• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stade "srčka", ispala Grčka!

Autor mondo.rs

Teofanis Gekas. On je jedini promašio u dramatičnoj penal seriji posle čudne utakmice. Kostarika ide u prvo četvrtfinale, na Holandiju!

IPAK, KOSTARIKA!

Kejlor Navas odbranio je udarac Teofanisa Gekasa u četvrtoj seriji penal ruleta, posle čega je Mičel Umanja bio staložen i precizan!

Kostarikanci, posle prolaska kroz "Grupu smrti", sada nalaze prolaz i kroz osminu finala! idu na... Holandiju.

A, umalo "holandski scenario" u izvedbi Grka.

Ipak, Navas u 94. minutu zaustavio je oštar udarac Gekasa glavom i tako izborio produžetke za Kostariku. U dodatnih pola sata, Grci su napadali, napadali i sve promašili...

Igralo se dodatnih 30 minuta u Resifeu, gde je odigrano možda i najgore poluvreme na Mundijalu, ali gde su se stvari zakomplikovale u nastavku.

U četvrtoj utakmici osmine finala na Mundijalu: Kostarika - Grčka 1:1, 1:1 (0:0), penalima 5:3!

PENALI:

1:0 - Šutira Selso Borhes: GOL! Karnezis u stranu, lopta po sredini pod prečku.
1:1 - Šutira Kostas Mitroglu: GOL! Spor zalet, hladnokrvno u levo, golman u svoje levo.
2:1 - Šutira Brajan Ruiz: GOL! Igrač PSV ukucava loptu levom nogom pod prečku!
2:2 - Šutira Lazaros Kristodulopulos: GOL! Školski, varka telom, plasirana lopta u ugao.
3:2 - Šutira Đankarlo Goznales: GOL! Kostarikanci su više nego sigurni!
3:3 - Šutira Hoze Holevas: GOL! Bomba levom u golmanovu levu stranu.
4:3 - Šutira Džoel Kembel: GOL! Ima 22 godine, ali ni trunke treme.
4:3 - Šutira Teofanis Gekas: BRANI NAVAS! 12 godina stariji od Kembela, ali nervozan.
5:3 - Šutira Mičel Umanja: GOL!

KOSTARIKA IDE DALJE!

PRODUŽECI:

Kostarikanci sa desetoricom na terenu nisu imali snage ni za šta više od požrtvovane odbrane svog gola. Oni su praktično od 66. minuta osuđeni na defanzivu i to su Grci umeli da kazne golom u nadoknadi vremena, ali ne i u produžecima.

Neverovatnu šansu propustio je Kostas Mitroglu u 121. minutu utakmice, posle asistencije glavom Teofanisa Gekasa. Pre toga, Grci su uspeli da ne realizuju kontru PET na DVA posle kornera koji su izveli Kostarikanci.

Kacuranis je izblokiran bio u 110. minutu u gol šansi posle asistencije najboljeg igrača utakmice Hozea Holevasa.

Jednostavno, Navas je branio sve što je mogao i izborio penale za svoj tim...

DRUGO POLUVREME:

Kostarika je brzo po povratku na teren sa odmora stigla do vođstva, zasluženog.

Strelac, Brajan Ruiz, "desetka" Kostarikanaca, momak koji je srušio Italiju golom za 1:0... On je rutinski plasirao loptu sa ivice kaznenog prostora posle prodora Krisitjana Bolanjosa na levom krilu i pasa po zemlji. Bio mu je to 15. gol za reprezentaciju...

Orestis Karnezis bio je samo nemi posmatrač dok je lopta lagano ulazila u mrežu. Loše su se postavili i Sokratis Papastatopulos i Jorgos Torosidis, koji su propustili priliku da izblokiraju Ruiza, ali su zato "odlično" zaklonili pogled svom golmanu.



I... Samo dva minuta kasnije, Torosidis je u stilu Nemanje Vidića sa Mundijala u Južnoj Africi pre četiri godine, pružio ruku u vis i "skinuo" loptu sa voleja protivničkom napadaču... Sudija Bendžamin Vilijams i svi njegovi pomoćnici nisu videli ovaj potez Torosidisa za penal i, možda, isključenje već u 55. minutu.

Vilijamsu, međutim, nije promakao potpuno nepotreban start Oskara Duartea nad Hozeom Holevasom na sredini terena. Holevas ga je izbacio driblingom, Duarte sapleo i za to dobio žuti karton, drugi na utakmici.

On je tako u 68. minutu ostavio svoj tim na cedilu...

Kada je video u kom pravcu ide meč, selektor Grčke Fernando Santos pet minuta pre Duarteovog isključenja, ubacio je i drugog špica u igru, Kostasa Mitroglua, umesto veziste Andreasa Samarasa.

Santos je ubacio i trećeg napadača na teren u 70. minutu. Šansu u finišu, uz Mitroglua i Samarasa, dobio je Teofanis Gekas, nekada davno najbolji strelac Bundeslige... Izašao je Dimitros Salpingidis.

Punih 20 minuta prošlo je u jalovoj inicijativi "helena", koji su iako sa igračem više povremeno igrali na kontre. Međutim, u poslednjih pet minuta, Grci su "nabili" loptu u kazneni prostor protivnika i iz jedne takve akcije stigli do izjednačenja.

Gekas je šutirao sa sedam, osam metara iskosa sa desne strane, udarac je bio jak pa je Navas samo odbio loptu u polje. Međutim, imao je tu nesreću da ona "padne" pravo na nogu štopera Papastatopulosa, koji je iz prve, pomalo nespretno, poslao "brazuku" u mrežu za delirujum među navijačima Grčke na tribinama.

Jesu se radovali burno, ali ne i dugo, jer su znali da imaju još jednu šansu za gol u nadoknadi vremena i imali su je. Već u narednom napadu, Geksa je "trznuo" loptu glavom i poslao je pod prečku, ali je Navas odlično reagovao i prebacio je u korner.

Navas je samo jednom do sada savladan iz igre. Pre ovog susreta, Kostarika je primila samo jedan pogodak, od Urugvaja, sa bele tačke.

PRVO POLUVREME:

Kostarikanci su postigli gol, a Grci bili jako blizu da to urade u prvom poluvremenu.

Kejlor Navas isključivi je "krivac" što u skromnoj predstavi u na "Areni Pernambukano", u Resifeu, nije bilo golova posle prvih 45 minuta.



Golman Kostarike fantastično je zaustavio udarac Dimitrisa Salpingidisa, posle sjajnog centaršuta Holevasa, fudbalera grčko-urugvajskog porekla rođenog u Nemačkoj.

Holevas je u 37. minutu uputio idealan centaršut sa desne strane, Salpingidis natrčao na loptu, tukao iz prve, a Navas nekako postavio nogu na pravo mesto i spustio Grčku na zemlju.

To je bila najbolja šansa na obe strane u utakmici u kojoj i jedni i drugi igraju za najbolji plasman na Mundijalima od kada se igra fudbal: Kostarika - Grčka 0:0.




U prvih 20 minuta Kostarika je bila bolja, fudbaleri zemlje koja ima 4,6 miliona stanovnika koji su napravili dar-mar u "Grupi smrti" u kojoj su bili još Italija, Engleska i Urugvaj, stvorili su nekoliko opasnih situacija pred Orestisom Karnezisom, ali se čuvar mreže Grčke nije suočio sa ozbiljnim udarcem rivala.

Kostarika je prošla jako tešku grupu bez poraza (2-1-0) i sa samo jednim primljenim golom i to sa bele tačke (Edinson Kavani, Urugvaj, 3:1). S druge strane, tek drugim trijumfom na Mundijalima, i to zahvaljujući penalu u 93. minutu, Grčka je prošla grupu u kojoj su bili još Obala Slonovače, Kolumbija i Japan.




Poraz, remi i pobeda nad Afrikancima bili su dovoljni za prvaka Evrope iz 2004. godine da stigne u prvu "nokaut" fazu na svetskim prvenstvima.

Zanimljivo, u tri učešća na najvećem fudbalskom događaju na planeti, Grci imaju samo dve pobede, obe protiv afričkih selekcija. U Južnoj Africi 2010. godine savladali su Nigeriju rezultatom 2:1 (Salpingidis i Torosidis preokrenuli su rezultat posle gola Učea), dok su ove godine dobili Obalu Slonovače istim rezultatom (Samaris je doveo Grke u vođstvo, Boni izjednačio, a Samaras realizovao jedanaesterac u dubokoj nadoknadi vremena).

S druge strane, Kostarikanci su 1990. godine u Italiji igrali svoj jedini meč osmine finala i ispali od Čehoslovačke rezultatom 4:1. Njima, izgleda, "leže" Evropljani, jer su tada, pre 24 godine, plasman dalje izborili pobedom nad Švedskom u grupi, a ovog puta pobedom nad Italijom i remijem nad Engleskom.




KOSTARIKA: Navas - Gamboa, Duarte, Gonzales, Umanja, Dijaz - Borhes, Taheda, Bolanjos, Ruiz - Kembel.

GRČKA: Karnezis - Torosidis, Manolas, Sokratis, Olevas - Samaris, Karagunis, Manijatis - Kristodopulos, Salpingidis, Samaras.

Pobednik ovog susreta sastaće se sa Holandijom u četvrtfinalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC