• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od dosade, do trilera: Argentina u finalu!

Autor mondo.rs

Posle 120 minuta taktičkog rata: Argentina izbacuje Holandiju i ide u finale sa Nemačkom! Treći put ova dva tima igraju za "boginju".

Argentina je želela pobedu, Holandija je želela penale.

Argentina je dobila pobedu na penale.

U finalu Svetskog prvenstva u Brazilu sastaće se Nemačka i Argentina i biće to treći put da se ove dve fudbalske velesile, dve nacije koje zajedno imaju pet titula prvaka planete, sastaju u borbi za "Boginju".

Argentinci su bili bolji 1986, Nemci im vratili četiri godine kasnije, a sada, u nedelju, na "Marakani", saznaćemo da li će Nemačka četvrti put biti prvak sveta ili Argentina prvi.

A, Holanđani? Oni će posle tri poraza u finalima morati u onaj najgori meč u svetu fudbala, meč za treće mesto, protiv poniženog Brazila. Teško je proceniti kome će biti teže u Braziliji, onima koji su pregaženi 1:7 ili onima koji su 120 minuta branili svoj gol i na kraju ga nisu odbranili...

U Sao Paulu, u čudnoj utakmici, posle 120 minuta taktičkog rata Luja van Gala i Alehandra Sabelje: Holandija - Argentina 0:0, 0:0, penalima 2:4.

0:0 - Flar, ali BRANI Romero! Loš udarac Flara, bojažljivo, po sredini gola...
0:1 - Mesi, GOL! Rutinski! Majstor je majstor. Silesen u jednu, "desetka" u drugu.
1:1 - Roben, GOL! I on je majstor. Dokazao je to i sada, gotovo iz mesta u malu mrežu.
1:2 - Garaj, GOL! Štoperski, iz sve snage, pod prečku.
1:2 - Snajder, BRANI Romero! Snajder u svoje levo, Romero u svoje desno!
1:3 - Aguero, GOL! Bio je blizu Silesen, ali lopta ulazi u mrežu!
2:3 - Kajt, GOL! Siguran, iako je bio suočen sa eliminacijom.
2:4 - Maksi, GOL! Maksi, Silesen, prečka, gol - FINALE!

Obrukali su se, do tada igrač utakmice, Ron Flar u prvoj i veliki igrač Vesli Snajder u trećoj seriji, dok su na kraju SVI "gaučosi" pogodili mrežu, a poslednji u nizu, Maksi Rodrigez, uradio je to tako što je "zagrejao" dlanove Jaspera Silesena, uzdrmao prečku i bacio Argentince u ekstazu, a Holanđane u očaj.

Da je prošla dalje, Holandija bi bila prva reprezentacija u istoriji Mundijala koja bi od osmine finala do finala stigla posle 240 minuta bez postignutog gola. Van Gal je u četvrtfinalu napravio hazarderski potez i zamenio golmane uoči penala, što ga je odvelo dalje. Ovog puta morao je da iskoristi sve tri izmene u toku utakmice i nije mogao da zbunjuje i svoje i protivničke igrače.

Junak je golman Argentine Romero, koji kući nosi dva velika pročitana penala, iako pre toga nije morao da načini nijednu ključnu odbranu. Umesto njega, jedinu šansu Holandije na meču, onu Arjena Robena u 91. minutu, zaustavio je sjajni Havijer Maskerano.

Na drugoj strani, u pauzi driblanja, Silesen je najzaslužniji što je Van Galova destruktivna taktika stigla do penala... Iako nijedan tim nije oduševio, kao što smo rekli na početku izveštaja, dalje je otišao tim koji je bar želeo da postigne gol i to otvoreno tražio.

Međutim, Argentince sada čeka... Nemačka!

A, pre toga, posle teških za gledanje 90 minuta u drugom polufinalu Mundijala, pred 63.267 ljudi, rezultat je bio 0:0. To je značilo da se prvi put u istoriji SP igraju produžeci, kada su mečevi za finale u pitanju.

Dovoljno je reći samo da Lionel Mesi za 120  minuta igre nije dodirnuo loptu u šesnaestercu, da je Robin Van Persi više puta bio u ofsajdu nego što je imao kontakata s loptom u 16 metara i da je Arjen Roben bio van igre sve do tog 91. minuta, kada je mogao da postane heroj.

Do tada Holandija nije imala ni priliku za priliku, dok je Argentina dva, tri puta pripretila, a onda u produžetku imala veliku šansu za gol preko rezerviste Rodriga Palasija.

Sve ostalo prošlo je u čekanju. Čekali su Holanđani, koji su neretko stajali u zoni 6-3-1 i igrali sa desetoricom igrača sve do sredine drugog poluvremena. Onaj 11. imao je samo jedan zadatak, da posle nedelju dana preležanih u krevetu zbog povrede (koja je trebalo da ga vrati kući) u stopu prati Lionela Mesija.

Dakle, dok je mogao da trči, u narandžastom se naigrao fudbala samo Najdžel De Jong, koji je kasnije tražio izmenu.

Čekali smo nastavak... A, tamo, još jedno veliko ništa do 91. minuta, kada je Arjen Roben bio u velikoj, velikoj šansi za gol, ali je u čistoj poziciji "pipnuo" loptu još jednom (kako drugačije?), što je Havijer Maskerano iskoristio i klizećim startom spasao svoj tim i celu naciju.




SASTAVI:

HOLANDIJA: Silesen - De Fraj, Flar, Martins Indi - De Jong - Blind, Venaldum, Kajt, Snajder - Roben - Van Persi.

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Garaj, Demikelis, Roho - Perez, Maskerano, Bilja - Laveci, Mesi, Iguain.




NAJAVA UTAKMICE:

Holanđani i Argentinci igrali su do sada osam puta i Holandija ima samo jedan poraz, ali KAKAV! Te 1978. godine, u Argentini, "gaučosi" su zahvaljujući Mariju Kempesu iskoristili prednost domaćeg terena i stigli do prve titule prvaka sveta.

Bilo je 3:1 posle produžetaka, uz dva gola Kempesa.

Argentina će za osam godina, 1986. u Meksiku, tada vođena Dijegom Armandom Maradonom, osvojiti drugu i do sada poslednju titulu prvaka sveta, posle 3:2 u finalu sa Zapadnom Nemačkom. Uz dva poraza u finalima, 1930. od Urugvaja i 1990. od Nemačke, "gaučosi" će ove večeri igrati za plasman u peto finale u istoriji.

A, Holanđani za četvrto. S tim da su oni u Brazil došli sa epitetom najvećeg gubitnika u istoriji SP, jer su poraženi u sva tri navrata... Prvo od Zapadne Nemačke 1974. godine, potom od Argentine četiri godine kasnije, da bi na prethodnom Mundijalu u Južnoj Africi, 2010, Holandija u produžecima primila gol od Španije i zabeležila "het-trik".

Samo dva puta do sada dogodilo se da je poraženi finalista sa prethodnog turnira osvojio titulu na narednom, što (ne) ide u prilog "lalama". Konkretno, Nemci su posle poraza od Argentine pobedili tu istu Argentinu u Italiji 1990, a Brazilci posle debakla u Francuskoj 1998. smogli snage da 2002. osvoje, ispostaviće se, poslednju titulu prvaka.

Kakav god ishod da bude, imaćemo reprizu nekog od finala.

Ako pobedi Holandija, u nedelju ćemo gledati reprizu iz 1974. godine, ako pobedi Argentina, biće to "rimejk" dve kultne utakmice, prve iz 1986. a druge iz 1990. godine. Samo u jednom Nemci nisu pobedili...

I za kraj, ali ne i najmanje važno, Argentina nikada nije izgubila polufinale SP! Mada, imaju i Holanđani tradiciju za koju mogu da se uhvate. Izgubili su samo dve od poslednjih 12 utakmica od Južnoamerikanaca, ne računajući penale.




Dok se bliži početak utakmice, atmosfera na tribinama se zagreva a i jedni i drugi imaju svoje navijačice...



TOK UTAKMICE:

1 - Intonirane su himne. Holanđani su glatko pevali, Argentinci nisu. Njihova himna jedna je od dve u svetu koje nemaju reči... Ali to ne sprečava njihove brojne i bučne navijače da "pevaju" na svoj način: "Ćećerereće ćećerereće će će će..."

Minut ćutanja za legendu argentinskog i španskog fudbala, Alfreda Di Stefana, a onda početak. Taj minut trajao je sedam sekundi...




1 - Oba tima u svojim tradicionalnim bojama.

4 - Holanđani stoje u zoni na svojoj polivini i dopuštaju Argentincima da pokušavaju da igraju unapred.

10 - Nekoliko stvari uočljive su poslje 10 minuta igre. De Jong se ne odvaja od Mesija. Potpuna, striktna markacija. Mesi se vraća duboko po loptu. Nijedan tim ne nasrće glavom bez obzira.

15 - MESI!!! Ali brani Silesen. Prva prava opasnost na obe strane. Laveci je srušen na oko 19, 20 metara od gola Holandije, na mestu idealnom za levonogog šutera, a takav je Mesi. Ipak, fudbalski maestro izabrao je da šutira u golmanov ugao, između dvojice svojih u živom zidu, što je Silesen uhvatio "živo".




23 - HUUUUUUUUUUUY! Garaj glavom preko gola sa pet metara, a Flar ga udara kolenom u glavu posle toga... Dobra šansa za Argentinu! Korner je izveo Laveci.

U nastavku akcije Silesen je "prodao" dribling Iguainu. Ludo, hrabro i dobro izvedeno.



28 - Gadan sudar glavama Venalduma i Maskerana, posle čega je Argentinac ostao da leži na travi. Sabelja se nada da neće morati da ga menja... Izgleda na usporenom snimku kao da Maskerano nije znao na trenutak gde se nalazi.




POLUVREME: Kao što vidite, nismo se "uključivali" u tekstualni prenos od 28. minuta. Nije to slučajno. Malo šta spektakularno događalo se na terenu. Jednostavno, Holandija ne želi da napadne, već čeka grešku Argentine.

Van Gal je primetio koliko su se "gaučosi" mučili sa bunkerom na Mundijalu i rešio je da im priredi jedan, uz striktnu markaciju Mesija. Možda smo očekivali više, ali to je fudbal danas... Ko izbubi večeras odlazi u zaborav.

Viđena su samo tri šuta ka golu, od čega je jedan išao u okvir gola, Mesijev iz slobodnjaka. Probali su još Garaj, glavom posle kornera i Snajder, drop kikom posle greške Maskerana.




DRUGO POLUVREME:

46 - Van Gal nije bio zadovoljan kako je odigrao Martins Indi, plus je dobio žuti karton, tako da se nije vratio na teren. Umesto njega, došao je Deril Janmat. On će ispred, na levo, a Blind će pozadi na mesto trećeg štopera, onog ka levoj aut liniji.

50 - ŠANSA!!! Veliku priliku imala je Argentina, veliku sreću imala je Holandija! Mesi je dobio jednu dugu loptu sa svoje polovine, krenuo je u beg, ali je sve pratio Silesen koji je istrčao i ispucao loptu na vreme, ali...

...uradio je to tako da je pogodio Flara i potom, zajedno sa celom planetom, gledao nemo da li će ona završiti u mreži ili gol-autu. Na njegovu sreću - pored stative!

Eto, i to je večeras šansa.



61 - Oštar, oštar start Janmata nad Biljom. Obojica su krenula na loptu klizećim startom, ali je Holanđanin sa "obe" noge ušao u telo Argentinca zbog čega je on iznet s terena sa bolnom grimasom na licu. Povredio mu je ruku.

Janmat je morao da dobije bar žuti karton, iako možda nije imao nameru da povredi protivnika. U toku te pauze, neumorni Mesijev pratilac De Jong zatražio je izmenu. Umesto njega ušao je Jordi Klasi, koji DEBITUJE na Mundijalu. U polufinalu...




Da li će i on svuda juriti Mesija?

Igra je nastavljena... a kišica je postala monsun!

Ušli smo u deo utakmice u kojem je Holandija najopasnija na turniru.




76 - KONAČNO ŠANSA! Iako je bio ofsajd, ali danas je i to uzbuđenje. Iguain je posle centaršuta Pereza pogodio mrežu, ali spoljni deo. Skočilo je pola stadiona, bilo je blizu, zaista je ličilo na gol, ali i da je bio - ne bi bio. Zbog ofsajda...

Akcija jednog tima, za promenu.

81 - Sabelja neće produžetke. Ubacuje dvojicu napadača! Palasio i oporavljeni Aguero ulaze, izlaze Perez i Iguain. U finišu utakmice (možda i produžecima), Argentina sa Aguerom, Lavecijem, Mesijem i Palasiom.

KRAJ! TJ, PRODUŽECI! Posle velike, ogromne šanse za Robena u 91. minutu i ključnog klizećeg starta Maskerana, zakazano je još 90 minuta igre. Roben je mogao da bude heroj... Da je ranije šutirao.

Sad, na scenu stupa snaga i staloženost.

PRODUŽECI:

91 - Argentina je šest puta igrala produžetke na SP, samo jednom ispala, 2006. od Nemaca, u Nemačkoj, na penale. Holandija je pet puta igrala produžetke na SP, samo jednom prošla, pre nekoliko dana protiv Kostarike, u četvrtfinalu, na penale...

Šta li nas čeka ovog puta?

93 - Van Gal neće menjati golmana ako dođe do penala. Izvršio je i treću izmenu. Uveo je "meč vinera" iz osmine finala i utakmice sa Meksikom, Huntelara, a izveo nevidljivog Van Persija.




95 - I Sabelja pravi treću izmenu. Maksi Rodrigez umesto Lavecija... Taktički, samo par svežih nogu na terenu, bez potrebe za velikim promenama u postavi.

Holandija je za 90 minuta uputila jedan udarac u okvir gola. Jedan.

108 - Kad nema šansi ima žestokih sudara. Kajt je ramenom, u punom trku, udario u bradu Zabaletu i nokautirao ga u pravom smislu te reči. Posle nekoliko minuta i ukazane pomoći, Argentinac je nastavio utakmicu. Morao je da presvuče krvavi dres...

115 - PALASIO!!! KAKVA ŠANSA ZA ARGENTINU! Apsolutno ništa se nije događalo pre toga, jedna naizgled ispucana lopta u pole Holandije pretvorila se u veliku priliku za rezervistu, koji je pokušao glavom da lobuje Silesena, ali je ovaj uhvatio "živu" loptu.

Ovo je bila možda i bolja šansa od one Robenove u nadoknadi vremena drugog poluvremena.

Sve više miriše na penale.

117 - MAKSI! Nova šansa za Argentinu, ali je Silesen opet na mestu. Mesi je centrirao sa desne strane desnom nogom, ali je volej Rodrigeza (potkolenicom) bio lak zalogaj za Silesena.

PENALI!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC