• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada Jasper postane Kasper...

Autor mondo.rs

Jasper Silesen će biti sjajan golman. Trenutno, bolje dribla nego što brani penale.

Malo ko je, uključujući i njega samog, očekivao da će mrežu vicešampiona sveta Holandije na Mundijalu u Brazilu braniti 25-godišnji Jasper Silesen.

On je tek ove sezone postao standardan na golu Ajaksa, nakon što je u prethodne dve ukupno zabeležio 17 nastupa za "kopljanike". Ipak, u konkurenciji golmana Njukasla Tima Krula i Mihela Vorma iz Svonsija, selektor Luj van Gal prednost je pružio Silesenu.

To nije bilo slučajno. Mladi čuvar mreže brzo je opravdao poverenje čuvenog taktičara, koji apsolutno ništa ne prepušta slučaju.

Ali, nije bilo ni slučajno to što je Van Gal u utakmici četvrtfinala Mundijala, posle 119 minuta bez golova u meču sa Kostarikom, napravio, ispostaviće se, genijalan potez, potez koji niko do tada nije povukao na najvećoj fudbalskoj sceni. Bez da je Silesenu bilo šta rekao, povukao ga je iz igre i na crtu poslao Krula.

Krul je odbranio dva penala Kostarikancima i poslao Holandiju u polufinale! Danima se pričalo o Van Galovom potezu, koji je Silesen prihvatio mirno. I za to je bio vraćen na gol u susretu sa Argentinom.

Ponovo je briljirao, sigurno skidao centaršuteve, pročitao slobodnjak Lionela Mesija, odbranio zicer u produžecima Rodrigu Palasiju, dva puta se našalio driblizima kada su na njega natrčavali Gonzalo Iguain i Serhio Aguero, ali... Kada je Van Gal u produžecima ubacio Klasa-Jana Hunetalara, a izveo Robina van Persija, Silesenu je bačen vruć krompir u ruke.

To je bila treća izmena. Na poluvremenu, Van Gal je donekle morao da izvuče iz igre nesigurnog i nervoznog Martinsa Indija, koji je već imao žuti karton i koga su Argentinci lako probijali, a potom je izmenu zatražio nedovoljno oporavljeni "pit bul" Najdžel De Jong, koji je skoro 75 minuta u stopu pratio Lionela Mesija.

Mnogi su mislili da će Van Gal čuvati treću izmenu za Krula, ali je odgovornost pala na pleća Silesena. I srušila ga je na zemlju...

Silesen je bio savladan u sva četiri navrata u penal seriji sa Argentincima, iako je, ruku na srce, bio blizu da odbrani i pucanj u trećoj seriji Serhija Aguera i potom presudni udarac Maksija Rodrigeza, koji se od njegove rukavice odbio u prečku, pa u mrežu.

Bio je blizu, ali će nastavak karijere dočekati sa NULA odbranjenih penala iz 17 pokušaja. Na takmičarskim mečevima... Konkretno, u holandskoj ligi ima 0/8, u Ligi šampiona 0/3, a u reprezentaciji Holandije 0/6.

Vremena ima, mlad je i zabeležio je tek 14 nastupa u nacionalnom dresu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC