• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belgija srećna u "ludilu" produžetaka!

Autor mondo.rs

Protivnik Srbije u kvalifikacijama za Mundijal, postao je poslednji učesnik četvrtfinala! Belgija - SAD 2:1 (2:0, 0:0, 0:0).

Na početku Svetskog prvenstva se čak 13 utakmica čekalo na prvi nerešen ishod, a onda u mečevima osmine finala pet puta nije bilo pobednika u regularnih 90 minuta!

Neverovatan Mundijal, dostojan zemlje fudbala kakva je Brazil...

Reprezentacija Belgije zasluženo se u utorak uveče plasirala u četvrtfinale, savladavši neverovatno upornu i srčanu ekipu SAD - 2:1.

Kao Andre Širle u duelu Nemačka - Alžir, Kevin De Brujne doveo je "crvene đavole" u vođstvo početkom prvog produžetka (93. minut), Romelu Lukaku u 105. minutu je povisio na 2:0, da bi devetnaestogodišnji Džulijan Grin u 107. postigao samo počasni pogodak.

Odbrana Belgije bila je na velikim iskušenjima, ali Amerikanci nisu bili ni spretni, ni srećni...

Parovi četvrtfinala su Brazil - Kolumbija, Francuska - Nemačka (petak), Holandija - Kostarika i Argentina - Belgija (subota)!

Biće to prilika za revanš Belgijanaca, koji su 1986. u Meksiku ostali bez finala zaslugom Dijega Maradone. Tada najbolji igrač sveta, sa dva gola u drugom poluvremenu je doneo pobedu "gaučosima" - 2:0.

MALO JE 90 MINUTA!

Dve utakmice osmine finala odlučene su penalima, tri u produžecima, jedna preokretom od 87. minuta, a jedna golovima u poslednjih desetak minuta regularnog toka... Samo je Kolumbija bez drame savladala Urugvaj (2:0).

Podsetimo da je Belgija prošla grupu sa sve tri pobede, neočekivano igrajući na mali broj golova (Alžir 2:1, Rusija 1:0, Južna Koreja 1:0).

Selektor Mark Vilmots imao je uoči ove utakmice problema da sastavi odbrambenu liniju, ali mu je laknulo kada je saznao da makar kapiten Vensan Kompani može da nastupi.

Selekcija SAD, pod vođstvom Jirgena Klinsmana, pobedila je Ganu (2:1) i ispustila trijumf nad Portugalom (2:2), a onda joj poraz od Nemačke (0:1) u poslednjem kolu nije naudio.

Klinsmanova ekipa pokazala je već da može da trči "do besvesti", a to je u utorak bilo podcrtano postavom bez klasičnog centarfora.

Belgija je generalno, imala mnogo više od igre, mnogo više šansi, ali je veteran Tim Hauard (35) zaista neverovatno branio. Demonstrirao je majstorsko postavljanje, refleks, požrtvovanje... SAD su bile "zrele" da izgube sa dva ili tri prema nula, ali je Hauard svojim intervencijama nagradio svu tu borbenost i trčanje saigrača.

Na kraju je golman Evertona bio samo nesuđeni heroj, poput Alžirca Raisa M'Bolija 24 sata ranije, jer je njegov tim izgubio i ispao sa turnira.

A, nije moralo da bude tako. Da je "rezervista" Kris Vondolovski u poslednjim sekundama regularnog toka iskoristio kolosalnu šansu, SAD bi posle 12 godina opet bile u četvrtfinalu i time izjednačile najbolji rezultat u istoriji.


Kada su Belgijanci pregrmeli taj trenutak, Vilmots je sa klupe ubacio Lukakua, koji je svojom svežinom i kvalitetom odmah napravio prevagu u produžecima. Isto tako su na prethodnim mečevima, kao "džokeri", Felaini, Mertens i Origi pogažali mrežu i donosili bodove.

Belgija je prethodna tri nastupa u "nokaut" fazi SP završavala u osmini finala. Gubila je od Engleske u produžecima (Italija 1990), od Nemačke (SAD 1994) i od Brazila (Japan/Koreja 2002).

BELGIJA: Kurtoa - Aldervereld, Van Bujten, Kompani, Vertongen - Vitsel, Felaini - De Brujne, Mertens (od 60' Miraljas), Azar (od 111' Čadli) - Origi (od 91' Lukaku).

SAD: Hauard - Džonson (od 32' Jedlin), Besler, Gonzales, Bizli - Kameron - Džons, Bredli, Bedoja (od 105' Grin), Zusi (od 72' Vondolovski) - Dempsi.

IZ MINUTA U MINUT

1' Već u 40. sekundi opasan nalet Belgijanaca i šut iskosa Divoka Origija, koji Tim Hauard nogom izbija u korner!


6' Amerikanci dva puta pronalaze prazan prostor na levom krilu, ali Bizli i Bedoja ne uspevaju da urade nešto značajnije.

13' Mat Besler zaustavio je Origija u polukontri, faulom za žuti karton, međutim, alžirski sudija Đamel Hajmudi to nije ni konstatovao! Pustio je da se igra nastavi.

16' Gledalac u teget majici (verovatno sa nekom važnom porukom na njoj) utrčao je u teren i trčkarao tridesetak sekundi, dok se redari nisu "setili" da intervenišu... neverovatni Brazilci!

17' Džef Kamerun "seljački" sapliće Drisa Mertensa u punom trku i Hajmudi mu pokazuje žuti karton.

21' Prva intervencija Tiba Kurtoe! Majkl Bredli kao tenk se probio sa loptom nadomak kaznenog prostora, ona je izbijena do Klinta Dempsija, koji je šutirao iz prve. Nedovoljno jako.


22' Greška Amerikanaca na sredini terena, Jan Vertongen vodio je kontru "četiri na dva", uposlio Kevina De Brujnea, koji je "zalomio" čuvara i onda tukao vrlo neprecizno sa 15 metara. Trebalo je da bude 1:0!

26' Damarkus Bizli ispred gol linije izbija opasan centaršut sa levog boka. Belgija mnogo bliža pogotku, ali mreže i dalje miruju...

30' Odbrana "jenkija" ponovo na mukama. Šut Origija posle odličnog trka je izblokiran, a loptu je uspeo da pokupi Tim Hauard.



32' Fabijan Džonson istegao je mišić i mora napolje. Menja ga Deandre Jedlin, član MLS ekipe Sijetl Saunders, koji uskoro puni 21 godinu. Kako li će izaći na kraj sa Edenom Azarom?

33' Jedlin je u prvom kontaktu sa loptom iznudio korner! Možda će Azar morati da pripazi na njega... Potom dobra pozicija za Džermejna Džonsa, ali strelac fenomenalnog pogotka u meču protiv Portugala ovog puta nije zahvatio loptu onako kako je želeo.

41' Mladi Jedlin ima dosta ofanzivnu ulogu i svojim centaršutom ponovo pravi pometnju u šesnaestercu "crvenih đavola".

42' Žuti karton Vensanu Kompaniju zbog starta sa leđa na Dempsiju, više telom, nego kopačkom.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0! Amerikanci su, kada se podvuče crta, dobro izašli na kraj sa brzonogim ofanzivcima Belgije, a smogli su snage da i sami zaprete - uglavnom posle dugih lopti napred, ili posle prodora po bokovima.

Origi, De Brujne i drugovi stvorili su sasvim dovoljno prilika za bar jedan pogodak, ali realizacija za sada nije na potrebnom nivou.




47' De Brujne centrira, a omaleni Mertens glavom umalo da lobuje 191 cm visokog Hauarda. Morao je iskusni golman da izboksuje loptu u korner.

52' Maruan Felaini oduzeo je loptu na protivničkoj polovini i iskoristio prostor da šutne sa tridesetak metara. Belgijanci su retko pokušavali na ovakav način, a po šutu Felainija deluje da to i nije dobar recept...

54' Kakvo uzbuđenje! Jan Vertongen "probio" je po levom boku, njegova nisko centrirana lopta prošla je pored četvorice igrača po liniji peterca i niko nije uspeo da je zahvati! De Brujne i Origi propuštaju još po jednu šansu.

56' PREČKA! Divok Origi sa 12-13 metara glavom šalje loptu van Hauardovog domašaja, ali ona pogađa prečku sa gornje strane.

57' Posle strahovito jakog, ali nepreciznog voleja Vertongena, odmah šansa za SAD! Centaršut sa leve strane, prvo loša intervencija odbrane, ali šut Grejema Zusija ipak je izblokiran...

62' Alžirac Hajmudi pustio je "mušku" igru! Tribine odgovaraju bučnijim navijanjem.

66' Sve pršti na Areni Fonte Nova u Salvadoru! Belgijanci tehnički potkovaniji, ali ne uspevaju da sruše američki bedem, čak ni u obostrano otvorenijoj igri, kada manje Klinsmanovih igrača stoji iza lopte.

69' Aksel Vitsel oprobao se sa 20 metara i učinio to mnogo bolje nego Felaini petnaestak minuta ranije. Njegov šut završio je tik pored desne stative.

71' Opet Hauard pobeđuje u duelu sa Origijem, kome je lopta došla kao poklon trojice američkih defanzivaca. Čista situacija za tamnoputog napadača, koji je dobio prednost u odnosu na Romelua Lukakua i nije opravdao Vilmotsovo poverenje.

76' Maestralni Tim Hauard! Odbrana SAD je "ispala" kao retko kad na ovom Mundijalu, Origi je sjajno proigrao Kevina Miraljasa, koji u situaciji "1 na 1" malo iskosa nije uspeo da prevari klupskog druga iz Evertona.

78' Omar Gonzales žestoko je izvrnuo nogu pri doskoku i posle kraćeg vremena ustao, spreman da nastavi igru.

79' Nema kraja njegovim vrhunskim intervencijama... Felaini spušta loptu na nogu Azaru, probao je ofanzivni vezni Čelsija da nadmudri Hauarda i ni on nije uspeo! Parada u levu stranu i ostaje 0:0...

83' Štoperski par Kompani - Van Bujten izigrao je ofsajd zamku, ali je Mat Besler požrtvovano uklizao i izblokirao potencijalno opasan udarac kolege po poziciji iz tima Belgije.

90' Re-kontra Belgijanaca, koju je vukao Kompani, De Brujne je centrirao sa levog krila, a Kompani, onako umoran, traljavo zahvatio loptu i umalo dao gol! Hauard se ispružio u desnu stranu koliko je dug i skrenuo taj šut u korner... JEDANAESTA odbrana Hauarda!

90+3' ŠANSA UTAKMICE ZA AMERIKANCE! Kris Vondolovski iz ekipe San Hoze Ertkvejks... Džons ga je proigrao glavom, Aldervereld je zaspao, nije bilo ofsajda, Vondolovski je bio sam na petercu... i pored istrčalog Tiba Kurtoe poslao loptu visoko iznad prečke!

KRAJ REGULARNOG TOKA! I PETI PUT U OSAM MEČEVA, PRODUŽECI!


93' KEVIN DE BRUJNE - 1:0!
Nije mogao ni Hauard da brani u nedogled. Sveži Romelu Lukaku napao je po desnom krilu, Amerikanci izbili loptu samo do De Brujnea, koji je okrenuo njih dvojicu i iskosa sa desne strane pronašao putanju do suprotnog ugla.

102' Belgija preti drugim golom, ali ni "Ameri" se nisu predali. Opasan centaršut Bizlija izbila je odbrana "đavola"...

104' Miraljas propušta priliku da zapečati ishod utakmice. Ponovo iskosa, ponovo po zemlji u suprotni ugao i ponovo Hauard!

105' ROMELU LUKAKU - 2:0! Sada je, najverovatnije, gotovo. Azar za De Brujnea, utrčavanje Lukakua pored Beslera i ovog puta šut skoro pod prečku. Hauard nemoćan, Belgija u četvrtfinalu!



106' Sada se Belgijanci komotno brane...

107' NIJE GOTOVO! DŽULIJAN GRIN 2:1! Majkl Bredli poslao je loptu preko belgijske odbrane, a igrač koji je tek ušao u igru, bio brži od Alderverelda i "iz prve" matirao Tiba Kurtou.



109' UMALO 2:2! Vondolovski je odigrao povratnu loptu posle centaršuta, a Džermejn Džons spoljnim delom kopačke tukao tik pored stative.

111' Lukaku se sam izborio sa dvojicom čuvara, hrabro krenuo ka golu i onda se ponovila stara priča - šut iskosa po zemlji, Hauard odbija loptu.

114' Uigrana kombinacija SAD posle slobodnog udarca, Klint Dempsi je izašao sam pred Kurtou i predugim "forom" mu omogućio da istrči i otkloni opasnost!

Bila je to i poslednja prava šansa za izjednačenje... Amerikanci se vraćaju kući uzdignuta čela, a Belgijanci opravdavaju sav publicitet koji dobijaju dve godine unazad. Mogu li još dalje?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC