• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi usvojiše izum kojem su se smejali 1980!

Eto, 34 godine nakon što je Fudbalska asocijacija Engleske odbila čak da pogleda prezentaciju nestajuće pene, ona je uvedena u Premijer ligu.

Nestajuća pena, koju je prvi upotrebio japanski sudija Juići Nišimura tokom premijerne utakmice Svetskog prvenstva 2014. godine, između Brazila i Hrvatske, biće uvedena i u Premijer ligu. Već za ovu sezonu.

Čelnici lige sa naznakom "breaking", ovu vest objavili su u sredu.

Ono što nisu objavili jeste da je ovaj izum usvojen 34 godine posle prvog pokušaja da se udaljenost živog zida od mesta prekršaja označi penom! Naime, daleke 1980. godine, jedna kopanija za koju je lobirao, između ostalih, ser Bobi Čartlon, pokušala je da predstavi identičan izum današnjem, ali čelnici FA nisu želeli čak ni da dođu na prezentaciju!

Englezi su, nakon što je projekat nesumnjivo uspeo tokom Mundijala u Brazilu, najavili da će u početku koristiti penu na utakmicama Čempionšipa, ali je onda došlo do obrta i uvođenja promena u pravila Premijer lige.

Zanimljivo da se hemijska formula pene (ili spreja, svejedno) i način izrade, gotovo ne razlikuje danas u odnosu na 1980. godinu. Razlika je samo bila u veličini limenke, odnosno pritiska pod kojim se pena ubrizgava.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC