• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Realova "desetka": Nekad kult, a danas...

Autor mondo.rs

Broj "10" u Realu nekada nije mogao da nosi bilo ko, ali je odlaskom Figa taj broj devalvirao. Može li Rodrigez da mu povrati slavu?

Broj "10" u fudbalu, u mnogim klubovima i reprezentacijama, ima magijski karakter.

Jedan od tih klubova bio je Real Madrid. Od osnivanjam "desetku" su nosile najveće legende koje su igrale za najtrofejniji klub Evrope i taj broj nije mogao da zaluta na nečija leđa sve do... recimo odlaska Luisa Figa iz Reala u Inter, leta 2005. godine.

Figo, koji je uzeo "desetku" kada je za 60 miliona evra ujeo za srce sve navijače Barselone i prešao u redove najvećeg rivala, nosio je taj broj pet godina, što potom niko nije postigao.

Da li će mladi Kolumbijac, Hames Rodrigez, koji je u sredu postao četvrti najskuplji fudbaler svih vremena kada je prešao iz Monaka u Real Madrid, uspeti da se uspravi pod teretom broja "10"? Videćemo. Talenat ima, ali klasa je ono što se traži.

Četvorica fudbalera nosila su "10" između Figa i Rodrigeza, sve do prošle sezone kada je ova majica ostala zaključana u ormaru. Prvo je probao Robinjo, koji je doveden u Evropu kao velika zvezda i odgovor Reala na Barseloninog Ronaldinja - procenite sami koliko je on uspeo da opravda očekivanja, iako nije skidao "desetku" tri sezone.

Kada je on otišao u Mančester siti, taj broj uzeo je Vesli Snajder i u sezoni 2008/09, koji je prethodne sezone sa "23" na leđima odigrao maestralno i bio jedan od najvažnijih igrača kluba na putu ka tituli. Naredne sezone, Barselona ih je lako "odrala", a Snajder otišao u Inter i "desetku" prepustio, ni manje - ni više, nego Lasani Dijari!

"DESETKA" ZA IZDAJU


Dva puta u poslednje dve decenije, Real je uzimao Barseloni velike zvezde i oba puta dodeljivao im broj "10": Laudrup (1994), pa Figo (2000).

Da, Francuz, Lasana Dijara, nosio je u Realu broj "10" u sezonama 2009/10 i 2010/11. Real je bio zakucan za drugo mesto na tabeli, daleko iza Barse, u Ligi šampiona ispadao je u šesnaestini finala i polufinalu i osvojio samo jedan Kup kralja.

Dolaskom Mesuta Ozila, na leto 2010. godine, dodeljena mu je "desetka" i sad, teško je reći da li je Nemac opravdao očekivanja. Igrao je odlično, stvarao veliki broj asistencija, ali su opet izostali trofeji. Tokom dve sezone, Ozil je sa brojem "10" učestvovao u osvajanju jedne titule prvaka Španije i to je bilo to.

Prošlog leta procenjeno je da nije potreban klubu, što donekle samo po sebi govori o tome da "desetka" nije bila u rukama ključnog, nezamenljivog igrača, idola navijača... Njegovim odlaskom sa "Bernabeua", prošle sezone niko se nije usudio da zatraži taj broj ili je Real možda već tada jurio nekoga ko ima profil za ulogu plejmejkera, "trekvartriste", itd.

Može se konstatovati da su Snajder i Ozil imali fudbalski personaliti i ulogu na terenu za "desetku", ali verovatno ne u Realu. Jer...

Ako se vratimo na period Luisa Figa i pre njega, lako ćemo zaključiti da je Real sa PRAVIM "desetkama" na terenu češće osvajao važne titule, a one su u Realovom slučaju: titule prvaka Španije i Evrope.

Sa Figom u timu, Real je bio (do ovog leta) poslednji put prvak Evrope (2002) i dva puta šampion Španije, uz Interkontinentalni kup i dva Superkupa, Španije i Evrope.

Figo je "desetku" nasledio 2000. godine od jednog Klarensa Sedorfa, koji je otišao u Inter (poput Snajdera kasnije) i koji je taj broj nosio tokom trofejne četiri sezone u Madridu. Šta je osvojio? Hmmm, ništa posebno... Dve titule prvaka Evrope (1998, 2000), mada mrlja ostaje u domaćem prvenstvu, gde je Real sa Sedorfom u ulozi "desetke" samo jednom bio šampion.

I pre Sedorfa, "desetka" je pripadala pravom fudbalskom majstoru, velikom igraču, Mihaelu Laudrupu. On je dve sezone nosio beli dres, nakon što je (poput Figa kasnije) izdao Barselonu, u kojoj je proveo pet uspešnih sezona. Laudrup je od svih nabrojanih fudbalera možda i najautentičnija "desetka", ako bismo sudili po poziciji u timu, stilu igre, tehnici, ponašanju na terenu.

Na redu je Hames Rodrigez, 76 miliona evra plaćeni dribler, čiji je dres već počeo da se isplaćuje, ali u ekonomskom smislu. Za 24 časa, Real je od prodaje "10" zaradio skoro četiri miliona evra!?

Postoji i verzija prema kojoj Rodrigez, i da nije hteo, jeste morao da uzme "desetku", jer Real sada ima "fleš rojal" na terenu: Kristijano Ronaldo (7), Toni Kros (8), Karim Benzema (9), Hames Rodrigez (10) i Garet Bejl (11).

Jezivo!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC