• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lukač i Žile kolegama sa Mundijala: Bravo!

Autor mondo.rs

Golmani Partizana Milan Lukač i Živko Živković u međusobnom razgovoru iznose impresije o kolegama i njihovim odbranama na Mundijalu. Oduševljeni su bravurama Nojera, Ospine, Navasa, Brava...

Lionel Mesi, Robin van Persi, Karim Benzema, Nejmar, Tomas Miler i drugi asovi Mundijala u Brazilu u velikoj meri su doprineli da ljubitelji fudbala širom planete uživaju u utakmicama 20. Svetskog prvenstva. Od njih se to i očekivalo.

Posle posle skoro tri nedelje vrhunskog fudbala na terenima širom Brazila, verovali ili ne, zasenili su ih golmani. Šampionat nikad nije bio efikasniji, ali su, ipak, u centru pažnje javnosti Manuel Nojer, Klaudio Bravo, Kejlor Navas, posebno Tim Hauard...

Paradoks, koji potvrđuju činjenice.

Nije Nejmar odveo Brazil do osmine finala, već Žulio Cezar odbranjenim penalima. Tomas Miler je promašivao, a Nojer spasavao gol "pancera" u najkritičnijim situacijama protiv Alžira. Najveći "krivac" što je Kostarika među osam timova sveta je golman Navas. Šta su tek činili Giljermo Očoa, Hauard, Bravo, međutim Meksiko, SAD i Čile nisu bili te sreće da nastave takmičenje. Sjajan utisak ostavio je Rais Mboli...

Čuda su pravili i zasluženo privukli pažnju. Nešto o njima čuli smo i od dvojice čuvara mreže beogradskog Partizana.

Milan Lukač i Živko Živković, koliko im slobodno vreme na pripremama dozvoljava, trude se da prate utakmice Svetskog prvenstva. Dovoljno da primete da su njihove kolege sjajne!

Lukač: Sve su to vrhunski golmani, najbolji koje te zemlje učesnice Mundijala imaju. Očekivao sam dobre odbrane, ali nisam se nadao da će upravo oni da budu u prvom planu. Po onome što su prikazali, zaslužili su. Kejlor Navas je prvi igrač Kostarike na šampionatu, igraće četvrtfinale i dotle su stigli ponajviše zahvaljujući njemu. Bili su bolji od tri bivša svetska prvaka. Odlični su bili i golmani reprezentacija koje nisu prošle, Giljermo Očoa, Tim Hauard...

Živković: Ono što je Hauard radio protiv Belgije je nezapamćeno u svetskom fudbalu. Čovek je skidao sve što je išlo u gol, imao je 16 neverovatnih odbrana. Zadivljujuće! Tome svi težimo i za takvu predstavu se može reći da je vrhunac u golmanskoj karijeri. Takve utakmice se događaju jednom u životu. Oduševio me je Manuel Nojer na poziciji štopera, sa izvanrednom kontrolom igre. Neverovatno kako je istrčavao i prekidao kontre Alžiraca. Da je jednom zakasanio, bio bi tragičar, ali nije. Spasio je svoj tim katastrofe i eliminacije već u osmini finala.

Lukač: Nemačka zadnja linija igra dosta visoko i verovatno ima striktne zadatke da napušta svoj prostor kada situacija to zahteva. Izvanredno prati igru. Nije ni čudo što je broj jedan u svetu, verujem da se i Žile slaže.

Živković: Naravno! Meni je krivo što u završnici nema jednog od najboljih golmana sveta svih vremena, Milanovog uzora, Đanluiđija Bufona. Navas je bio nesavladiv na tom meču i bolja ekipa je prošla u osminu finala.

Lukač: Na Svetskom prvenstvu se može vrlo lepo primetiti koliko golmanima znači ta prva intervencija, konkretno mislim na skidanje zicera ili teških udaraca. Samopouzdanje naglo poraste i tu je kraj. Sa druge strane, napadači su sve nesigurniji. Hauard, Ospina, Nojer, Očoa, Bravo, Mboli... Teško je izdvojiti najboljeg, sjajni su.

Živković: Najbolja odbrana za mene do sada na Mundijalu je Očoina protiv Brazila. Čarobno je zaustavio šut Nejmara, pa nije ni čudo što se kasnije pisalo da ima šest prstiju.

Lukač: Nema sumnje, za razliku od nekih prethodnih turnira, u Brazilu su golmani ti koji guraju svoje timove napred. Na primerima Španije i Rusije smo mogli da vidimo koliko golmanska nesigurnost može loše da utiče na igru cele ekipe, pa i na konačan rezultat. Iker Kasiljas je godinama u samom vrhu, bezbroj puta se dokazao, ali na poslednjem Svetskom prvenstvu nije. Verovatno je kod njega problem kontinutiteta i to što nije imao očekivanu minutažu u Real Madridu.

Živković: Uticao je na loš rezultat Španije, ali daleko da je jedini krivac. Cela reprezentacija je podbacila u Brazilu. Sve su to vrhunski fudbaleri, Kasiljas brani 15 godina standardno... Eto, za Žulija Cezara se pričalo da je najslabiji deo brazilskog tima, a on ih uvede u četvrtfinale. Nije mi jasno da neko tako lako potceni veličinu sa takvom biografijom.

Lukač: Posebno mi je drago zbog Žulija Cezara. Na mom nedavnom debiju za Srbiju protiv Brazila u Sao Paulu upravo sam s njim posle meča zamenio dres. Nekoliko nedelja kasnije odbranama u penal seriji odveo je "selesao" u četvrtfinale. Zamislite tu tragediju u Brazilu da nisu ušli među osam najboljih. Ali, Cezar je bio najbolji kada to bilo najpotrebnije.

Živković: Penali su specifičan deo utakmice. Golmani nemaju šta da izgube. Konkretno, kada pobednika odlučuje penal-rulet, mislim da smo u prednosti u odnosu na izvođače. Imamo više prilika da se istaknemo i odbranimo, još ako smo dobro branili kroz meč... Veći je pritisak kada se šutira penal u toku meča, Milan to najbolje zna, odbranio je dva za kratko vreme u "večitom" derbiju. To je mnogo, mnogo teško.

Lukač: Hm, ne znam da li sam se u profesionalnoj karijeri našao u situaciji da branim u penal seriji.

Živković: Nisam ni ja, jesam u mlađim kategorijama za klub i u reprezentaciji. Svakako da je prisutna trema, to je trenutak odluke. Da li ćeš da čekaš, da li si unapred izabrao stranu u koju ćeš da se baciš...

Lukač: To su odluke koje se donose u sekundi. Pričamo sa trenerima golmana o penalima i nikada mi niko nije davao striktne instrukcije. Sve je na nama i našim odlukama, od trenerama dobijamo savete. Najbitnije je zadržati mirnoću i čekati do poslednjeg trenutka. Mnogo je teško, udaljenost je 11 metara...

Živković: Dolaze sve tvrđe utakmice, nagledaćemo se još penala, nadam se tome.

Lukač: Možda baš u petak na utakmici između Nemačke i Francuske. Biće još dobrih odbrana.

Živković: Krivo mi je što Čile nije prošao, mislim da su zaslužili. Kao najboljeg golmana turnira izdvojio bih Klaudija Brava... I Nojera, uvek.

Lukač: Malo da razmislim... Očoa, Očoa definitivno. Otkrovenje Mundijala!

Od izveštača MONDA sa priprema Partizana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC