• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finale SP za prst na čelo

Autor mondo.rs

Spori tretman povrede glave Kristofa Kramera na Marakani zabrinuo fudbalske sindikate. Proteklo je deset minuta od udarca do njegovog izlaska sa terena.

Osim po trijumfu Nemačke u utakmici protiv Argentine,  nedeljni meč na Marakani ostaće upamćen i po povredi mladog Nemca, Kristofa Kramera.

Talentovani defanzivni vezista Bajera dobio je u 19. minutu žestok udarac, ramenom u glavu. Potom je pokušao da nastavi utakmicu, ali neuspešno, pa je posle desetak minuta napustio igru.

"Ne mogu da se setim bilo čega iz prvog poluvremena. Kasnije sam mislio da sam napustio igru odmah posle duela. Kako sam došao do svlačionice? Ne znam. Ne znam ništa više. Utakmica je, u mom sećanju, počela od drugog poluvremena", priznao je Kramer kasnije.

Snažan udarac vidno ga je poremetio, pa je iz igre izašao na ramenima redara.



Dan posle, glasio se i Fifpro, svetski sindikat fudbalera. Ta organizacija ukazala je na činjenicu da Kramer nije smeo da nastavi utakmicu.

"FIFA tokom Svetskog prvenstva nije zaštitila igrače od posledica sličnih udaraca. Fudbal je u 'mračnom dobu' po tom pitanju. Kramer nije smeo da dobije dozvolu da nastavi utakmicu", smatraju fudbaleri.

Kramerov slučaj podsetio je na novembarski detalj sa terena Premijer lige i sudar golmana Totenhema Iga Lorija sa napadačem Čelsija Romeluom Lokakuom. Čuvar mreže ostao je na terenu, uprkos protivljenju lekara.

Nažalost, slični startovi i udarci viđeni su i na Mundijalu. U pobedi Urugvaja nad Engleskom (2:1) u prvoj fazi, Rahim Sterling udario je Alvara Pereiru kolenom u glavu. Lekar je istrčao na teren, ali je povređeni igrač nastavio utakmicu.

"Osećaj je bio kao da mi je neko ugasio svetlo", setio se kasnije Urugvajac.

I Argentinac Havijer Maskerano doživeo je bolan udarac u polufinalu protiv Holandije, u duelu sa Žoržinjiom Vajnaldumom. I on je bio vidno dezorijentisan, ali je nastavio utakmicu.

"Svetski kup je postao izložba primera lošeg postupanja sa povredama glava fudbalera. Jasno je da je aktuelni Mundijal podigao diskusiju o tome na nivo koji više ne može biti ignorisan. Činjenice su nepobitne..."

"Veoma je jasno da imamo situaciju u kojoj niko više ne može da ignoriše savete lekara. Videli smo da je Alvaro Pereira gubio svest i da je rekao da je 'ostao bez svetla'", poručeno je iz tog sindikata.

Fifpro podseća da je sam udarac u glavu preteća opomena, kao i da bi još jedan udarac mogao da bude fatalan za igrača, ako bi bio pretrpljen neposredno posle prvog.

"FIFA mora da bolje zaštiti fudbalere", konstatovano je.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC