• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil slavi štopere, kraj za "kafeterose"!

Autor mondo.rs

Silva je doneo domaćem timu rano vođstvo, Luiz povisio evrogolom iz slobodnog udarca, a Rodrigez sa "kreča" dao samo utešni gol za Kolumbiju - 2:1 (1:0).

Jedna po jedna otpadaju ekipe kojima smo se divili kao otkrovenjima Mundijala u Brazilu. U borbi za titulu ostaju najveće fudbalske sile.

Prvi polufinalni meč, osmog jula u Belo Horizonteu, odigraće domaćin Brazil i Nemačka, finalisti šampionata 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, koji zajedno imaju osam titula svetskog šampiona (5+3) i šest poraza u finalu (2+4).

Do večeras odlična Kolumbija, uz Holandiju jedina selekcija koja je u grupnoj fazi i osmini finala ostvarila četiri pobede u regularnih 90 minuta, vraća se kući sa najboljim plasmanom u istoriji i mogućom "Zlatnom kopačkom" Džejmsa (Hamesa) Rodrigeza, koji se zaustavio na šest golova, bar po jednim na svih pet utakmica.

Na stadionu Kastelao u Fortalezi, Brazil - Kolumbija 2:1 (Tijago Silva 7, David Luiz 68 - Rodrigez 80p)!

Trijumf Brazilu doneli su golovi štopera i odlična igra u defanzivi kompletnog tima, kome je rano vođstvo omogućilo da igra rasterećeno i čeka šansu da kazni nervozu Kolumbijaca, koji su se sa pravom ljutili zbog mnogih odluka španskog sudije Karlosa Velaska Karvalja.


Silva je posle kornera iskoristio uspavanost čuvara da lako zatrese mrežu, da bi Luiz fenomenalno izvedenim slobodnim udarcem sa preko 25 metara povisio na 2:0.

"Kafeterosi" su iz jedne od retkih dobro osmišljenih i dobro izvedenih akcija iznudili penal i smanjili na 2:1, ali posle toga nisu imali nijednu pravu šansu.

Ostaje da se vidi šta je sa najboljim napadačem Brazila, Nejmarom, koji je nekoliko minuta pre kraja zamenjen posle jakog udarca u leđa. Do polufinala su ostala samo četiri dana...

Brazil je ovom pobedom prekinuo mini-seriju od dve eliminacije u četvrtfinalu - pre četiri godine od Holandije, a 2006. od Francuske.


IZ MINUTA U MINUT

Selektor Luis Felipe Skolari do sada nije mnogo kombinovao, ali je za četvrtfinale odlučio da napravi jednu promenu, pored jedne iznuđene, suspenzijom Luisa Gustava. Kraj desne aut linije će umesto standardnog, ali neubedljivog Danija Alveša, šansu dobiti veteran Majkon.



Njegov kolega Hoze Pekerman odlučio je da u startnu postavu uvrsti krilnog igrača Viktora Ibarba, dok je strelca dva gola u dosadašnjem toku SP, Džeksona Martineza, ostavio na klupi.

Brazil je petostruki prvak sveta, a Kolumbija se prvi put nalazi među osam najboljih i nije pobedila Brazil u poslednjih 12 susreta, od Kupa Amerike 1991. godine!

BRAZIL: Sezar - Majkon, Silva, Luiz, Marselo - Fernandinjo, Paulinjo (od 86' Ernaneš) - Hulk (od 83' Ramireš), Oskar, Nejmar (od 87' Enrike) - Fred.

KOLUMBIJA: Ospina - Zuniga, Zapata, Jepes, Armero - Gvarin, Sančez - Ibarbo (od 46' Ramos), Rodrigez, Kvadrado (od 80' Kintero) - Gutijerez (od 70' Baka).


Zanimljivo je da oba večerašnja rivala imaju u svojim redovima po jednog igrača iz vrha liste strelaca.

Kolumbijac Džejms (Hames) Rodrigez je prvi sa pet pogodaka, a ima šansu da ga (pre)stigne Nejmar, koji sa četiri gola deli drugo mesto sa Tomasom Milerom (već odigrao četvrtfinale) i Lionelom Mesijem.



6' Početno ispitivanje snaga. Jedan neprecizno izveden slobodan udarac za Brazil i jedan trk Nejmara, posle kog je Zuniga izbio loptu u korner.

7' BRAZIL 1:0! TIJAGO SILVA! Lopta je preletela skoro sve igrače pred golom i pala na "drugu" stativu, gde je Karlos Sančez bio krajnje nepažljiv, a štoper domaćih mu se prikrao iza leđa i lako zatresao mrežu sa dva-tri metra. Iz kornera je asistirao Nejmar.


11' Armero je dobio duel na ivici kaznenog prostora, a lopta ostala Kvadradu, čiji šut je okrznuo nekog od Brazilaca i pogodio spoljni deo mreže.

17' Hulk je oduzeo loptu u šesnaestercu Kolumbije, centrirao na pet metara od gola, gde je Armero intervenisao ispred Davida Luiza.

20' Brazil mnogo bolji, posebno nakon vođstva! David Ospina prvo brani šut Hulka sa šest-sedam metara iskosa, a potom i Oskarov, znatno slabiji hitac sa 18 metara.

22' Kakva greška Kvadrada, upropastio je odličan trk Rodrigeza! Grci protiv Kostarike nisu iskoristili kontranapad "pet na dva", a Kolumbijci akciju koja je u trenutku lošeg dodavanja krila Fiorentine bila "tri na jedan"! Pri tom, verovatno bi bio ofsajd i da je pas prošao...



27' Hulk je izuzetno raspoložen za igru, ali ni ovog puta ne uspeva da sa pozicije levo iskosa matira Ospinu. Golman Kolumbije već je potvrdio da je među najboljima na turniru.

37' Slobodan udarac za Kolumbiju sa 17 metara, takoreći po sredini gola. Kvadrado je samo takao loptu, Rodrigez šutirao, ali se jedan od Brazilaca našao tu da ga izblokira. Teško da je prilikom zvižduka bio udaljen devet metara.

44' Igra se u visokom tempu, ali uglavnom između dva šesnaesterca. Nejmar iz izgledne pozicije neprecizno izvodi "slobodnjak".


52' Po jedan opasan centaršut na obe strane, sa kojim su se odbrane dobro izborile. Pekerman je ubacio Ramosa umesto Ibarba po levom krilu, Martinez i dalje na klupi.

Inače, Kolumbija je prvi put na ovom Mundijalu prinuđena da "juri" rezultat, kao što se dogodilo i Francuskoj protiv Nemačke u prvom četvrtfinalu. Jedina selekcija koja još nije bila u deficitu je Argentina, koja u subotu od 18 časova igra protiv Belgije.

59' Gvarin je na dodavanje Rodrigeza pokušao da uradi nešto slično onom što je Rodrigez uradio u osmini finala protiv Urugvaja... Ali, takvi golovi se ipak ne daju na svakoj utakmici.

64' Neverovatna glupost kapitena i strelca jedinog gola, Tijaga Silve! Faulirao je golmana Ospinu pri ispucavanju lopte i dobio žuti karton, zbog koga će propustiti polufinale protiv Nemačke, ako Brazil pobedi.

66' Mario Jepes posle velike gužve je smestio loptu iza leđa Žulija Sezara, ali Kolumbija nije izjednačila, jer je pomoćni sudija signalizirao ofsajd još prilikom izvođenja prekida.

68' BRAZIL NADOMAK POLUFINALA! DAVID LUIZ 2:0! I drugi štoper domaće selekcije upisao se u listu strelaca i to po drugi put na turniru. Iz slobodnog udarca sa preko 25 metara plasirao je loptu unutrašnjim delom stopala i ona je odsela u gornjem levom uglu. Da li je Ospina bio iznenađen?!

77' PENAL ZA KOLUMBIJU! Rodrigez je posle lepe akcije proigrao Karlosa Baku, ovaj je prebacio loptu preko istrčalog Sezara, koji mu je u nastavku kretnje uklizao i oborio ga... Lopta je otišla, ali sudija Velasko nije imao dilemu.


80' NADA ZA KOLUMBIJU - RODRIGEZ 2:1! Poslao je Sezara u levi, a loptu u desni ugao. Šesti pogodak najboljeg strelca Mundijala, nije propustio da se upiše ni na jednoj utakmici...

Skolari je posle smanjenog vođstva obavio dve izmene. Ramireš je ušao umesto Hulka, a Ernanes umesto Paulinja.

87' Nejmar je od Zunige dobio koleno u donji deo leđa i mora na nosilima da napusti teren. Zamenio ga je defanzivac Enrike, od zimus član Napolija.

PET MINUTA nadoknade vremena, koje za Kolumbijce leti.

92' Adrijan Ramos glavom posle kornera ne uspeva da pošalje loptu u okvir gola.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC