• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pardjuov ugovor do 2020. ističe uskoro?

Autor mondo.rs

Alan Pardju jedinstven je slučaj u svetu fudbala, jer ima ugovor sa Njukaslom do 2020. godine, koji nema predviđenu klauzulu. Ipak, vlasnik Majk Ešli planira uskoro da mu uruči otkaz.

Alan Pardju, čovek sa najdužim aktuelnim ugovorom u svetu fudbala, dobio je navodno dve utakmice da se dokaže i zadrži na klupi Njukasl junajteda.

To su, po završetku pauze zbog starta kvalifikacija za EURO 2016, mečevi sa Sautemptonom u gostima i Hal sitijem kod kuće.

Tada će vlasnik kluba Majk Ešli, piše "Independent", odlučiti da li će temperamentnom menadžeru uručiti otkaz ili ga zadržati na klupi. I tu je zapravo specifičnost cele priče - Pardju je u septembru 2012. potpisao nastavak saradnje sa Njukaslom do 2020. godine!

Tada je očigledno šarmirao čelnike kluba, pa je i dobio povišicu sa 500.000 funti, na 1.500.000 funti godišnje. Nije čak ni ubačena klauzula prema kojoj klub može u međuvremenu, a osam godina je jako dug period u fudbalu, da prekine saradnju sa Pardjuom.

Šta to znači?

Ako Ešli bude odlučio da uskoro otpusti Pardjua moraće da mu plati skoro deset miliona funti, odnosno 12 miliona evra!

Njukasl je od starta sezone zabeležio poraz kod kuće od Mančester sitija (0:2), remi u gostima sa Aston Vilom (0:0) uz crveni karton i remi kod kuće sa Kristal Palasom (3:3), uprkos vođstvu do 95. minuta kada je pogodio Vilfred Zaha.

Pardju (53) je ovog leta prilično "rastresao" sastav iz prošle sezone. Došli su Remi Sabelja iz Monpeljea, Sijem de Jong iz Ajaksa, Emanuel Rivije iz Monaka, Daril Janmat iz Fajnorda, Džek Kolbek iz Sanderlenda, Fakundo Fereira iz Šahtjora (pozajmica) i Ajoz Perez iz Tenerifa, a otišli Matiju Debuši (Arsenal), Mapu Janga-Mbvija (Roma, pozajmica), Dan Gosling (Burnmut), kao i još nekoliko igrača iz drugog plana s kojima je raskinut ugovor ili koji su poslati na pozajmice, poput Silvena Marvoa (Gengam) ili Hatema Ben Arfe (Hal)...

Pardju je preuzeo Njukasl 2010. godine, kada se klub ekspresno vratio u Premijer ligu iz Čempionšipa i dobio produžetak saradnje dve godine kasnije. U prvoj sezoni (2010/11) bio je 12, naredne sezone iznenadio je sve i završio kao peti, kada je Ešli uložio ne samo u Pardjua, nego i u ekipu, ali su usledile dve tmurne sezone - 16. i 10. mesto.

Iako je Pardju proglašen za "pravog", Njukasl se tokom četiri sezone s njim nije pomakao dalje od uloge "mediokriteta". Klub se ne bori za titulu još od sezone 2002/03, kada je tandem Bobi Robson - Alan Širer odveo crno-bele do trećeg mesta.

Ta, peta pozicija iz sezone 2011/12, bila je nagoveštaj nečega što se sa Pardjuom, izgleda, neće dogoditi.

Ako su sa Pardjuom očekivani rezultati izostali, skandali nisu. Nabrojaćemo samo one koji su se dogodili za vreme njegovog boravka na "Sent Džejms parku". Na otvaranju sezone 2012/13, u utakmici sa Totenhemom, Pardju je odgurnuo delegata utakmice nakon što je sudija procenio da lopta nije prešla crtu u jednoj spornoj situaciji. Kasnije se izvinio i nazvao svoj potez "suludim".

U januaru 2014. godine tokom utakmice Premijer lige sa Mančester sitijem, Pardju je na očigled kompletnog TV auditorijuma izvređao menadžera gostujućeg tima, Manuela Pelegrinija, nazvavši ga ženskim polnim organom. U tom trenutku čak je krenuo i fizički prema Pelegriniju, koji posle nije želeo da komentariše incident. Rekao je samo da mu kod Pardjua smeta što se svake sekunde buni kod sudija.

Nešto kasnije, u martu iste godine, Pardju je pomerio granice - udario je glavom fudbalera Hala, Dejvida Mejlera! Lopta je izašla u aut u Pardjuovoj blizini, Mejler ga je odgurnuo kako bi što pre došao do lopte, a potom dobio unošenje u lice i udarac glavom.

Pardju se ponovo izvinjavao, ali ga je Njukasl kaznio sa 100.000 funti i uputio zvanično upozorenje. Nezavisno od toga, FA je suspendovala Pardjua sa sedam utakmica, od čega prve tri nije smeo da posmatra ni sa tribina. Morao je da plati još 60.000 funti.

Tada se govorilo da će biti smenjen, ali se to nije dogodilo.

U Njukaslu ima skor od 166 utakmica, 62 pobede, 38 remija i 66 poraza. Ubedljivo najuspešniji bio je kao menadžer Sautemptona (2009/10), kada je u prvoj i jedinoj sezoni sa svecima zabeležio 34 pobede, 17 remija i samo 13 poraza.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC