• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Argentina, preko Alpa, u četvrtfinalu!

Autor mondo.rs

Neverovatna utakmica u Sao Paulu, u kojoj je švajcarski bunker izdržao do 118. minuta, a onda Argentina imala nenormalnu sreću da izbegne penale. Dva puta za nekoliko minuta...

Kakva utakmica!?

Prvo 45 minuta ničega od strane Argentine i dve šanse za Švajcarce. Potom celo poluvreme i 28 minuta produžetaka surovog bunkera Švajcarske, koji je probio Anhel Di Marija, da bi tek tada, Švajcarska krenula napred i pogodila stativu u narednom napadu.

Da sve bude gore po njih, Đerdan Šaćiri u 125. minutu imao je slobodnjak sa 18 metara i pogodio živi zid.

Bilo je mučno gledati najveći deo tih 125 minuta, da bi na kraju proključala krv u venama i neutralnog navijača.

Inikome nije jasno, ako je Švajcarska već došla dotle, zbog čega je odustala od bunkera dva minuta "pre penala"? Krenuli su crveni napred, stvorio se prostor i "pao" je gol, na strani Švajcarske!

Rodrigo Palasio je uzeo loptu Stefanu Lihtštajneru, dodao do Lea Mesija, ovaj u pravom trenutku do Di Marije, koji je rutinski poslao loptu levom nogom u dalji ugao - 1:0, 118. minut!

I šta se onda dogodilo!? Centaršut Šaćirija, skok Džemailija, udarac glavom sa četiri metra - stativa!? Lopta se od okvirga gola odbila u telo Džemailija i uspela da se ne vrati u mrežu nego u gol-aut.

Takav promašaj retko se viđa!

Nestvarno: Argentina - Švajcarska 1:0! Pobednik čeka boljeg iz susreta SAD - Belgija, koji počinje u 22 časa.




U prvom delu igre, Argentina je imala tri šuta u okvir gola, pet ukupno. U drugom poluvremenu, još 15 udaraca "gaučosa", ali samo JEDAN u okvir gola! Posed lopte 66 odsto vremena na strani Argentinaca. Uprkos svemu tome, Švajcarska je mogla da postigne gol, naročito u prvom poluvremenu. Drugo su proveli u potpunoj defanzivi i čistoj destrukciji igre.


Napravili su daleko najviše faulova u jednom meču na ovom šampionatu, iskoristili i iskustvo Gokana Inlera i Valona Behramija, koji sezonama unazad kopaju rovove po Seriji A, pa im to nije bio problem ni u sudaru sa, prema mnogim mišljenjima, najboljom navalom na prvenstvu, ali nije sistem odbrane Otmara Hicfelda bio toliki problem, koliko igra Argentine... Branili su se i drugi na ovom SP i van njega, pa su ekipe pronalazile način da postignu gol.



I ovog puta, iako je osmina finala najgora faza takmičenja za svakog favorita (a, to su potvrdili i Nemci i Holanđani i Brazilci i Francuzi), selekcija Argentine potvrdila je da je loše vođena, loše trenerina, loše uigrana. Kretnje igrača sa loptom su lako uočljive, dok ih bez lopte gotovo i nema, dok je imao snage, levi bek Markosa Roha, ponavljao se "gore" i bio opasan, ali je činio da ceo tim liči na organizam sa jednom rukom.

Lionel Mesi? On insistira da igra u sredini, ali više ne ni u napadu, već na poziciji "trekvartriste". S tim su se Švajcarci lako izborili. Fernando Gago ne postoji na terenu i mnogo, previše toga pada na ramena sjajnog Havijera Maskerana, ali taj neumorni fudbaler mnogo više može da pruži kada se igra unazad nego unapred. Gonzalo Iguain odsečen...

Za kraj, ostaje još pretpostavka da će ovakvim "gaučosima" možda biti mnogo lakše protiv tima koji će ponekad morati i da napadne. Najbolje šanse na meču Argentina je imala iz tranzicije, kada su Švajcarci gubili lopte, a to je bilo zaista retko. Jednom, dva minuta pre kraja, uspeli su da ih kazne za grešku!

Sao Paulo, "Arena de Sao Paulo". Kapacitet: 62.601. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Temperatura 23, vlažnost 30%.

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Fernandez, Garaj, Roho (od 104. Bastana) - Gago (od 106. Bilja), Maskerano, Di Marija - Laveci (od 75. Palasio), Mesi, Iguain.

ŠVAJCARSKA: Benaljo - Lihtštajner, Šar, Đuru, Rodrigez - Inler, Behrami - Đaka (od 66. Fernandez), Šaćiri, Mehmedi (od 113. Džemaili) - Drmić (od 82. Seferović).



NAJAVA UTAKMICE:

"Tango argentino potrebno je vezbati duže vreme da bi se savladao. Ritam tanga omogućava improvizaciju, dakle nema klasičnog osnovnog koraka koji se nauči pa se onda uče figure kao nadgradnja, ali baš zbog toga je potrebno vreme da se ovlada ritmom da bi moglo da se improvizuje".

Uverili smo se da argentinski fudbaleri, pre svih Lionel Mesi, umeju da plešu fudbalski tango, da umeju da vode, da znaju da improvizuju, da nemaju osnovni klasični korak koji su naučili, pa da potom nadograđuju...

Ali, umeju li hladni Švajcarci zagrejani genima sa Balkana, da zaplešu tu igru?

U 18 časova počela je pretposlednja utakmica prve runde eliminacija. Sastaju se dvostruki šampioni sveta, Argentinci i igrači okupljeni pod boje jedne zastave, koja je često u fudbalu bila velika enigma... I za navijače, i za stručnjake, i za analitičare, i za protivnike.

Argentina - Švajcarska sedmi put. Do sada, bez pobede crveno-belih!

Pročitajte sastave koje su odredili Alehandro Sabelja i Otmar Hicfeld, čovek koji je na dan utakmice doživeo porodičnu tragediju, izgubio je rođenog brata.


Argentina u međusobnim susretima vodi 4-2-0, a poslednji put na SP igrali su 1966. kada je bilo 2:0 za "gaučose". Švajcarska je poslednja dva puta kada je stizala u osminu finala, 1994. u SAD i 2006. u Nemačkoj, ispadala. Prvo od Španije, potom i Ukrajine.

Argentinci, na drugoj strani, doblili su poslednja tri duela u osmini finala: 1998. u Francuskoj na penale, protiv Engleske, dok su 2006. i 2010. izbacili Meksikance. Samo jednom u poslednjih šest nastupa u prvoj rundi eliminacije, 1994. godine, "La Selección " je izbačen i to od Rumunije, utakmice koju pamte mnogi ljubitelji fudbala.

Može li Švajcarska da priredi takvo iznenađenje, kao nekada Georgi Hadži, Florijan Radučoju, Ilije Dumitresku, Miodrag Belodedić, George Popesku, Dan Petresku, Florijan Prunea? Moguće! Odličnog stratega imaju, dobre igrače imaju i, iako ih možda ne veže toliko patriotski osećaj prema zastavi i himni Švajcarske, pokazali su više puta da igraju složno i požrtvovano.

Većina njih vuče slične korene, sa Kosmeta i iz Albanije.

Argentinci se muče sa Evropljanima i imaju samo tri pobede u poslednjih deset susreta na SP, ali ni Švajcarci ne briljiraju sa Južnoamerikancima: 1/6.

Ono što će Švajcarci teško uspeti, a verovatno neće ni želeti, da naruše jeste posed lopte. Ona je 65 odsto vremena u nogama Argentinaca na ovom Mundijalu, po čemu su lideri u konkurenciji svih timova. Nijedna selekcija "gaučosa" nije držala toliko loptu u nogama još od 1966. godine.


Ostanite uz MONDO, pratićemo događaje uživo...



TOK UTAKMICE:

Intoniraju se himne, Argentinaca je pun stadion i oni su posebno živahno otpevali svoj "Marcha Patriótica", tj. "Patriotski marš". Mnogo manje navijača imaće Švajcarci...

1 - Počelo je!

Mogu li Argentici da ponove igru Francuza, koji su deklasirali Švajcarsku u grupi 5:1. Bio je to tek drugi poraz ove selekcije u prethodne dve godine, tokom kojih su pobedili i Brazil.





Tajm-auta za osveženje neće biti, jer je temperatura tek nešto preko 20 stepeni Celzijusovih. Švajcarci u potpuno crvenom, Argentinci u belom, osim dresa koji je belo-svelo plavi.

Umesto povređenog Serhija Aguera, šansu je dobio Ezekijel Laveci, tako da Argentina igra u formaciji koju najviše voli Lionel Mesi - 4-3-3.




Novinari sa "Sao Paulo Arene" tvrde da na tribinama ima oko 25.000 argentinskih tifoza.

25 - U prvoj četvrtini nismo videli ništa od tanga, više to liči na neku ratničku igru plemena sa Samoe ili Tonge, koju diktiraju Švajcarci... Čvrsti švajcarski vezisti upešno ruše igru Argentine, koja traži posed, ali koja iz njega ne uspeva da pripreti.

Mnogo faulova, mnogo potezanja, ali sudija Erikson ne maše kartonima i dalje. Iz nekoliko prekida na obe strane, nije došlo do udaraca ka golu Benalja i Romera. Publika i dalje čega da se dogodi "nešto".

Za sada interesantnije je na tribinama gde se prozivaju Argentinci i Brazilci. Utakmicu gleda i Pele.

28 - ĐAKA! Pa LIHTŠTAJNER! Ništa, a onda... Šaćiri je na desnoj strani prevario dva čuvara i sa gol-crte vratio loptu na penaltik gde je iz prve šutirao Đaka. Romero je nogom izbio loptu u polje, odakle je Lihtštajner poslao "bombu", pravo u Romera!

Prvi prete Švajcarci!

30 - Na drugoj strani, solidna šansa za Iguaina, ali ni solidan udarac iskosa, koji je lako ukrotio Benaljo.

30 - Nova šansa za Argentinu! Nekoliko centimetara nedostajalo je Garaju da u punom trku zakuca loptu glavom u mrežu posle kornera koji je izveo Di Marija! "Huuuuy" se začulo, ali ne i oduševljenje navijača "domaćih". Argentinci prete dva puta za kratko vreme, kao da ih je Đaka malo podigao iz letargije.

36 - Nakupilo se dovoljno "sitnih" faulova na sredini terena za prvi žuti karton, stradao je Đaka, nakon što mu je Laveci proturio loptu u noge.




38 - Laveci se razigrao, kad već Mesi nije. Ali serija njegovih driblinga u kaznenom prostoru nije završena golom. Ni asistencijom.

39 - AUUUUUUUUUUUUU! Kakva nesigurnost Romera i kakva samouverenost bez pokrića Drmića! Jednu ispucanu loptu na polovinu Argentine, bez jasnog cilja, nije imao ko da pokupi, tim pre što štoperi plavo-belih stoje na 40 metara od svog gola.

I... Onda panika! Umesto da Romero istrči, poput Manuela Nojera, i ispuca loptu u polje, on je krenuo, pa stao, pa krenuo, pa stao, dovoljno da Drmić uđe u stopostotnu šansu, ali... Ovaj igrač reagovao je kao i mnoge njegove kolege na "ić", hteo je da se proslavi i da šmekerski lobuje Romera.



Lobovao ga je tako da je Romero lagano uzeo loptu u obe ruke i ispucao je u polje. Koliko mu je laknulo u tom trenutku pokazao je krupni kadar, dok se Drimć prekrstio...

Dve najbolje šanse na utakmici imali su Švajcarci.

POLUVREME: Peti put uzastopno 0:0 na poluvremenu u Brazilu. Ona početna euforija kao da je splasla, sada je mnogo važnije i niko se više ne zaleće tek tako ka protivničkom golu. Argentincima posed (63%), Švajcarcima šanse, četiri šuta, tri u okvir gola, jedan prilično jak i nezgodan.




Kako izgleda kada Mesi ima loptu? Pa, gužva je...




DRUGO POLUVREME:

Da li će defanzivna mašina Otmara Hicfelda nastaviti da radi perfektno? On je uspeo potpuno da izoluje dva opasna tandema. U prvom poluvremenu, Laveci nijednom nije dodao do Mesija, niti Di Marija do Iguaina.

Argentinci ofanzvni samo na papiru. Šta nam donosi drugo poluvreme?



46 - Počelo je drugo poluvreme, bez promena u sastavima.

50 - ŠAĆIRI! Probao je lukavo iz slobodnjaka. Pozicija je bila "za" centaršut, Romero je stavio jednog igrača u živi zid i to je "Mesi sa Alpa" hteo da kazni. Romero je bio oprezan, ali lopta je išla u gol. U narednoj akciji, Drmić je tukao visoko preko gola.

Švajcarska opasnija i početkom drugog poluvremena.

Taktika: Koliko je defanziva Švajcarske, sa starim vukovima Serije A u sredini, Inlerom i Behramijem, uspešna govori i podatak da je Argentina svedena na 60 odsto uspešnosti u pas igri. To je daleko ispod proseka...

59 - PRVA ŠANSA ZA ARGENTINU! Ali iz kontre! Tek kada se Švajcarska pomerila "gore", a Argentina osvojila loptu, došla je do šanse. Brza tranzicija u kojoj je Mesi izbacio Rohu u šansu ali je njegov udarac levom nogom sa leve strane, Benaljo nekako uspeo da zaustavi.

62 - SVE u igri Argentine ide preko leve strane u drugom poluvremenu. Ko zna koje pojavljivanje Roha "gore", centaršut, idealan, na čelo za Iguaina koji sa 12, 13 metara šalje loptu pod prečku, ali Benaljo ispucava loptu...



68 - MESI! Fantastičan potez. Posle nekoliko opasnih situacija pred Benaljom gde je nedostajao pravi pas za šut na gol, Mesi se odlučio sa distance. Jednu ispucanu loptu primio je na grudi i vratio nazad levicom, malo preko prečke! Bio bi to spektakularan gol, da je "pad" bio malo jači...

U svakom slučaju, Argentina sve opasnija, Švajcarska sve bliže svom golu.

75 - PALASIO!? Nije se ni oznojio, a rezervista Palasio imao je najbolju šansu za Argentinu na utakmici. Šutirao je glavom sa sedam metara, posle centaršuta Mesija, pored gola. Svi navijači Argentine, uključujući i selektora Sabelju, uhvatili su se za glavu.

Treba li reći da je centaršut stigao sa leve strane.

78 - MESI, MESI, MESI! Ali, BENALJO! Mesi je majstorski, sa dva driblinga, uspeo sebi da obezbedi poziciju za šut kroz ogroman broj igrača u crvenom na malom prostoru, ali je Benaljo nekako uspeo da vidi kuda će lopta kroz duplo više nogu i odbranio je oštar udaraca prve "desetke" sveta.

U nastavku akcije, Đuru je sa leđa gurnuo Palasija, koji je u isto vreme udario Benalja, a od dva faula Erikson nije sudio nijedan. Korner.




Pritisak Argentine se pojačava.

KRAJ! ODNOSNO, PRODUŽECI!

94 - PALASIO! Prvi put prete Argentinci u nastavku utakmice. Slobodan udarac izveo je Mesi sa desne strane, Palasio temenom ka golu, tamo Benaljo hvata.

105 - Šaćiri je "prodao" par sjajnih driblinga čuvarima, ali bez završnice, posle čega se Roho povredio i morao da bude zamenjen. On je uz to dobio i žuti karton zbog čega neće moći da igra u narednoj rundi, ako je bude. Ušao je Basanta.

POLUVREME PRODUŽETKA:

Evo mape Mesijevih kretnji...




113 - DI MARIJA!!! Što nisu iz kaznenog, mogli bi van njega. To su uradili tri puta do sada na šampionatu, ali je ovaj oštar udarac Di Marije, Benaljo boksovao preko prečke.

Situacija na terenu izgleda ovako: Švajcarci stoje u zoni 4-4-2 pred svojim golom, Argentinci žele da napadaju, ali ne znaju kako.

118 - GOL DI MARIJE! Krenuli su Švajcarci napred i bili surovo kažnjeni za to. Kako se otvorio prostor, tako je Mesi stvorio šansu Di Mariji, koji je bio priseban i hladan. A, već su bili viđeni penal!

120 - DŽEMAILI!!!! Stativa sa 4 metra!? Nestvarno šta je promašio Švajcarac... Centrirao je Šaćiri, a rezervista promašio šansu karijere.

125 - Šaćiri je sa 18 metara, iz slobodnjaka, pogodio živi zid. Sudija svira kraj.

Argentina u delirijumu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC