• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je Van Gal potrošio i kako će to izgledati?

Mančester junajted otišao je iz krajnosti u krajnost - od "krtičarenja" kod Fergusona, do rasipničkog ponašanja kod Van Gala. Brojke o tome svedoče.

Da li se ovo može nazvati panikom ili se zapravo samo radi o periodu tranzicije, ali na nešto luksuzniji način od onog na koji smo navikli?

Mančester junajted, u periodu od dve godine, doživeo je da bude kritikovan što uopšte ne troši novac, do toga da bude kritikovan što nezasito troši novac i to ne baš planski.

Odlaskom legendarnog sera Aleksa Fergusona, koji je za 26 i kusur godina na klupi Mančester junajteda potrošio 227,7 funti, a opet osvojio 13 titula prvaka Engleske i dva puta bio šampion Evrope, slavni klub upao je u lavirint iz kog i dalje ne uspeva da izađe.

Prvo, Amerikanci na čelu kluba, porodica Glejzer, odlučila je da posluša savet neprikosnovenog Fergusona i na mesto menadžera postavi Dejvida Mojesa, koji je trebalo da nastavi baš tamo gde je njegov stariji zemljak stao - ali je doživeo debakl u prvoj sezoni i bio smenjen pred njen kraj, kada je postalo jasno da Junajted prvi put posle 19 sezona neće igrati Ligu šampiona.

FERGI SE RUGAO SITIJU, A SADA...


"Svi znamo da će Siti trošiti bogatstvo, plaćati glupe stvari i davati sulude plate. Znamo šta se događa, ali ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju... Mi nismo kao drugi klubovi koji mogu da plate bogatstvo za vredne stvari", govorio je ne tako davno legendarni Ferguson.

Dolaskom Radamela Falkaa i Anhela Di Marije, uz stare basnoslovne ugovore koje imaju Robin Van Persi i Vejn Runi Junajted je na sebe prihvatio da samo na plate njih četvorice svake nedelje, svakih sedam dana, odvaja više od milion funti. Nezvanično, celih 1.120.000!

To je trebalo da bude ozbiljan udarac na budžet kluba, međutim dogodila se priča sa "adidasom" i najjačim ugovorom u istoriji sporta, koji je Junajtedu obezbedio stabilna primanja i mogućnost da napravi zaokret u načinu razmišljanja. Sezona 2013/14 razbila je svaku iluziju da na svetu postoji čovek koji bi "đavole" mogao jednako dobro da vodi i da skoro ništa ne troši, pa je doneta odluka da se dovede holandski taktičar Luj van Gal, između ostalog poznat po tome što za sobom vodi stručni štab od 25 do 30 ljudi i koji voli da kupuje i dovodi.

Ali, malo ko ovome se nadao - Van Gal je za mesec i po dana na klupi slavnog kluba već potrošio 170,3 miliona funti i došao na peto mesto večne liste trošadžija Premijer lige, iznad Klaudija Ranijerija, Manuela Pelegrinija, Brendana Rodžersa, Karla Anćelotija i Rafaela Beniteza. Van Galu nedostaje da potroši još samo 53 miliona funti i da za ekspresno vreme da više novca nego Ferguson za dve i po decenije!?

Van Galu nedostaje i da potroši milion funti i da prestigne čoveka koji je bio sinonim za skupa pojačanja, Žozea Murinja, a on je u Čelsiju radio u dva navrata.

I navijači kluba i dalje ne mogu da budu sasvim zadovoljni. Možda će vreme pokazati drugačije, ali ovako sa strane - dok čekamo nastavak Premijer lige - deluje da Van Gal nije uspeo da izbalansira kvalitet u svom sastavu, štaviše. Da je takmičarski pogom kluba brod - potonuo bi palubom nadole!

ŠTA AKO...


Analitičari zbivanja na "Old trafordu" izračunali su da bi Van Gal, ovim tempom, potrošio tri i po milijarde funti, ukoliko bi se u Mančester junajtedu zadržao koliko i Aleks Ferguson.

Van Gal je doveo tri leva beka, Markosa Roha, Luka Šoa i Dalija Blinda i samo za tu poziciju spiskao 66 miliona funti. Stigao je ofanzivni vezista Ander Erera za 31,68 miliona funti i velika zvezda Anhel Di Marija, na poziciji krila, za 66 miliona funti.

I onda "tuše"! Kada su svi očekivali jednog štopera kova Nemanje Vidića ili Rija Ferdinanda ili bar defanzivnog vezistu poput Roja Kina, da "zakrpi" rupe kojih će sigurno biti, dogodio se centarfor Radamel Falkao. Pozajmljen, za sedam miliona funti i promovisan u najskuplje plaćenog fudbalera Premijer lige!?



Još neke nelogičnosti vezane su za Van Galov početak u Junajtedu. On je najavio da će postrojiti tim u 3-5-2 i počeo je da kupuje u tom maniru, međutim negde pred kraj pripremnog perioda i početak takmičarskih susreta, Holanđanin se predomislio i nagovestio da će, ipak, igrati u 4-3-3. Njemu je očigledno ova dvonedeljna pauza zbog početka kvalifikacija za EURO 2016 dobro došla.

Nastavak lige je blizu, videćemo kako će izgledati Junajted i ko će ispaštati sada kada je u špicu nemoguća gužva. Iako se navijači drugih klubova silno zabavljaju "crtajući" Van Galove postave sa tri beka, dva vezna igrača i pet napadača, to neće biti realnost.

Realnost će biti? Šta vi predviđate...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC