• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil - Nemačka: Da li ste znali da...

Autor mondo.rs

Evo nekih "crtica" uoči prve polufinale utakmice Svetskog prvenstva u Brazilu.

U 22 sata počinje prva borba za mesto u finalu ovogodišnjeg Mundijala.

Domaćin Brazil u Belo Horizonteu igra protiv Nemačke, dok će se u sredu u istom terminu, u Sao Paulu, sastati Holandija i Argentina.

Pred nama su, dakle, dva evropsko-južnoamerička duela i mečevi reprezentacija koje su na ovom Svetskom prvenstvu zaista pokazale najviše.

Dok čekamo početak prve utakmice, evo nekih zanimljivosti vezanih za reprezentacije Brazila i Nemačke:

- Brazil je pet puta bio svetski šampion (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), a Nemačka tri (1954, 1974, 1990).

- Nemačka i Brazil do sada su odigrali najviše utakmica na završnim turnirima svetskih prvenstava: Nemačka 104, Brazil 102.

- Ove dve selekcije do sada su odigrale 21 utakmicu. Brazil je slavio u 12, Nemačka u četiri, a pet puta bilo je nerešeno.

- Ovaj meč biće repriza finala Mundijala iz 2002. Brazil je tada slavio 2:0 u Jokohami, golovima Ronalda u 67. i 79. minutu. Luis Felipe Skolari je i na tom turniru bio selektor Brazila, dok je Miroslav Klose igrao u napadu Nemačke.

- Ako bude igrao, Klose će ponovo imati priliku da postane najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Trenutno je izjednačen sa Ronaldom (po 15 golova), a prvu šansu da ostavi Brazilca iza sebe propustio je u četvrtinalnom duelu protiv Francuske, kada je na terenu bio do 69. minuta.


- Nemačkoj nedostaje jedan pogodak do 2.000. u istoriji reprezentacije. Prvi zvaničan pogodak za "pancere" postigao je Fric Beker 5. aprila 1908. u porazu od Švajcarske (3:5).

- Od kada je debitovao za Brazil u avgustu 2010, Nejmar je propustio šest mečeva. Selekao je bez prve zvezde tima pobedio pet puta, a jednom je poražen (od Francuske u februaru 2011, 0:1). Podsetimo, Nejmar ne igra pošto mu je reprezentativac Kolumbije Zuniga povredio leđa u finišu četvrtfinalnog duela.

- Nemačka je bez poraza u poslednjih 16 utakmica (11 pobeda, pet remija). Poslednji put izgubili su 2. juna 2013. u prijateljskom meču sa SAD (3:4). To je "pancerima" drugi najduži niz bez poraza. Prvi je bio u periodu od 1996. do 1998. i trajao je 22 utakmice.

- Nemačka na svetskim prvenstvima nikada nije izgubila meč koji je igrala 8. jula! U Španiji 1982. pobedili su u polufinalu Francusku penalima, zatim su u Italiji 1990. u finalu savladali Argentinu 1:0, a onda i 2006. na domaćem terenu Portugal u meču za treće mesto (3:1).


Ima toga još mnogo, ali ovi podaci su nam bili najzanimljiviji. Posebno poslednji!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC