• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA JE ŠAMPION SVETA!

Autor mondo.rs

"Panceri" golom Marija Gecea u 113. minutu savladali Argentinu 1:0 u finalu Mundijala u Brazilu!

Nemačka je ponovo na krovu sveta, četvrti put! Zasluženo, bez ijedne mrlje!

Mundijal u Brazilu okončan je veličanstvenim finalom na čuvenoj Marakani i velikom pobedom "elfa" protiv Argentine. Golom Marija Gecea u 113. minutu utakmice srušen je san "gaučosa" da mogu do treće titule, Lionela Mesija da stane uz rame slavnom zemljaku Dijegu Armandu Maradoni, poslednjem kapitenu plavo-belih koji je podigao najvredniji pehar na svetu.

Nemačka - Argentina 1:0 (0:0, 0:0)!

Nemačka je bila bolja, Nemačka je pokazala više, "zlatna boginja" ide u Evropu, prvi put u istoriji iz Amerike, bilo da je Južna, Severna ili Centralna.

A, utakmica? PRAVO FINALE!

Taktička nadmudrivanja dva selektora Joakima Leva i Alehandra Sabelje, rovovska borba dve vrhunski motivisane ekipe, sve isplanirano do najsitnijih detalja. Nemcima je pripala lopta, Argentini veći broj prilika iz kategorije stopostotnih. Bilo je mnogo uzbuđenja, stativa, poništenih golova, ali je pobednik na kraju, ipak, odlučen u dodatnih 30 minuta, baš kao i pre četiri godine u Južnoj Africi.

"Panceri" su imali više snage, čekali su kiks fantastične odbrane Argentine i dočekali ga, sedam minuta pre penala. Andre Šurle je centrirao sa leve strane, Mario Gece konačno pobegao Ezekelu Garaju i Martinu Demikelisu, na prvoj stativi prihvatio loptu na grudi i iz okreta levom nogom pogodio dalji ugao fenomenalnog Serhija Romera.

Argentina nije imala snage da se vrati u meč.

Dugo će "gaučosi" žaliti za prilikama Gonzala Iguaina, Mesija i Rodriga Palasija, pogotovo ovog poslednjeg, jer je imao idealnu šansu da Južnoamerikancima donese prednost na početku prvog produžetka.

Manuel Nojer, iako bez konkretne odbrane za 120 minuta igre, zbog toga što Argentina nije pogodila okvir gola, ponovo je briljirao u polju i svom šesnaestarcu. Sjajna kontrola i pregled igre, istrčavanja i sve ostalo što ga je promovisalo u najboljeg čuvara mreže na svetu.

Za utehu, Mesiju je pripalo priznanje najboljeg igrača turnira.

Nemačka se izjednačila sa Italijom po broju osvojenih titula. "Panceri" su 24 godine čekali da ponovo postanu prvaci sveta. Pre Italije 1990, najbolji su bili 1954. u Švajcarskoj i 1974. na svom terenu.

Najzanimljivije informacije vezane za ovaj i neke prethodne duele Nemačke i Argentine čitajte OVDE.

NEMAČKA: Nojer - Lam, Humels, Boateng, Hevedes - Švajnštajger, Kramer (31. Šurle) - Miler, Kros, Ozil (120. Mertezaker) - Klose (88. Gece).

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho - Perez (86. Gago), Maskerano, Bilja, Mesi - Iguain (78. Palasio), Laveci (46. Aguero).

U startnoj postavi Nemačke bio je najavljen Sami Kedira, ali se on povredio tokom zagrevanja pa se umesto njega u timu našao Krištof Kramer.

TOK UTAKMICE:

KRAJ!

- Poslednju šansu za Argentinu imao je Lionel Mesi iz kaznenog udarca u trećem minutu nadoknade drugog produžetka, ali je sa oko 20 metara šutirao preko gola.

-GOL! Nemačka je povela u 113. minutu golom Maria Gecea posle centaršuta još jednog "rezerviste", Andrea Šurlea!


Šurle je prošao Maskerana na levoj strani, a Gece se našao između neopreznih Garaja i Demikelisa. Primio je loptu grudima i onda, pre nego što je pala na zemlju, iz klizećeg starta šutirao u dalji ugao Romerovog gola.

- Vazdušni duel Aguera i Švajnštajgera u 109. minutu za posledicu je imao krva na licu Nemca, pošto ga je Argentinac jasno uočljivo udario pesnicom.

- Počeo je drugi produžetak, a i jedni i drugi igraju mnogo opreznije nego tokom 90. minuta. Ono što nedostaje u igri Argentine, pored povređenog Anhela Di Marije je i Lionel Mesi, koji je sjajno počeo meč, ali ga je od pauze između dva poluvremena sve manje bilo u akciji.

- Veliki promašaj Rodriga Palasija u 98. minutu! Humels je "odleteo u prazno" na centaršut sa leve strane, a napadač Argentine lepo grudima gurnuo loptu ispred sebe, ali je loše lobovao Nojera. Možda bi bilo bolje da je šutirao pored njega, umesto preko...

- Argentina je uzvratila u 93. minutu, međutim, Aguero je šutirao pored gola.

- Kakav početak produžetaka! Kao protiv Alžira u osmini finala, umalo da nemačka povede posle samo nekoliko minuta dodatnog perioda igre! Šurle je snažno šutirao iskosa sa leve strane, ali pravo u odlično postavljenog Romera.

Ubrzo potom usledila je kontra Argentine, ali neuspešno organizovana.

- Kraj! Nije bilo golova tokom 90 i kusur minuta, tako da će se igrati produžeci!

Nismo videli golove, ali smo gledali odličan fudbal. Disciplinovano, odgovorno, čvrsto, uz mnogo trčanja i ritma. Bliži golu bili su Nemci, koji su u nadoknadi prvog poluvremena pogodili stativu posle šuta Benedikta Hevedesa glavom na centaršut iz kornera.

Joakimu Levu ostala je još jedna izmena, dok je Alehandro Sabelja izvršio sve tri.

- Nadoknada utakmice je tri minuta.

- Joakimu Levu ostala je još jedna izmena. Posle povređenog Kramera, izveo je i Miroslava Klosea. Veteran se ovim nastupom oprostio od svetskih prvenstava, a prethodno je postao najbolji strelac u istoriji. Umesto njega na terenu je Mario Gece.

- Poslednja promena u ekipi Argentine. Umesto Pereza ušao je Gago.

- Nemci opet "dodaju gas" u finišu poluvremena. I opet je Ozil odlično uočio Krosa i omogućio mu dobru poziciju za šut, ali je on i ovaj put pokušao da plasira lopu u ugao. Neprecizno.

- Velika prilika za Nemačku u 80. minutu, ali se Hevedes spetljao u kaznenom prostoru Argentine.
Da je napadač bio u toj poziciji umesto beka, sigurno bi bilo opasnije po "gaučose".

- Još jednog napadača uvodi Alehandro Sabelja, ali umesto Gonzala Iguaina. U igri je od 78. minuta Rodrigo Palasio.

- Iako između 60. i 70. minuta nije bilo gol-šansi, tempo igre nije opao. I jedni i drugi su rastrčani po terenu, čvrsti i borbeni u duelima. Odličan meč gledamo, bez obzira što nema golova.

- Diskutabilna odluka sudije Ricolija u 57. minutu. Manuel Nojer je istrčao da "boksuje" loptu na dugačko dodavanje ka Iguainu i usput "odneo" napadača Argentine, a italijanski arbitar dosudio je prekršaj nad golmanom!? To se svakako nije dogodilo, a samo je pitanje da li je trebalo svirati penal ili faul za Argentinu, pošto je duel bio oko linije kaznenog.

- Argentina je mnogo, mnogo ofanzivnije počela drugo poluvreme. Za samo dva minuta stvorili su dve odlične šanse, ali je prvo Iguain bio u ofsajdu, a potom Mesi za malo neprecizan.

Treba imati u vidu da su Nemci tokom turnira u Brazilu uglavnom slabije igrali drugi deo meča, odnosno da su mnogo više golova postizali u prvih 45 minuta.

- Na početku drugog poluvremena prva izmena u Argentini. Umesto Lavecija na terenu je Aguero.

Argentina je većim delom prvog poluvremena delovala ozbiljnije i opasnije, međutim, Nemci su u finišu došli do dve odlične šanse.

"Gaučosi" su svesno prepustili inicijativu rivalu i disciplinovanom i čvrstom igrom u odbrani stvaraju sebi prilike za kontre, a najopasniji je Lionel Mesi koji je u dosadašnjem toku meča bio neuhvatljiv za Matsa Humelsa. Najbolju šansu, ipak, imao je Gonzalo Iguain kada je posle greške Krosa ishitreno šutirao pored gola. Par minuta kasnije napadač Argentine je postigao pogodak koji je opravdano poništen zbog ofsajda.

Na drugoj strani, Nemci su tek u finišu prvog poluvremena uspeli da probiju bedem pred golom Romera, ali Šurle i Hevedes nisu iskoristili šanse. Prvom je golman "gaučosa" odlično odbranio šut, a drugi je pogodio stativu posle centaršuta iz kornera.

Poluvreme.

- Stativa je bila saveznik Argentine u nadoknadi prvog poluvremena! Posle centaršuta Švajnštajgera iz kornera, Benedikt Hevedes je snažno šutirao glavom iz gužve u petercu "gaučosa", ali je pogodio stativu! Mnogo sreće imali su Argentinci!

- Odlično je Ozil navukao trojicu defanzivaca Nemačke na sebe u 43. minutu i stvorio poziciju za šut Toniju Krosu, međutim, on je to loše učinio. Plasirao je loptu pravo u Romera.

- Muku muči Humels sa Lionelom Mesijem! Ponovo ga je kapiten Argentine pretrčao u 40. minutu, uspeo da proturi loptu pored istrčalog Nojera, ali je jedan od igrača Nemačke stigao da reaguje i otkloni opasnost.

- U 37. minutu najbolja šansa za Nemačku! "Rezervista" Andre Šurle je šutirao iz prve, ali je Romereo, iako ga je Ozil markirao, uspeo da odbrani. Pitanje je, međutim, da li bi arbitri priznali pogodak, pošto se Ozil nalazio u nedozvoljenoj poziciji, a ometao je golmana Argentine.

- Novi problem za Nemce i Joakima Leva. Selektor "pancera" prinuđen je na drugu izmenu, pošto je nekoliko minuta ranije Krištof Kramer "nokautiran" kada je natrčao na rame jednog od defanzivaca Argentine. Mladić koji je prethodno iznenada zamenio Kediru zbog povrede tokom zagrevanja, takođe je morao da ustupi mesto saigraču. Umesto njega ušao je Andre Šurle.

- Gonzalo Iguain se u 30. minutu iskupio za prethodni promašaj, međutim, pogodak koji je postigao opravdano je poništen zbog ofsajda.

- Nemci imaju nešto veći posed lopte tokom prvih 25 minuta meča, ali Argentinci besprekorno igraju odbranu, a povremeno prete iz kontranapada.

- U 21. minutu Gonzalo Iguain imao je najbolju šansu u dosadašnjem toku meča, ali nije iskoristio poklon Tonija Krosa. Vezista Nemačke želeo je da sa polovine igrališta glavom vrati loptu svojim defanzivcima, ali je zapravo izbacio napadača Argentine "jedan na jedan" sa Manuelom Nojerom. Umesto da "vuče" loptu još koji korak, Iguain je šutirao sa ivice kaznenog - pored gola.

- OFF TOPIC. Ovoj slici nismo mogli da odolimo iako nema mnogo veze sa dešavanjima na terenu:

- FOTO GALERIJU NA OVU TEMU POGLEDAJTE OVDE.

- U 13. minutu najboljem strelcu u istoriji svetskih prvenstava, Miroslavu Kloseu, falilo je nekoliko centimetara da glavom zahvati loptu u petercu Argentine!

- Lionel Mesi je izgleda izuzetno raspoložen za igru! U 9. minutu po drugi put je pretrčao Humelsa, ali povratno dodavanje ka Iguainu, ipak je presekao Švajnštajger.

- Igra se prilično "živo" u prvih pet minuta.

- Nemcu su počeli ofanzivnije i u 2. minutu došli pred kazneni Argentine, ali su "gaučosi" otklonili opasnost. Samo minut kasnije nova opasnost za Serhija Romera. Tomas Miler je oboren na oko 25 metara od gola. Iz uigrane akcije "panceri" su, ipak, pogodili samo "živi zid", a usledila je kontra iz koje je Gonzalo Iguain šutirao, ali pored gola Manuela Nojera.

- Glavni sudija ovog meča je Nikola Ricoli iz Italije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC