• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: I "uslovne" licence i bez reflektora...

Autor mondo.rs

Fudbalski savez Srbije ponovo prekšrio sopstvene odluke. Klubovima dat dodatni rok za rešavanje finansijskih problema, ko nema reflektore može da igra, ali do kraja jeseni...

Na kraju prošle takmičarske sezone, Fudbalski savez Srbije (FSS) zacrtao je precizne uslove pod kojima će klubovi moći da igraju u Jelen Superligi. Rešavanje finansijskih problema, tačnije dugova, kao i postavljanje reflektora bili su među prioritetima.

Ali, kako se bližio i bliži dan početka nove sezone, FSS je sve fleksibilniji prema određenoj grupi klubova i kako stvari stoje svi će moći da igraju u Superligi, bez obzira na gore navedene kriterijume. Ili, drugačije rečeno, FSS je odstupio od svojih, ranije donetih odluka i napravio je niz ustupaka.

To je saopšteno posle današnje sednice Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije  (u daljem tekstu: Odbor) u Staroj Pazovi, na kojoj je najviše vremena posvećeno predstojećem početku takmičenja u Superligi.

- LICENCE -

Potvrđena je informacija da je čak 12 klubova(!) dobilo dodatni rok od 30 dana za rešavanje finansijskih problema, stanja računa i likvidnosti.

"Ukoliko to ne učine u pomenutom periodu, uslediće naknadna analiza stanja sa predloženim konkretnim merama", navodi se u saopštenju sa sednice.

Jedini zaključak koji bi mogao da se izvuče iz ovoga jeste: ko plaća i na vreme podmiruje dugove nije u istoj poziciji kao oni koji duguju. Da ne kažemo nešto teže i oštrije.

- REGISTRACIJA IGRAČA -

Na sednici Odbora doneta je odluka da se pruži puna podrška nadležnim disciplinskim organima FSS u smeru zabrane registracije novih igrača u klubovima koji nisu izmirili dugovanja prema poveriocima. U tom smeru, upućen je apel klubovima da hitno reše te probleme, u smeru isplate dugovanja ili postizanja dogovora sa poveriocima.

U cilju ravnopravnog postavljanja ka svim klubovima, na sednici je doneta odluka da FSS do kraja ove godine ukine pružanje svake vrste finansijskih pozajmica klubovima, osim u izuzetnim situacijama po posebnim odlukama predsednika i generalnog sekretara, uz obavezu verifikacije na sledećoj odluci Odbora za hitna pitanja FSS.

- REFLEKTORI -

I ovde je napravljen ustupak. Prema najnovijoj odluci čelnika srpskog fudbala, i oni klubovi koji na svojim stadionima nemaju reflektore moći će da igraju na njima. A pre nešto manje od dva meseca (17. juna) FSS je imao ovakav stav: svi superligaši moraju da imaju reflektore na svojim stadionima.



Rok za ispunjenje obaveze da svaki klub učesnik Jelen Superlige mora da ima reflektore na stadionima pomeren je sa dana početka nove sezone do kraja jesenjeg dela sezone 2014/15. Dakle, klubovima koji još uvek nemaju podignute reflektore, ali su ušli u proces njihovog podizanja, dat je dodatni šestomesečni rok i očekuje se da u tom periodu ispune obaveze
.

Uz to, očekuje se da se ne radi samo na podizanju reflektora, već da se u domenu ispunjavanja infrastrukturnih zahteva poprave i stanja sa svlačionicama, terenima i ostalim segmentima.

I onda zaključak: klub koji ne bude imao reflektore na svom stadionu neće dobiti licencu za takmičenje u narednoj sezoni 2015/16.

Inače, reflektore na svojim stadionima sada nemaju: Rad, OFK Beograd, Spartak, Radnički iz Kragujevca, Donji Srem i Mladost iz Lučana.

- STADIONI -

Odbor za hitna pitanja analizirao je i stanje bezbednosti na stadionima superligaških klubova.

Prihvaćen je stav nadležnih bezbedonosnih organa da, zbog problema uočenih na njihovim stadionima, Rad i OFK Beograd utakmice visokog rizika igraju na stadionu Obilića, dok će ostale mečeve moći da igraju na svojim objektima. Komesar za bezbednost FSS Milivoj Mirkov će Zajednici klubova Jelen Superlige i klubovima dostaviti dodatne mere za organizaciju utakmica visokog rizika.

U saopštenju na sajtu FSS ne piše da li u ove stadione spadaju i onaj FK Voždovca ili Donjeg Srema, koji su, na primer, mečeve protiv Crvene zvezde i Partizana prethodnih sezona morali da igraju na drugim objektima (stadion Obilića, odnosno stadion "Karađorđe" u Novom Sadu).

A Partizan u 1. kolu gostuje upravo Voždovcu.

- SUDIJE -

Predsednik Sudijske komisije FSS je Zoran Petrović, a formirane su dve potkomisije:

Potkomisija za delegiranje sudija, pomoćnih sudija, posmatrača suđenja Super lige, Prve lige Srbije i međunarodnih utakmica

Zoran Petrović - delegiranje posmatrača suđenja na utakmicama Superlige, Prve lige Srbije i Kupa Srbije

Đorđe Gajdobranski - delegiranje sudija na utakmicama Superlige

Milenko Matović - delegiranje sudija na utakmicama Prve lige Srbije

Potkomisija za analizu suđenja i rangiranje sudija

Đorđe Žutić, predsednik, Srđan Jovanović, član i Dušan Mrakić, član

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC