• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet bez iznenađenja, Argentina u polufinalu

Autor mondo.rs

Posle Brazila i Nemačke i Argentina je opravdala ulogu favorita. Belgija savladana 1:0, ali uz povredu sjajnog Anhela Di Marije.

Najbolji kada je najteže!

Protiv najjačeg rivala u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva, Argentina je odigrala najbolje.

Za razliku od prethodna četiri duela, ovaj put igrač utakmice verovatno neće biti Lionel Mesi, već će to priznanje pripasti Gonzalu Iguainu, strelcu jedinog pogotka protiv Belgije u 8. minutu.

Sjajno je reagovao napadač "gaučosa" i iz prve snažno zahvatio loptu koja se slučajno odbila do njega. Oštar šut sa ivice kaznenog u donji ugao bio je neodbranjiv za Kurtou, koji uopšte nije očekivao takav rasplet akcije.

I ovaj put sve je počelo od Mesija. Izdržao je nalet Felainija, okrenuo se oko svoje ose i loptu poslao Di Mariji. On je pokušao da proigra Zabaletu koji se ubacivao po desnoj strani, ali se lopta od Vertongena odbila u sredinu, gde ju je dočekao Iguain i instiktivno, u maniru vrhunskog napadača, poslao u mrežu.

Pre gola, a i posle, Argentinci su delovali mnogo bolje, sigurnije i organizovanije na terenu.Posebno u defanzivi odigrali su sjajno, pa čak i Mesi, kojem to nije običaj.

Iako su Belgijanci imali blagu inicijativu, pobeda "gaučosa" mogla je da bude ubedljivija, međutim, prečka je u 54. minutu sprečila Iguaina da postane potpuni junak ove utakmice. Sjajno je istrčao napadač Napolija, probacio loptu kroz noge Kompaniju i snažno šutirao, ali nedovoljno precizno.

U poslednjim trenucima meča priliku za gol imao je i Mesi, kada se našao "oči u oči" sa Kurtoom, ali je golman Belgije ostao "noćna mora" za Argentinca, koji nisu uspeo da ga savlada ni u prethodnih sedam duela Atletiko Madrida i Barselone.

Talentovani Belgijanci rastrčali su se po terenu tek u poslednjih dvadesetak minuta meča i u nekoliko navrata delovalo je da bi mogli da zaprete Romeru, međutim, to se nije dogodilo. Šutirali su neprecizno ili je izostajao završni pas, tako da su "gaučosi" uspešno odbranili svaki napad rivala.

Mnogo više "crveni đavoli" pokazali su u nekim prethodnim utakmicama, ali treba imati u vidu da je to najmlađa selekcija na turniru posle Gane (prosek godina 25,66) i da njihovo vreme tek predstoji. Mnogo toga treba očekivati od Belgijanaca na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016.

Iskusni Argentinci (najstariji tim na Mundijalu sa prosekom godina 28,92) opravdao je ulogu favorita i poput Brazila i Nemačke plasirao se među četiri najbolje selekcije na turniru.

Mesi i saigrači sada čekaju rivala u polufinalu, a to će biti Holandija ili Kostarika, koji se sastaju u 22 časa.

Pobeda protiv Belgije, ipak, možda neće biti toliko proslavljena koliko bi bila da se u prvom poluvremenu nije povredio Anhel Di Marija. Jedan od najboljih igrača Argentine uhvatio se za nogu posle šuta, a drugo poluvreme odgledao je sa klupe za rezervne fudbalere držeći led na butini...

Nema dileme da bi njegovo odsustvo u polufinalu bio ogroman peh za "gaučose".



ARGENTINA: Romero - Basanta, Garaj, Demikelis, Zabaleta - Bilja, Maskerano, Di Marija (33. Perez), Laveci (71. Palasio) - Mesi, Iguain (81. Gago).

BELGIJA: Kurtoa - Aldervireld, Van Bujten, Kompani, Vertongen - Vicel, Felaini - De Brujn, Miralas (59. Mertens), Azar (75. Čadli) - Origi (59. Lukaku).

Argentina je dva puta bila svetski šampion (1978. i 1986), jednom je poražena u finalu (1990), a u polufinalima je igrala upravo te tri godine.

Belgijancima je najveći uspeh četvrto mesto (1986), što je i jedini put kada su bili u polufinalu.

Ove dve selekcije prethodni put sastale su se u polufinalu Mundijala 1986, kada je Argentina slavila 2:0 golovima Dijega Armanda Maradone. Pre toga je, u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 1982, bilo 1:0 za Belgiju, golom Ervina Vanderberga.

TOK UTAKMICE:

KRAJ!

- Umalo da Belgija izjednači u poslednjim trenucima meča, ali gužva u šesnaestercu Argentine, uz dosta sreće, završena je nepreciznim udarcem De Brujna.

- Gol-šansa za Lionela Mesija u četvrtom minutu nadokande i to kakva ostala je propuštena! Sam je bio Argnetinac pred Kurtoom, ali je sjajni golman pravovremeno istrčao i "ušao u šut".

Ne da se Mesiju da savlada Kurtou, pošto to nije uspeo ni u prethodnih sedam duela Atletiko Madrida i Barsleone.

- Rastrčali su se Belgijanci po terenu u poslednjih nekoliko minuta. Moglo bi ovde da bude još golova...

- Alehandro Sabelja osvežava napad. Umesto Lavecija, od 71. minuta na terenu je Rodrigo Palasio.

- Malo je nedostajalo da Belgija izjednači u 65. minutu i to autogolom Garaja! De Brujn je ubacio oštru loptu sa boka u peterac, a defanziac Argentine je uklizao i umalo prevario svog golmana. Srećom po Garaja, Romero je bio odlično koncentrisan i postavljen gde treba.

- Dobra prilika za Belgiju u 61. minutu, ali je Felainijev udarac glavom bio za malo neprecizan.

- Dvostruka izmena u reprezentaciji Belgije u 59. minutu. Mark Vilmots na teren je poslao Lukakua umesto Origija i Martensa umesto Miralesa. Do sada, selektor Belgijanaca imao je odličan "njuh" za promene, pošto su mu se rezervisti uglavnom revanširali za poverenje golovima.

- Fantastičan solo-prodor Gonzala Iguaina u 54. minutu, ali je prečka sačuvala mrežu Belgije i zadržala "đavole" u igri. Da je napadač Argentine pogodio, već bi mogao da se nasluti treći polufinalista.

- U 51. minutu malo je nedostajalo da De Brujn postigne autogol. Iguain je snažno šutirao, a lopta pogodila belgijskog defanzivca u petu i odbila se, na njegovu sreću, u korner veoma blizu stative.

- Drugo poluvreme počelo je bez promena u sastavima. Jedina izmena izvršena je u 33. minutu kada je povređenog Di Mariju zamenio Perez. Nastavak utakmice Di Marija, ipak, prati sa klupe za rezervne igrače što možda nagoveštava da nije ozbiljno povređen.

U prvih 45 minuta četvrtfinalnog duela sa Belgijom, Argentina je možda pokazala i najbolju partiju na ovogodišnjem Mundijalu. "Gaučosi" od početka deluju sigurno i samouvereno, dok Belgijanci nisu pokazali ništa iz prethodnih mečeva. Uz dosta muke dolaze do protivničkog kaznenog prostora, a tek dva puta zapretili su golmanu Romeru.

Radost zbog dobrog rezultata koji imaju sjajnim golom Iguaina u 8. minutu, Argentincima je poremetila povreda Anhela Di Marije, koji je zamenjen u 33. minutu. Videćemo koliko je ozbiljna situacija, ali fudbaler Real Madrida uhvatio se za nogu posle jednog šuta, što nagoveštava probleme sa mišićem...

Poluvreme.

- Umalo 2:0 u 40. minutu! Oštro je šutirao Lionel Mesi iz slobodnog udarca po sredini, na oko 17 metara od gola, ali je lopta prošla malo iznad prečke.

- Problem za Argentinu! I to potencijalno veliki! Zbog povrede lože van terena je morao da izađe Anhel Di Marija. Jedan od najboljih igrača "gaučosa" na ovom Mundijalu uhvatio se za nogu posle jednog šuta, a od 33. minuta umesto njega u igri je Enco Perez.

Ukoliko Argentina prođe u polufinale, a ostane bez Di Marije, mogao bi to da bude ogroman peh za Južnoamerikance.

- U 26. minutu odličan pokušaj De Brujna sa distance. Romero je samo kratko odbio loptu, a ona se umalo odbila na nogu Origiju.

- Sredinom prvog poluvremena Belgijanci su uspostavili blagu inicijativu, ali previše je grešaka u njihovoj igri, što Argentinci koriste da organizuju brze kontre.

- Argentinci su mnogo bolje ušli u meč, agresivnije, življe i ofanzivnije. Belgijanci su tek par puta uspeli da pređu na njihovu polovinu.

- GOL! Argentina vodi 1:0 od 8. minuta golom Gonzala Iguaina. Sjajno je reagovao napadač "gaučosa" posle lopte koja se iznenada odbila do njega. Udarcem iz prve "zakucao" je loptu u ugao belgijskog gola.

Ovo je prvi pogodak napadača Napolija na Mundijalu u Brazilu. Akciju je započeo Lionel Mesi, potom je Anhel Di Marija pokušao da proigra Zabaletu, ali se lopta od belgijskog defanzivca odbila do Iguaina, koji nije oklevao već je "opalio" po njoj iz prve.

- U prvih pet minuta Argentina je ofanzivnija i u dva navrata uspela je da dođe do kaznenog prostora Belgijanaca, ali ne i da ugrozi Kurtou.

- Počelo je oštro i koškanjem Vicela i Maskerana već u drugom minutu.

- Počeo je duel prosečno najstarije selekcije na turniru (Argentina, 28.92 godine) i druge najmlađe (Belgija, 25.66). Najmlađi su bili fudbaleri Gane sa prosečnom starosti u timu 25.44 godine.

- Glavni sudija meča je Nikola Ricoli iz Italije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC