• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jeziv" niz Nemaca u svakom smislu!

Autori mondo.rs Autori Agencije

Neko bi se ovim nizom dičio, ali ne i Nemci. Mogu li večeras da prekinu niz poraza u završnicama Mundijala?

Fudbalske reprezentacije Brazila i Nemačke, "vlasnici" ukupno osam titula svetskog prvaka, sastaće se danas u Belo Horizonteu u polufinalu Mundijala i odlučiti ko nastavlja borbu za trofej, a kome sledi utešna nagrada u borbi za 3. mesto.

Ovaj duel biće repriza finala šampionata iz 2002. godine, kada su u Jokohami slavili Brazilci sa 2:0 i osvojili petu, zasad i poslednju titulu fudbalskog vladara sveta.

Domaćin Brazil nije briljirao u dosadašnjem toku ovogodišnjeg prvenstva, a biće značajno oslabljen neigranjem povređenog Nejmara, kao i kapitena Tijaga Silve, koji pauzira zbog parnih kartona.

 Navijači "karioka" svakako strepe, ali selektor Luis Felipe Skolari u ekipi ima igrača koji bi mogli da "povuku" ekipu. Potpuno suprotno tradiciji brazilskog fudbala, to bi mogao da bude defanzivno orijentisani David Luiz, koji je do sada postigao dva gola na Mundijalu.

"Radimo na alternativnim načinima igre, svesni smo da je situacija teška, ali probaćemo da napravimo nešto drugačije. Nejmar je bio nosilac igre, jedan od najboljih igrača, čovek koji pravi razliku na terenu. Uprkos svemu, smiren sam i verujem u uspeh. Još imamo šansu da postanemo šampioni", rekao je selektor Skolari uoči izuzetno značajne utakmice.

Dosta prašine u brazilskim medijima podigao je nemački reprezentativac Bastijan Švajnštajger, koji je rekao da Brazilci nisu pokazali skoro ništa u dosadašnjem toku SP.

"To nisu oni nekadšnji brazilski mađioničari. Promenili su ekipu i stil igre. Sada igraju fizički jako i zato moramo da vodimo računa, kao i sudija", rekao je Švajnštajger.

Fudbaler Bajerna, međutim, dodao je da mu je čast što će igrati protiv domaćina u polufinalu turnira, iako je priznao da bi mu bilo draže da su se sastali u meču za trofej.

Od kada su u Italiji 1990. godine osvojili treću i, za sada, poslednju titulu prvaka sveta, Nemci su doživeli dva neprijatna ispadanja u četvrtfinalima. U SAD 1994. godine izbacili su ih Bugari, a u Francuskoj 1998. Hrvati. Ali, od tada...

Finale i dva uzastopna polufinala. Za nekoga bi ovi rezultati bili san snova, ali za Nemce... Teško. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine izgubili su upravo od Skolarijevog Brazila, u finalu, bilo je 2:0. Potom, u Nemačkoj 2006. i Južnoj Africi 2010. godine, ispadali su u polufinalima od Italije i Španije.

Sada imaju priliku da vrate Brazilu, ne samo za poraz iz 2002. godine, već i za mnoge pre toga. Istorijski gledano, Brazilci su daleko uspešniji u međusobnim susretima sa Nemcima: 4-5-12.

"Manšaft" nije osvojio nijedan veliki turnir od EURO 1996 u Engleskoj. I evropska prvenstva govore u prilog tome da su Nemci najveći "baksuzi" u svetu fudbala, bar u poslednje vreme. Na EURO 2008. u Austriji i Švajcarskoj igrali su finale i izgubili od Španije, a četiri godine kasnije u Ukrajini i Poljskoj ispali su u polufinalu od Italije.

Polufinalna utakmica Brazil - Nemačka igra se večeras u Belo Horizonteu u 22 sata po srednjeevropskom vremenu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC