• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektor Advokat: Cilj je EP, nema opravdanja!

Autor mondo.rs

Holandski stručnjak prvi put se u Kući fudbala u Staroj Pazovi obratio novinarima kao šef struke "orlova". "Ovde sam da promenim navike".

Kao što je i bilo najavljeno, Dik Advokat (66) stigao je u Srbiju i preuzeo "orlove".

Novi selektor naše reprezentacije obratio se u Staroj Pazovi novinarima i na posećenoj konferenciji izneo svoje prve utiske.

"Moram da se koncentrišem na ono što je pred nama, pred selekcijom Srbije. Pre 14 dana sam dobio poziv i odlučio samo da se ne vratim u klupski fudbal. Posle poziva, shvatio sam da je reč o kvalitetnoj ekipi i da imam viziju. Pitanje novca mi nije presudno, već potencijal igrača i to da mogu do uspeha. To je bilo presudno da prihvatim poziv Zorana da dođem na pregovore", rekao je Advokat.

Holanđaninu će u radu pomagati dva asistenta. Zajedno sa njim, vodiće ekipu sa kojom se prethodnih nedelja upoznavao gledajući video snimke utakmice.

"Zoran (Laković) mi je dao snimke utakmica, pogledao sam ih, video da su talentovani, ali nedovoljni spremni za turnir. Zato sam ovde", dodao je bivši selektor Holandije, Južne Koreje, Belgije i Rusije.

Potom je otkrio i na koga je prvo pomislio kada mu je predloženo da preuzme "orlove".

"Prvo ime koje mi je palo na pamet na pomen Srbije je Nebojša Gudelj", objasnio je.

Advokat je dobro upoznat i sa aktuelnim sastavom. Naglas je konstatovao prve impresije viđenim u kontrolnim utakmicama u Americi.

"Video sam snimke utakmica iz SAD. Zaključio sam da su to igrači koji vole da igraju za Srbiju, da imaju kvalitet, ali to nekada nije dovoljno".

Cilj "orlova" u narednom periodu je jasan - odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, do čijeg kraja je i dogovorena saradnja Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Holanđanina.

"Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema opravdanja ako se ne kvalifikujemo. Naši igrači vide sebe u tome".

Himna?

"Oni igrači koji žele da je pevaju - neka pevaju. Oni koji hoće da se koncentrišu - neka se koncentrišu", jasan je Advokat.

Da li će biti moguće promeniti mentalitet srpske reprezentacije, koja se od raspada SFRJ samo JEDNOM plasirala na Evropsko prvenstvo?

"Upravo zbog toga sam prihvatio posao. Video sam ekipu dobrih igrača i uvek sam se pitao zbog čega nema rezultata. Zbog toga sam ovde, da pokušam da napravim nešto više, da promenim tu naviku", podvukao je selektor.

Kako će igrati Srbija?

"Odgledao sam dosta utakmica i video sam da može da postoji i drugi način na koji možemo da igramo. Nekada ekipa deluje sa puno samopouzdanja, a nekada je primetan i strah. To moramo da menjamo. Biće sigurno izmena, ali ću to prvo reći igračima".

"Volim fudbal sa puno kretanja, a ako imamo kvalitetne individualne igrače, uz dobru organizaciju, to može da bude vrlo dobro. Spadam u selektore koji vole da kontrolišu igru, da lopta bude u našem posedu", objasnio je.

Na pitanje šta očekuje od kvalifikacija, odgovorio je:

"Veoma je važan start kvalifikacija i utakmice protiv Jermenije i Albanije. Iako mnogi smatraju da će biti lako, ja ne vidim da će tako biti. Dok sam bio selektor Rusije, igrao sam protiv Jermenije i bilo je mnogo teško, imali smo sreću. Protiv Portugala i Danske motiv postoji i to spada u utakmice koje se lakše igraju"

Da li bi voleo da reprezentacija Srbije igra poput neke sa Svetskom prvenstva u Brazilu?

"Jasno je da kvalitet postoji i da igrači žele da budu što bolji. Ne bi trebalo da gledamo druge, već da razmišljamo samo o sebi".

Formacija?

"Žao mi je, ali vam je neću reći"

Da li su dva meseca dovoljna da se tim pripremi da igra po želji novog selektora na startu kvalifikacija?

"Imaćemo dve utakmice u septembru i plus treninge. Video sam nešto što mi se već sada dosta sviđa, ali i nešto što možemo da popravimo. Moguće".

Prvu utakmicu pod vođstvom novog selektora Srbija će odigrati 7. septembra protiv Francuske na stadionu Partizana. Takmičenje u kvalifikacijama počeće 11. oktobra, gostovanjem u Jermeniji. Tri dana kasnije igramo u Beogradu protiv Albanije.

Advokat je kao trener osvojio 14 trofeja, vodeći ekipe od 1980. godine! Radio je na klupi Holandije i kao pomoćnik Rinusa Mihelsa, a samostalno je vodio i PSV, Glazgov Renderžse, Borusiju Menhengladbah, Zenit, Az Alkmar...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC