• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandiji bronza, Brazilci ponovo "nokautirani"

Autor mondo.rs

"Lale", na krilima sudijskih grešaka, rano došle do 2:0 u meču za treće mesto, posle čega su golom u nadoknadi dotukle nemoćnog rivala. Brazil - Holandija 0:3.

Holandija daleko od igre koja ih je dovela do polufinala, Brazil očajan, sudije katastrofalne... "Malo finale" nije ni počelo, a kao da su svi želeli da se što pre završi.

Brazil - Holandija 0:3 (0:2)!

Sve je bilo rešeno za četvrt sata igre. Robin van Persi je vrhunski izveo penal u trećem minutu, Dalej Blind iskoristio nezainteresovanost srednjeg reda Brazila u 16, a tačku na "i" postavio je Žoržinjo Vajnaldum u prvom minutu sudijske nadoknade drugog poluvremena.

Samo zahvaljujući "lalama" i njihovom nedostatku motiva da napadnu posle vođstva od 2:0, "selesao" je u Braziliji izbegao novu katastrofu. Evropljani su već posle 16 minuta igre postigli dva gola i praktično rešili dilemu kome će bronza.

Ni činjenica da je Luis Filipe Skolari ostavio na klupi petoricu startera protiv Nemačke, kao i da se Vesli Snajder povredio pred samo početak meča, netačni pasovi, nesigurnost u dobrani i taktička nedisciplina na terenu bile su osnovne karakteristike igre petostrukog prvaka sveta. Brazil je delovao malo bolje u drugom poluvremenu, ali to nije bilo dovoljno za prelaznu ocenu.

Učinak domaćina - tri pobede (Hrvatska 3:1, Kamerun 4:1 i Kolumbija 2:1), dva remija (Meksiko 0:0 i Čile 1:1) i dva poraza (Nemačka 1:7 i Holandija 0:3). Samo protiv "sombrerosa" odbrana Brazila nije kapitulirala, ukupno 14 primljenih i 11 datih golova.

"Lale" bez poraza završavaju takmičenje, pet trijumfa (Španija 5:1, Australija 3:2, Čile 2:0, Meksiko 2:1, Brazil 3:0) i dva remija (Kostarika 0:0 i Argentina 0:0). Gol razlika 15:4.

Zadovoljni ranim vođstvom, uzrokovanim sa dve ogromne greške glavnog sudije Hajmudija i njegovog drugog pomoćnika, zemljaka Ethialija, Holandija je "oduzela" gas posle ubedljivog početka i veću pažnju obratila na odbranu svog gola.

Đamel Hajmudi je priča za sebe. Ono što je Alžirac pokazao u subotu uveče ne bi ga preporučilo ni za sudiju u nekoj od po rejtingu najlošijih svetskih liga, a kamoli za Mundijal. Pravio je grešku za greškom i to kardinalne.

Izmislio je penal za Holandiju u drugom minutu. Umesto da dosudi faul na ivici kaznenog prostora i pokaže crveni karton Tijagu Silvi, ruku je usmerio ka "kreču", a kapitenu Brazila pokazao samo žuti karton. Kod drugog gola Džonatan De Guzman je čitav metar bio u ofsajdu. Hajmudi iz samo njemu znanih razloga nije svirao prekršaje posle nekoliko pogibeljnih startova na sredini terena, kao što su lakat u glavu Dirku Kajtu i klasično "košenje" Arjena Robena. Oštetio je Brazil za čist penal u drugom poluvremenu.

Iritantno i užasavajuće!

Jedna od gorih utakmica na Mundijalu je nekako privedena kraju. Za Brazil i Holandiju je Svetsko prvenstvo završeno.

HOLANDIJA: Silesen (90+3 Vorm) – De Vraj, Vlar, Martins Indi – Kajt, Vajnaldum, Klasi (90. Veltman), De Guzman, Blind (69. Janmat) – Roben, Van Persi.

BRAZIL: Žulio Cezar – Majkon, David Luiz, Silva, Maksvel – Paulinjo (57. Ernanes), Luiz Gustavo (od 46' Fernandinjo) – Ramires (73. Hulk), Oskar, Vilijan – Žo.



TOK UTAKMICE:

KRAJ! Malo sudijske greške, malo nemoćan Brazil, a Holanđani su to umeli da iskoriste.

- Lep gest Luja van Gala u nadoknadi. Umesto Jaspera Silesena šansu je dobio treći golman holandske reprezentacije Majkl Vorm, tek toliko da oseti atmosferu Mundijala. Sećate se sigurno da je Tim Krul branio penale protiv Kostarike.

- GOL! 3:0 za Holandiju, pošto je u prvom minutu nadoknade pogodio Vajnaldum. Roben je na desnoj strani "izbacio" Janmata, a on lepo iz prve u sredini kaznenog pronašao Vajnalduma, samog "kao duh".

- Ovde je sve odavno rešeno, a finiš utakmice predstavlja pravo "mrcvarenje". Brazilci nemoćni da učine bilo šta pred golom rivala, a Holanđani nezainteresovani da krenu u ozbiljan napad.

- Zanimljivo, žuti karton koji je dobio Oskar je prvi na ovom Mundijalu za simuliranje penala! A penal je u ovom slučaju postojao!

- U 68. minutu još jedna velika greška arbitra iz Alžira, Haimudija. "Čist" penal nad Oskarom nije okarakterisao kao faul i čak je Brazilcu pokazao žuti karton zbog simuliranja. Da je pogrešio potvrđuje i to što se Blind povredio prilikom starta pa je morao da bude zamenjen. Umesto njega u igru je ušao Janmat.

- Bez obzira na rezultat utakmice, ovo dvoje navijača biće srećno :)




- Na prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu čekali smo sve do 60. minuta, kada je Ramires zapretio udarcem sa distance, ali pored gola.

- Počelo je drugo poluvreme. Fernandinjo je ušao u igru umesto Luiza Gustava.

- Gotovo je prvo poluvreme. Holandija vodi 2:0 zahvaljujući sudijama, sa druge strane Brazil je loš, vrlo loš!




22. minut - Konačno da i domaćin zapreti. Oskar je snažno šutirao sa 17-18 metara, Silesen je bio siguran.

- Brazil je primio stoti gol na Mundijalima.

16. minut - GOOOOOOOOOL! Holandija vodi 2:0! Nova sporna situacija, De Guzman je bio u ofsajdu, ali to pomoćnik nije primetio, usledio je centaršut sa desne strane, odbijena lopta do Blinda, koji je na penaltiku uspeo da je primi i zakuca u pod prečku.

- Stadion u Braziliji je zanemeo. Van Persi je postigao 47. pogodak za Holandiju.




3. minut - GOOOOOOOL! Robin van Persi je siguran izvođač penala.

- Penal u drugom minutu za Holandiju! Sudija Đamel Hajmudi nije imao dilemu, Tijago Silva je vukao Robena i "lale" su dobile veliku priliku. Tijago Silva je pomilovan, dobio je samo žuti karton!

U startnoj postavi Holandije bio je najavljen Vesli Snajder, međutim, on se povredio tokom zagrevanja posle sudara sa jednim od saigrača, pa je umesto njega od prvog minuta na terenu Džonatan De Guzman.

Na klupi sa rezervnim fudbalerima i stručnim štabom brazilske selekcije nalazi se i povređeni Nejmar, koji je želeo da bude uz ekipu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC