• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Advokat: Manje ću menjati, pravićemo tim

Autor mondo.rs

Novi selektor Srbije objasnio kojim principom se vodio u sastavljanju spiska reprezentativaca za utakmicu protiv Francuske. Detaljno govorio o potencijalnim kandidatima i novoj praksi koju će uvesti.

 Advokat: Manje ću menjati, pravićemo tim Izvor: Mondo/Goran Sivački

Fudbalska reprezentacija Srbije 7. septembra praktično započinje novi ciklus kvalifikacija.

Iako je reč o prijateljskom meču sa Francuzima u Beogradu, na stadionu Partizana, fudbalska javnost biće usredsređena na debitantski meč holandskog trenera Dika Advokata na klupi Srbije.

Sa nestrpljenjem i pažnjom čekao se prvi spisak kandidata za nacionalni tim, ali su iznenađenja izostala. "Mali general" odlučio je da za duel sa "trikolorima" pozove proverene snage, što je obrazložio na konferenciji za novinare.

Na spisku selektora nema nijednog igrača iz domaće lige.

"Iskreno, u Srbiji je slična situacija kao u Holandiji. Bolji fudbaleri igraju u inostranstvu, što ne znači da u domaćem prvenstvu nema kvalitetnih fudbalera, ali njih moramo još da čekamo", rekao je Advokat i dodao:

"Konkretno, vidim da svi pričaju o mladom fudbaleru Crvene zvezde Luki Joviću. Video sam da je dečko talentovan i da ima potencijal, ali ostavimo momka da se prvo nametne u svom timu, svom treneru.U prošlosti je mnogo igrača prošlo kroz nacionalni tim, moramo da razmišljamo da bude manje promena, da formiramo grupu i da od nje stvaramo ekipu".

Naglasivši da za sada neće menjati sistem kojim je Srbija igrala kod Ljubinka Drulovića i Siniše Mihajlovića, Advokat je naglasio i da će tim voditi na drugačiji način. Ujedno, nekoliko puta je objasnio da "orlovi" moraju da brinu o svojoj igri i da se oslanjaju na timski duh, a ne na individualne kvalitete.

Holanđanin je naglasio da je pogledao jednu utakmicu domaće lige, a da će njegov asistent Željko Petrović već za vikend posmatrati duel Rada i Partizana (nedelja, 17.00).

"Odlučio sam da sastavim tim koji je igrao u prethodnom periodu i da pozovem igrače od kojih je većina bila na nedavnoj turneji po Americi. Tek sam počeo da radim, ali naglašavam da moj prethodnik nije grešio u izboru igrača. Zvao je sve igrače koje trebalo proveriti".

Advokat je, od kada je imenovan za selektora, imao pune ruke posla sa video materijalom koji je trebalo pregledati.

"Odgledao sam sve utakmice koje su igrale 'A' i mlada reprezentacija Srbije u poslednje dve godine", precizirao je.

Hajat pre Stare Pazove

Za promenu, Dik Advokat odlučio je da najbolji igrači Srbije budu smešteni u hotelu Hajat, umesto u dosadašnjoj bazi, u Staroj Pazovi. Kao poseban razlog naveo je: "Svakog dana treniraćemo u prelepom sportskom centru FSS u Pazovi, a spavati u Hajatu. Na takav potez odlučio sam se zbog toga jer su igrači u svojim klubovima svakodnevno u trenažnim centrima. Dakle, zbog njih, da malo promenimo, pre svega zbog ambijenta i atmosphere".

Bilo je reči i o igračima koji su igrali za reprezentaciju Srbije, ali su u međuvremenu odlučili da se povuku. Među njima se posebno izdvajaju Nemanja Vidić i Neven Subotić.

"Tim menadžer 'orlova' (Aleksandar Bošković) razgovarao je nedavno sa Nevenom i on mu je rekao da nije sto odsto spreman i zamolio je da ostane u klubu i da se kroz utakmice u dresu Borusije Dortmund sprema za izazove u budućnosti, kako bi već u oktobru mogao da se stavi na raspolaganje"

Vidić?

"Koliko znam, Vidić je pre tri godine rešio da se oprosti od nacionalnog tima i takvu odluku moramo da poštujemo. Čuo sam glasine oko njegovog povratka, ali u ovom trenutku ne mogu da kažem šta će biti sutra".

Malo iznenađenje na spisku predstavlja pojavljivanje imena Zdravka Kuzmanovića.

"S obzirom na to da sam pogledao veliki broj utakmica, primetio sam da u nacionalnom timu nije bilo Kuzmanovića. Kada se pogledaju njegove godine i broj odigranih mečeva za reprezentaciju (46 nastupa), jasno je da to nešto znači. Želim da ga vidim na delu. Gledao sam ga letos u dresu Intera na turneji u Americi, gde je igrao levo krilo. Mislim da to nije prava pozicija za njega", rekao je Advokat i napomenuo da će tek posle utakmice sa Francuskom početi da sudi koga će ubuduće pozivati.

Izvor: Mondo/Goran Sivački Jedan od najboljih fudbalera poljske Legije, Miroslav Radović, neopravdano nikada nije dobio priliku da pokaže svoj kvalitet u seniorskom timu Srbije. Advokat je upitan i da li razmišlja o njemu.

"Za sada je ovo moj izbor. Ukoliko vidim da neko vredi i da može da nam pomogne, sigurno ću ga pozvati. Radovića nisam gledao. Svaki trener se trudi da napravi najbolji tim, a on nije pozivan. Mora da postoji razlog. Inače, ukoliko imam dilemu između dva fudbalera istih kvaliteta, uvek ću se odlučiti za mlađeg".

Premijera belih Umbro dresova

Fudbalska reprezentacija Srbije protiv Francuske, na stadionu Partizana, prvi put će nastupiti u garnituri dresova novog sponzora, kompanije Umbro. "Orlovi" će igrati u kompletno beloj opremi. Promocija crvenih dresova biće na narednoj utakmici, protiv Albanije, u oktobru. S obzirom da ugovor sa Umbrom važi od 1. oktobra, ostale reprezentacije početkom sledećeg meseca počeće da nose novu opremu.

Rišairo Živković je svojevremeno izjavio da želi da igra za Srbiju, ali samo za "A" selekciju. S obzirom na to da je njegov sunarodnik postao selektor Srbije, možda je sada prava prilika da talentovanog igrača Ajaksa vidimo u dresu "orlova".

"Živković trenutno nije u prvom timu Ajaksa. Igrao je za drugi tim, ali je iz njega isključen. Za Rišaira je najvažnije da razmišlja o svojoj formi i tome kako da se vrati u prvi tim Ajaksa. Kako da pozovem igrača koji ne igra za svoj klub?", postavio je Advokat logično pitanje.

Na spisku selektora našla su se imena petorice fudbalera koji imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju. Međutim, Advokat je u ovom trenutku procenio da su mu potrebniji, uprkos tome što mladi igraju važne utakmice kvalifikacija za EP protiv Italije i Severne Irske.

"Pričao sam sa Radovanom Ćurčićem telefonom, a i pre desetak dana, na ručku. Znam da su potrebni ti fudbaleri, ali i meni su veoma potrebni u mojim planovima. Kolega me je pitao da li mogu da mu ustupim trećeg golmana (Predraga Rajkovića) i pristao sam. Pratićemo igru našeg tima protiv Italije i videćemo da li je nešto potrebno da se dodatno uradi za utorak, za meč sa Severnom Irskom".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC