• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJA: "Politika" o debaklu Brazila u Beogradu!

Sećate li se onda kad smo Brazilcima dali osam komada, šest u drugom poluvremenu? Naravno da se ne sećate...

Reprezentacija Nemačke ispisala je u utorak uveče najcrnju stranicu istorije fudbalskog Brazila, inače najveće sile u tom sportu.

Nijedan živi Brazilac neće zaboraviti onih 1:7 u polufinalu Mundijala, u Brazilu.

Ovo poniženje ušlo je i u kategoriju "najubedljiviji poraz Brazila svih vremena", uz onaj 0:6 protiv Urugvaja, davne 1920. godine.

Ali, nisu Nemci ti koji su Brazilu dali najviše golova. To je reprezentacija Kraljevine Jugoslavije. Pisalo se ovih dana često o tome, ali ovog puta vam donosimo print izveštaja sa utakmice odigrane 3. juna 1934. godine, pored Beogradskog hipodroma, na stadionu BSK, tada najboljeg kluba u zemlji.

Pred 12.000 navijača, Jugoslavija je odigrala fantastično drugo poluvreme i rezultat 2:3 pretvorila u vođstvo od 8:3, pre nego što su se Brazilci "ispisali" počasnim golom za konačnih 8:4.

Da je ovaj uspeh reprezentacije, koja je postala besmrtna posle snimanja filma "Montevideo, Bog te video", veći nego što se i pretpostavlja, govori podatak da te 1934. godine nije odigrano Fudbalsko prvenstvo Kraljevine Jugoslavije. Onako sveži, bez takmičarskih utakmica u nogama, u Beogradu su se okupili igrači lokalnih BSK i BASK, iz Zagreba su došli fudbaleri HAŠK i Konkordije, iz Splita su stigli igrači Hajduka, iz Osijeka članovi Slavije i...

...dali Brazilcima laganih osam komada kraj Careve ćuprije.

Novinar "Politike" konstatovao je u naslovu da je "i pored odlične igre južnoameričke ekipe, naš državni tim katastrofalno tukao brazilijansku reprezentaciju sa 8:4 (2:2)".

I ne samo to... Autor teksta žestoko je iskritikovao igru naših reprezentativaca u prvom poluvremenu! "Zbog stare prakse, rđavog sastava, naša ekipa dala je u prvom poluvremenu očajnu igru", piše u "Polici", u članku objavljenom na Facebook stranici "Crno-beli Beograd", kojoj se ovim putem zahvaljujemo na ovom nesvakidašnjem času iz istorije.

KRALJEVINA JUGOSLAVIJA: Bartul Čulić (Hajduk) - Ivan Belošević (Konkordija), Jozo Matošić (Hajduk), Milorad Arsenijević (BSK), Ivan Stevović (BSK), Gusta Lehner (Slavija Osijek), Aleksandar Tirnanić (BSK), Đorđe Vujadinović (BSK), Blagoje Marjanović (BSK), Aleksandar Tomašević (BASK), Svetislav Glišović (BSK).

U drugom poluvremenu igrali Ivan Gajer (HAŠK) i Ivan Petrak (HAŠK).

BRAZIL: Pedrosa, Silvio Hofman, Luiz Luš, Arijel, Martim Silveira, Kanali, Luiz Oliveira, Valdemar de Brito, Armandinjo, Leonidas da Silva, Pateško.

U drugom poluvremenu igrao je Karvaljo Leite.

STRELCI:

1:1 (9) Stevović                    0:1 (8) Da Silva

2:1 (23) Glišović                   2:2 (35) Da Silva

3:3 (50) Marjanović               2:3 (48) Armandinjo

4:3 (53) Petrak

5:3 (62) Glišović

6:3 (76) Marjanović

7:3 (78) Tirnanić

8:3 (80) Marjanović              8:4 (85) De Brito

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC