez Van Persija.

Van Gal je utakmice do sada uglavnom dobijao taktikom, a kada to nije bilo dovoljno, spašavale su ga izmene. Meksiko je stariji, iskusniji, ali i brži sastav, koji je sve fascinirao tranzicijom iz odbrane u napad.

Holandija je dobila devet od poslednjih deset utakmica na Svetskim prvenstvima (računajući i produžetke), a u 90 minuta nema poraz na poslednjih 28 susreta na SP!?

Pobednik ide na boljeg iz susreta Kostarika - Grčka i tu i jedni i drugi imaju dodatni motiv, jer osećaju da bi mogli do polufinala.



TOK UTAKMICE:

1 - Holanđani u potpuno narandžastom, Meksikanci u zelenim dresovima i belim šortsevima i štucnama.

2 - Na levoj strani ofanzivni Kajt umesto Janmata. Kajtu je ovo 100. meč za "lale".




7 - Kilesen je loše intervenisao ispucavajući jednu "ničiju" loptu, koja je umalo stigla do Dok Santosa, ali ovaj nije uspeo da pogodi prazan gol. Dosta oprezan početak i jednih i drugih iako se u duele ulazi sa 110 odsto!

9 - Samo devet minuta izdržao je De Jong na terenu! Uhvatio se za glavu i napustio teren, razočarano. Van Gal je rizikovao i nije mu se isplatilo, morao je da ubaci takođe rovitog Martinsa Indija.

Indi je do teškog pada na glavu u drugoj utakmici šampionata igrao na mestu štopera, sa da će u vezni red. Koliko će to uticati na igru "narandžastih"?




14 - OPASNO! Prodao je Lajun jeftin dribling čuvaru, oštro centrirao na peterac sa leve strane, ali su kasnili i Dos Santos i Peralta.

Holanđani u defanzivi, čekaju šansu. Tako su igrali i protiv Čilea.

17 - ERERA! Kilesen je samo gledao. "Muljali" su Meksikanci loptu u kaznenom prostoru Holandije dugo, sve dok ona nije došla do Erere, koji je driblingom izbacio De Fraja, a onda iz mesta šutirao nekoliko centimetara pored gola.

Kilesen je bio savladan, ali... Meksiko bolji!

20 - MEKSIKANCI TRAŽE PENAL! Erera je spustio glavu više nego što treba, Flar digao nogu više nego što treba, sve to u kaznenom prostoru, ali je Proensa pokazao na korner. Čini se ispravno... Flar je ipak prvi stigao do lopte i tek onda zakačio Ereru.




31 - Sudija Proensa "zove" tajm-aut za osveženje i Robenu se to ne dopada. Razlog? Nije poznat, jer su Meksikanci bolji, konkretniji, organizovaniji... I kad napadaju i kad se brane.

U hladu je 29 stepeni Celzijusovih, a počela je zima u Brazilu. Na suncu, kažu, ima i 34, 35... Poređenja radi, trenutno u Dohi, gde bi trebalo da bude održan Mundijal 2022. godine, je 34 stepena u hladu!?




Holandija je imala samo jednu kakvu-takvu šansu, preko Van Persija, koji je iskosa sa desne strane šutirao daleko preko gola. Na drugoj strani terena, nekoliko neprijatnih situacija pred Kilesenom, uglavnom posle prodora Lajuna na levom krilu.




42 - Holanđani totalno indisponirani. Ne liče na sebe... Pokušali su akciju iz kornera, ali je centaršut Robena bio katastrofalan.

42 - KILESEN! U istom minutu divna akcija Meksika, peta, pas u prostor, udarac iskosa i odbrana holandskog golmana. Jeste bilo iskosa, ali i jeste bilo opasno. Meksiko za gol bolji rival!

43 - "Frka" između Dos Santosa i Indija, koji je pokušao da izbije loptu ispod Meksikanca, dok je ovaj ležao. Uspeo je u tome ali je i "opalio" Dos Santosa, koji je odmah ustao da mu objasni neke stvari... Proensa rutinski smiruje.

45 + 1 - Greška veznog reda Meksika i umalo surova kazna. Van Persi je "doveo" loptu do kaznenog prostora i onda nedovoljno dobro dodao do Robena, koji je u duelu sa dvojicom igrača Meksika bio definitivno oboren, tj. pokošen, ali je Proensa "iskulirao".

Ovog puta je pogrešio! Faul je postojao... Moreno je "odneo" stajnu nogu Robenu!

46 + 1 - I ne samo to... Moreno se prilikom tog starta, očigledno, teško povredio. Na nosilima je iznet sa terena, dok je doktor ka selektoru mahao i tražio izmenu. Ona će uslediti verovatno posle pauze. Postaje zanimljivo...

POLUVREME! Čudna utakmica. Nije viđeno mnogo toga, pre svega od Holandije, ali... Mogla je i da povede. Oba tima sa po jednim povređenim igračem, Meksiko će, ako bude primenjeno ono nepisano fudbalsko pravilo, patiti za šansama propuštenim u prvih pola sata.







DRUGO POLUVREME:

46 - Kao što smo najavili, umesto povređenog Morena - Rejes, igrač Porta. Formacijiski sve je isto. Ako je bitno, a možda jeste, sada je odbrana Holandije na sunčanoj strani terena. Biće im problem da vide duge lopte...

49 - DOOOOS SANTOS! GOLAZO! Fantasičan pogodak "desetke" Meksika, igrača koji nije prošao u Barseloni, ali koji je u Meksiku "alfa i omega". Primirio je jednu "ničiju" loptu, loše izbijenu od strane De Fraja, i onda sa 20 i više metara odapeo levicom u donji levi ugrao Kilesenovog gola.

ZASLUŽENO!

Sada Holandija mora da uzvrati. Kako zna i ume.

55 - Van Gal menja. Depaj, njegov džoker i strelac dva gola do sada, ulazi u igru, a verovatno će Indi iz veze u zadnju liniju. Holandija se dva puta na ovom šampionatu vraćala iu "minus 1" i pobeđivala. Može li sad?

57 - O ČO A!!! Nije imao NIJEDNU intervenciju skoro sat vremena, a onda je zablistao. De Fraj je "punim" stopalom "nabo" loptu posle kornera Robena, sa samo pet metara, ali je Očoa maestralno reagovao i refleksno odbio loptu do stative, posle čega se ona odbila u polje! On će sigurno unovčiti ove intervencije.

VELIKA i JEDINA prava šansa za Holandiju na utakmici.

62 - Erera pojačava odbranu. Izvlači ofanzivnog Dos Santosa i ubacuje klasičnog vezistu Akinju. U međuvremenu, Roben je napravio nekoliko driblinga i uposlio Snajdera, čiji je udarac sa ivice šesnaesterca, od bloka, "polako" otišao preko gola.

Velika ofanziva Holandije, konstantno se igra na polovini Meksika.

70 - Holanđani u inicijativi, ali ne onako opasni kao pre desetak minuta. Meksiko se orgnaizovanije brani.

75 - Burnih nekoliko minuta. Prvo beg Robena, koji je nanizao dvojicu čuvara, ali otišao previše ukoso, tako da je Očoa pravilnim istrčavanjem i "klekom" uspeo da zaustavi udarac novog kapitena Holandije.

Novog, jer je Van Gal izveo Van Persija i ubacio Huntelara i onda dobio priliku da tri minuta govori igračima o tome keko treba igrati. Proensa je i drugi put na utakmici pozvao "cooling period".

80 - Holandija će imati još, verovatno, 15 minuta da postigne gol. Za očekivati je da nadoknada vremena bude značajna zbog tajm-auta.




88 - GOL! Kao što istorija kaže, Holandija je reprezentacija koja je u proseku "najkasnije" postizala golove na SP. To pravilo potvrdio je Snajder sjajnim pogotkom za 1:1!

Idemo li u prudžetke!?

90 + 3 - PENAL! Treći put pao je Roben u 16 metara, prvi put je Proensa pokazao na belu tačku. Da li će Meksiko ovako ispasti sa Mundijala?

90 + 4 - GOL! PREOKRET! Huntelar je bio više nego siguran, hrabar i hladnokrvan... Pogodio je sam ugao gola za 2:1.

KRAJ: MEKSIKO JE ISPAO NA NAČIN NA KOJI NIKO NE ŽELI DA DOŽIVI! HOLANDIJA IDE DALJE! SJAJNA UTAKMICA!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC