• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTETA: Srpska kruna pala sa penala!

Autor mondo.rs

"Orlići" nisu više šampioni Evrope. Portugalci su nam se revanširali za poraz u polufinalu prošle sezone. Opet penali, ovog puta umeće i sreća na strani naših rivala. Ali, čestitke momcima Veljka Paunovića.

Pre bilo čega: Bravo momci, svaka vam čast na svemu prikazanom!

U polufinalu Evropskog prvenstva za omladince, u Mađarskoj, drugu godinu zaredom sastali su se Srbija i Portugalija. Drugu godinu zaredom utakmica je otišla sve do penala, ali ovog puta je protivnik bio bolji.

Posle 120 minuta velike borbe, tokom kojih su "orlići" Veljka Paunovića ostavili na travnjaku "Pončo arene" u Trening centru "Ferenc Puškaš" sve što su imali u sebi, u veliko finale otišao je stariji tim. Mlađi, ostao je i bez finala i bez titule osvojene prošlog leta u Litvaniji.

Portugalija - Srbija 0:0, penalima 4:3!

Ukratko, Portugalcima je pripalo prvo poluvreme, kada je i Srbija imala svoje šanse, naši momci bili su za gol bolji u nastavku igre i naročito prvom produžetku, da bi naš golman Predrag Rajković izveo sjajnu odbranu u drugom produžetku i odveo utakmicu u penal seriju.

VIDIMO SE DOGODINE


Ovo nije kraj za sjajnu generaciju igrača, naprotiv, ono pravo tek dolazi, a to je Svetsko prvenstvo 2015. godine na Novom Zelandu. Plasmanom u polufinale, "orlići" su izborili mesto na Mundijalu, na kojem smo 1987. godine, kao Jugoslavija, osvojili zlato.

Tamo, nije uspeo da ponovi podvig od pre godinu dana, kada je odbranio dva šuta ovoj istoj generaciji Portugalaca. Jednom jeste pročitao rivala, ali su naši momci bili nervozniji i umorniji. U prvoj seriji Mijat Gaćinović promašio je ceo gol, a nakon što nas je Rajković vratio u igru, Sergej Milinković-Savić mlako je šutirao, pa je rezervni golman Portugala Viktor Sa ukrao ulogu heroja utakmice.

I Gaćinović i Milinković-Savić pretrčali su "maraton" tokom utakmice, a treba reći da je ovaj drugi stigao tek veče pred utakmicu, posle dozvole koju je dugo čekao od čelnika svog kluba, Genka. Prespavao je, odigrao lavovski, mogao da bude heroj kada je umalo postigao gol sa pola terena, i zato mu ne treba zameriti na promašaju koji ga je ostavio u suzama.

Portugal će u finalu igrati sa Nemačkom, a našem timu ostaje uteha da nije poražen ni u 16. uzastopnoj takmičarskoj utakmici iako u konkurenciji fudbalera starih 19 godina i mlađih, rođenih 1995, uporno igra sa daleko, daleko mlađom postavom. Poređenja radi, svi igrači portugalskog tima rođeni su '95. godine, dok je u našem timu nastupilo čak devet igrača koji su rođeni 1996. i 1997. godine.

Treba reći i da bi ishod ove utakmice možda bio drugačiji da je Paunović mogao da računa na Andriju Živkovića, igrača kojeg je Partizan pozvao da se vrati u tim za dvomeč sa Ludogorecom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i da se tokom prvenstva nisu povredili Danilo Pantić i Veljko Simić. Tokom utakmice, Paunović je ostao i bez kapitena, Nemanje Maksimovića.



PENAL SERIJA:

1:0 - Lopez je odugovlačio i levom nogom savladao Rajkovića, iako je naš golman pogodio stranu.
1:0 - Gaćinović! Visoko preko gola! Probala je naša "desetka" punom, pod prečku, ali je poslala loptu na tribine. Nije ga išao šut cele utakmice.
2:0 - Silva! Rutinski... "Devetka" Portugalije je prevarila našeg golmana i plasirala loptu u donji levi Rajkovićev ugao.
2:1 - Zdjelar! Siguran pogodak našeg zadnjeg veznog, desnom nogom u golmanov levi gornji ugao! Upisali smo se!
3:1 - Guzo, gol! Šteta... Rajković je pročitao rezervistu Portugala, skočio koliko je mogao, ali zakasnio za sekund.
3:2 - Ristić! Naš rezervista levom nogom cepa mrežu, a golmana šalje u pogrešnu stranu. Tu smo i dalje...
3:2 - Podstavski, ali Rajković! Bravo majstore! To nam je trebalo. Naš golma čita kapitena Portugalije i zaustavlja mu udarac.
3:3 - Jokić, gol! Vratili smo se. Naš vezista vara Saa i donosi nam egal. Sada je pritisak na Portugalcima...
4:3 - Rodrigeš, siguran. Poput Silve, poslao je loptu u donji levi ugao našeg čuvara mreže.
4:3 - Milinković-Savić! BRANI MU SA! Umor je učinio svoje, naš vezista slabo je tukao i Portugalija ide u finale.

POGLEDAJTE KOMPLETNU PENAL SERIJU

TOK UTAKMICE:

Intoniraju se himne na fantastično "Pončo Areni", stadionu u sklopu Fudbalske akademije Ferenc Puškaš kraj Budimpešte. Oba tima glasno pevaju himne svoje zemlje.

1 - Počela je utakmica, "orlići" igraju u potpuno beloj opremi, Portugalci u potpuno crvenoj.

5 - Bez šansi. Očito je da "orlići" traže posed lopte i da je to jedan vid odbrane protiv brzog i agresivnog rivala.

20 - Igra se brzo, otvoreno na obe strane terena, čvrsto, sa dosta vazdušnih duela, ali bez pravih šansi. Portugalci su u nekoliko navrata pokazali da očas posla mogu da stignu do 16 metara od našeg gola, ali je svaki pas ka prostoru ispred Rajkovića bio na vreme "počišćen".

Utkamicu će očigledno prelomiti igra jednog ili drugog veznog reda.

25 - BOMBA! Ali zamalo neprecizna! Malo je nedostajalo da povedemo 1:0. Gajić je odlučio da, iz prve, šutira sa velike udaljenosti, ali je bio zamalo neprecizan, mada je i lopta na putu ka golu zakačila jednog od igrača Portugala.

27 - Sudija Kovač iz Rumunije morao je da isključi Duartea, tj. pokaže mu direktan crveni karton kada je štoper Portugalije startovao na našeg Gajića sa leđa i to s obe noge! Prema pravilima fudbalske igre to je direktno isključenje, ali je Duarte dobio opomenu.

33 - VELIKA ŠANSA ZA PORTUGALIJU! Na sekund se otvorila naša poslednja linija, pojavio se prostor za devetkku Silvu, koji je istrčao sam pred Rajkovića ali tukao nekontrolisano, levom preko gola. Sreća!



40 - ANTONOV! VELIKA PRILIKA ZA NAŠE, ali sjajna odbrana Moreire. "Orlići" su odigrali "tika-taka" akciju, pasovima povezali odbranu, vezu i napad, očas posla osvojili igralište, a u finišu akcije Antonov je sa levog krila utrčao u kazneni prostor i šutirao iskosa, jako, oštro, ali je Moreira uspeo da izbije loptu u korner. Nekako.



Odlična akcija, šteta što nije završena golom!

POLUVREME: Utisak je da je Portugal imao više od igre u polju, da je diktirao tempo u prvih 45 minuta, ali je po šansama 2:1 za nas. I, treba napomenuti da je rumunski arbitar morao da isključi Duartea u 27. minutu!

DRUGO POLUVREME:

46 - Bez izmena u timovima, nastavljena je utakmica.

53 - Od početka drugog poluvremena, Srbija nešto ofanzivnija, ali su pokušaji Maksimovića i Gaćinovića bili neuspešni. Prvi izblokiran, drugi završio preko gola.

55 - Martins je uspeo da se izbori za šut pored Antonova na desnoj strani, ali je to bio lak plen za Rajkovića.

58 - MILINKOVIĆ-SAVIĆ! Fantastičan potez našeg veziste, u stilu Miralema Pjanića, ali je Moreira uspeo da se na vreme vrati na gol-crtu i spreči evro-gol našeg veziste, koji je tukao sa polovine terena! On je primetio da je Moreira istrčao više nego što treba, pokušao je da ga lobuje, ali je portugalski golman krajnjim naporom izbio loptu preko prečke.

POGLEDAJTE POTEZ NAŠEG FUDBALERA

Posle kornera, naši su izveli akciju, a udarac Babića glavom nije bio precizan.

61 - Rodrigeš je UMALO surovo kaznio to što su naši momci izgubili loptu na svojoj polovini terena. Ušao je sa levog krila u sredinu i šutirao desnom nogom u dalji ugao. "Pola" stadiona videlo je gol, ali je "brazuca" protutnjala koji centimetar pored stative i ulubila reklamni pano.

Imali smo sreće!



65 - Novi peh za "orliće"! Posle Pantića i Simića, povredio se i kapiten Maksimović. On je zatražio izmenu, a selektor Paunović u igru poslao Grujića. Formacijski, neće se ništa menjati u našem timu, ali nemamo više lidera.

72 - Kako vreme prolazi, igra se sve opreznije i tvrđe.

77 - Mala konfuzija u našoj odbrani posle kornera koji su izveli Portugalci, Rajković je istrčao ali nije napravio sigurnu intervenciju, međutim šut koji je usledio nije prošao kroz "šumu" nogu igrača dva tima.

78 - Još jedna izmena kod nas: Jokić umesto Gajića.

85 - VELIKA ŠANSA ZA "ORLIĆE"! Možda i najbolja na utakmici. Grujić je proigrao Gaćinovića, koji se prijemom lopte oslobodio čuvara, ušao u kazneni prostor Portugala, šutirao, ali bio ZAMALO neprecizan!

Lopta je prošla "tik" pored desne stative iz golmanovog ugla.

Bio bi to "klasičan nokaut", ali sve su izvesniji produžeci.

PRODUŽECI: Nije kraj! Igraće se još pola sata, najmanje. Srbija je u drugom poluvremenu bila odlučnija, drčnija, snažnija i - bolja! Ali nije došla do gola. Imali su "orlići" dve odlične šanse za to. Narednu, potražiće u nadoknadi vremena.

Nadamo se da i dalje ima snage u našem timu, napred momci!

TOK PRODUŽETAKA:

92 - NOVI POKUŠAJ MILINKOVIĆ-SAVIĆA sa velike udaljenosti, ali ovog puta pola metra pored gola, međutim...

U pokušaju da stigne loptu, odlični golman Moreira (jedan od "krivaca" što se igraju produžeci) proklizao je i povredio koleno. Odmah je tražio zamenu, a umesto njega na teren je ušao Tijago Sa.

Moreiru su na nosilima odneli s terena, a minut kasnije Zdjelar je tukao malo pored gola, testirajući još nezagrejanog Saa.

97 - Srbija pritiska rivala! Izgleda kao da naši momci imaju više snage.

99 - JOKIĆ! Naši igrači insistiraju na tome da daju gol lob udarcem sa velike razdaljine. Ovog puta je Jokić pokušao da prevari golmana Portugalije, Saa, umesto da centrira na peterac sa oko 35 metara od gola po sredini, on je plasirao loptu koja je išla pravo pod prečku, ali je Sa uspeo da se vrati na vreme i izbaci loptu u korner.

POLUVREME PRODUŽETAKA: Srbija je tokom prvih 15 minuta produžetaka bila bolja, Portugalija nije imala šansu u tom periodu utakmice, ali gola još nema...

DRUGI PRODUŽETAK:

110 - RAJKOVIĆ! Svaka čast za našeg golmana! On je fantastičnom intervencijom, gotovo na gol-crti, zaustavio udarac Duartea glavom, posle prave konfuzije pred našim golom, koja je dovela do velike prilike za našeg rivala.

Rajković nas je bukvalno ostavio u utakmici.

115 - Mandić ne može više, ali Paunović ne uvodi špica, već vezistu - ulazi Ristić umesto našeg najisturenijeg igrača. Mandić se žalio na bolove u zadnjoj loži.

118 - "Orlići" "ginu" na terenu! Iako se igra 118. minut, momci trče, bore se! Bravo!

120 - Guzo je imao priliku da nas izbaci u poslednjem minutu produžetaka, ali je jako loše izveo slobodan udarac iz povoljne pozicije za desnonogog fudbalera.

KRAJ: PENALI!

SASTAVI:

Veljko Paunović je odlučio.

Igraćemo 4-5-1 protiv Portugalaca, kada u 21 čas u mestu Felčut kraj Budimpešte bude počelo drugo polufinale Evropskog prvenstva za omladince.

U prvom susretu, Nemačka je bila impresivna protiv Austrije i pozvala je "orliće" na drugi okršaj na turniru, nakon onog u grupi završenog rezultatom 2:2 i golom Nemaca u nadoknadi vremena.

Paunović je, suočen sa gubitkom povređenih Danila Pantića i Veljka Simića, ali i Andrije Živkovića koji je vraćen Partizanu pred put u Bugarsku na meč sa Ludogorecom, ovog puta mogao da računa na Sergeja Milinkovića-Savića koji je nekako dobio dozvolu od Genka da se pridruži svojoj generaciji na putu ka odbrani trofeja osvojenog u Litvaniji prošle godine.

Milinković-Savić je odmah našao mesto u veznom redu, pored kapitena Nemanje Maksimovića, koji je odradio suspenziju u susretu sa Bugarskom, zarađenu isključenjem u duelu sa Nemcima.

Prednost u odnosu na Luku Jovića, u špicu napada dobio je Staniša Mandić, strelac pobedonosnog pogotka u meču sa Bugarima, u 90. minutu, gola koji nas je i doveo u poziciju da igramo protiv Portugalaca za finale. A, naš večerašnji rival, briljirao je u Grupi A i bez problema stigao do polufinala.

Evo sastava, ostanite uz MONDO, pratićemo događaje u Budimpešti uživo.

PORTUGALIJA: Moreira - Žoao Nunješ, Rafa, Mauro Rikio, Duarte - Podstavski, Ramos, Martins, Rodrigeš - Silva, Lopez.

SRBIJA: Rajković - Stevanović, Jovanović, Babić, Antonov - Gajić (od 78. Jokić), Zdjelar, Maksimović (od 64. Grujić), Milinković-Savić, Gaćinović - Mandić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC