• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Humels i Nojer za Nemačku u polufinalu!

Autor mondo.rs

Golom defanzivca i sjajnom odbranom golmana u poslednjim sekundama meča "panceri" prošli u polufinale Mundijala: Nemačka - Francuska 1:0.

Četvrti put uzastopno Nemačka će igrati u polufinalu Svetskog prvenstva, što je niko do sada nije uspeo!

A mogu li "panceri" u Brazilu i do četvrte "zlatne boginje"?

Jedan od favorita za trofej uspešno je prebrodio četvrtfinalni duel sa Francuskom - 1:0 i nastavlja svoj pohod ka cilju. Naredna prepreka biće Brazil ili Kolumbija.

U čvrstoj utakmici, bez mnogo lepote i atraktivnih poteza, trenutak odluke dogodio se već u 12. minutu, kada je Mats Humels iz teške pozicije uspeo da savlada Lorisa.

Štoper Borusije Dortmund bio je jači u duelu od Rafaela Varana i, okrenut leđima golu, uspeo da zahvati loptu glavom na centaršut Tonija Krosa. Bio je to njegov drugi pogodak u Brazilu. Prvi je postigao protiv Protugala (4:0) u prvom kolu grupne faze, takođe glavom.

Humels je do poslednjih trenutaka bio jedini kandidat za igrača utakmice, pošto je pored postignutog gola dva puta uspeo da spreči Karima Benzemu da ugrozi Manuela Nojera (prvo je u prvom poluvremenu stomakom blokirao njegov šut glavom, a potom je u finišu meča odličnim uklizavanjem opet bio uspešniji od napadača Real Madrida), ali je onda dobio jakog konkurenta u golmanu svoje selekcije, Manuelu Nojeru.

Sjajni čuvar mreže je nekoliko sekundi pre kraja utakmice uspeo da jednom rukom odbrani snažan šut Benzeme iz kaznenog prostora, iskosa po levoj strani, i na taj način sačuva prednost Nemačke, odnosno onemogući Francuzima igranje produžetaka.

Nisu mnogo toga pokazali "trikolori", iako su imali blagu inicijativu veći deo meča. Nemci su od postignutog gola potpuno kontrolisali igru i uspeli da "umrtve" utakmicu, a u drugom poluvremenu nisu iskoristili nekoliko kontranapada da izbegnu neizvesnu završnicu.

Neprecizan je bio, pre svih, Andre Širle koji je u 69. minutu zamenio Miroslava Klosea. Imao je dve odlične šanse, međutim, prvo je Loris dobro intervenisao, a potom je bio izblokiran.

 Što se tiče Klosea, veteran je propustio šansu da postane najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Nije postigao gol, niti je imao priliku za to, tako da je i dalje izjednačen sa Brazilcem Ronaldom (obojica su postigli po 15 pogodaka).

SASTAVI:

FRANCUSKA: Loris - Evra, Saho (72. Košćelni), Varan, Debuši - Matuidi, Kabaj (73. Remi), Pogba - Grizman, Valbuena (85. Žiru), Benzema.

NEMAČKA: Nojer - Hovedes, Humels, Boateng, Lam - Kedira, Švajnštajger - Ozil (83. Gece), Kros (90+2. Kramer), Miler - Klose (69. Širle).

TOK UTAKMICE:

KRAJ!

- Nojer je sačuvao Nemačku! Fantastičnom odbranom u četvrtom minutu nadoknade odveo je svoju reprezentaciju u polufinale Svetskog prvenstva. Karim Benzema je snažno šutirao iskosa sa leve strane, ali je golman "pancera" uspeo jednom rukom da odbrani taj udarac.

-U 87. minutu akcija kao preslikana od pet minuta ranije, ali je ovaj put Širle bio izblokiran.

- Mogli su Nemci u 82. minutu da reše pitanje pobednika, ali se obrukao Andre Širle. Iz odlične prilike, posle kontranapada, loše je šutirao, pa je Loris uspeo nogom da zaustavi loptu na putu ka golu.

- Ukoliko ostane ovaj rezultat, nema dileme da će igrač utakmice biti Mats Humels. Pored gola koji je postigao, dva puta je odličnim intervencijama sačuvao gol Nemačke. Prvo u prvom poluvremenu, kada je grudima blokirao udarac Benzeme glavom, a onda i u 76. minutu kada je uklizavanjem opet bio uspešniji od napadača Real Madrida.

- Miroslav Klose nije iskoristio priliku da postane najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Tačnije, nije se našao u šansi za 69. minuta koliko je proveo na terenu. Umesto njega ušao je Andre Širle.

- Nemci polako preuzimaju inicijativu i sve češće napadaju iz kontri. Francuzi u prvih desetak minuta drugog poluvremena nisu stvorili šansu za izjednačenje i uskoro bi mogla da se uvuče nervoza u tim Didijea Dešama.

- Drugo poluvreme počelo je bez promena u sastavima.

Posle prvih 45 minuta Nemačka vodi, ali Francuzi deluju opasnije. Imali su više prilika, međutim, nisu uspeli da ih realizuju. Ne može se reći da je kvalitetna utakmica, međutim, videćemo šta donosi nastavak...

Poluvreme.

- U 43. minutu šutirao je Benzema glavom, ali je lopta pogodila Humelsa u stomak. Bila je to još jedna dobra prilika za Francuze...

- Umalo da Francuska izjednači! Valbuena je šutirao iskosa sa leve strane posle centaršuta Grizmana, ali je Nojer sjajno reagovao. U nastavku akcije Benzema je izblokiran.

- Još jednom su Nemci tražili penal, ovaj put u 32. minutu kada je Miler pao u kaznenom, ali se čini da je simulirao prekršaj Debušija.

- Zanimljivo (top lista golova glavom na svetskim prvenstvima):




- U 24. minutu Nemci su tražili penal pošto je u kaznenom prostoru "trikolora" pao Miroslav Klose. Čini se da ga Debuši jeste držao za dres, ali ne toliko da bi sudija Pitana pokazao na belu tačku.

- Jedan zanimljiv podatak: pre Humelsovog gola, poslednjih sedam pogodaka na Mundijalu u Brazilu postignuto je u produžecima!

- Iako Nemačka vodi, Francuska ima više loptu u svom posedu i češće je pred protivničkim golom.

- U prethodna tri duela ove dve selekcije na Mundijalima jednom je pobedila Nemačka, jednom Frnacuska i jednom je bilo nerešeno (1982, kada je Nemačka prošla posle penala).

- GOL! Nemačka vodi 1:0 od 12. minuta golom Humelsa udarcem glavom na centaršut Tonija Krosa. Štoper "pancera" bio je jači u duelu od Varana i iz teške pozicije, okrenut leđima golu, uspeo da šutira.

- Odličnu priliku imala je Francuska i u 10 minutu, ali Grizman, koji je možda i bio u ofsajdu, nije uspeo da proigra Benzemu.

- U 8. minutu zapretili su i Francuzi. Posle prodora Valbuene po levoj strani šutirao je Karim Benzema iz voleja, ali pored gola.

- U prvih pet minuta Nemci su nešto ofanzivniji, ali su defanzivci Francuske uspeli da neutrališu sve njihove pokušaje.

- Počeo je duel bivših svetskih prvaka (Nemačka 1954, 1974, 1990, a Francuska 1998).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC