• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mašina: Kako se Čelsi spremio za UEFA "fer plej"

Autor mondo.rs

Od kada je 2009. uveden "finansijski fer plej", transfer politika Čelsija promenjena je i od ove godine počinje da daje odlične rezultate. Radi se o hiperprodukciji fudbalera.

Ljudi iz FIFA i UEFA sve su lepo smislili - ne smeš da trošiš više nego što zaradiš.

Tj, rashodi ne smeju da ti budu veći nego prihodi.

Prvi rezultati posle uvođenja "finansijskog fer pleja", kada su elitni evropski klubovi u pitanju, viđeni su prošlog proleća. Pari Sen Žermen i Mančester siti žestoko su kažnjeni finansijski, čak im je i smanjen broj igrača na koje mogu da računaju u Ligi šampiona.

Čelsi je poslednje dve godine bio na ivici da takođe bude kažnjen, jer je u sezoni 2012/13 potrošio 95,22 miliona funti na dovođenje igrača, a zaradio 22,41, a naredne sezone potrošio 114,71 milion funti na nove fudbalere, uz zarađenih 67,65.

Međutim, na "Stamford bridžu" od ove sezone mogu da se pohvale da konačno imaju sistem koji bi u budućnosti mogao da im skine etiketu kluba koji samo kupuje i troši, a to zaista jeste bio primer svake godine od ulaska Romana Abramoviča u posao, 2004.

Ako bismo izuzeli Bajern Minhen, a Barselona je "slučajen Nejmar" sama sebe diskvalifikovala iz ove grupe, može se konstatovati da se Čelsi bolje pripremio od svojih evropskih konkurenata za "FFP".


Kako?

Gomilanjem tinejdžera u Akademiji i njihovo slanje na pozajmice, a često je Čelsi na pozajmicama imao više fudbalera nego u takmičarskom pogonu (to je i ove sezone slučaj), Abramovič je stvorio svojevrsnu masovnu produkciju fudbalera koja je, deset godina od njegovog dolaska u London, počela da prihoduje.

U poređenju sa sezonama 2012/13 i 2013/14, Čelsi je ovog leta uspeo da potroši samo nepunih devet miliona funti više nego što je zaradio (93,90 - 85,02), a da je u isto vreme menadžer Žoze Murnjo dobio apsolutno onakav tim kakav je želeo, što rezultati na startu sezone i nagoveštavaju.

Srećan što konačno može da kaže da njegov Čelsi, računajući i prvu eru na "Stamford bridžu", ne troši najviše u Premijer ligi, pa i šire, Murinjo se početkom sezone pohvalio rezultatima i "pecnuo" Mančester junajted, Liverpul, Mančester siti, pa i Arsenal. Naravno, o prethodnim godinama nije govorio...

"U svakom prelaznom roku, Čelsi gubi igrače, prodaje igrače... Mi zarađujemo, da bismo mogli da potrošimo novac. U ovom trenutku, Čelsi nije trošadžija".

I u pravu je.

On je zimus doveo Nemanju Matića, a ovog leta Seska Fabregasa, Dijega Koštu, Felipea Luisa i Loika Remija za ogroman novac, ali ne znatno veći od onoga koji je zarađen. Prodati su Kevin De Brujne, Huan Mata, David Luiz, Romelu Lukaku, Demba Ba... I ne treba zaboraviti da je kupovina tinejdžera i slanje na pozajmice podigla vrtoglavo vrednost i jednog Tiba Kurtoe, koji je odlazak legendarnog Petra Čeha učinio potpuno bezbolnim i - jeftinim!

Čelsi je Lukakua platio 12 miliona funti, a prodao ga za 35. De Brujne je plaćen 7, a prodat za 20. Luiz je koštao 24, prodat za 50, pa je zarađeno i na Staridžu, koji je doveden za 6,4, a prodat za 13,2 miliona funti.

Dakle, stvar se "zavrtela" i, trebalo bi, da nastavi da donosi prihod klubu.

Tim iz Londona u takmičarskom pogonu ima 23 fudbalera, od čega su trojica golmani. Na pozajmicama je 26 igrača u nekoliko zemalja sveta, a osim Fernanda Toresa koji je uz Andreja Ševčenka svakako najskuplja greška u istoriji kluba, na većini ostalih Abramovič i njegovi partneri će zaraditi u budućnosti. Ako se ne probiju u prvi tim...

Na Kristijanu Atsuu, Viktoru Mozesu, Torganu Azaru, Lukasu Pjazonu, Oriolu Romeuu, Marku Marinu, Marku van Hinkelu, Kristijanu Kuevasu, Gaelu Kakuti, Rajanu Bertrandu, Bertrandu Traoreu, Ulesiu Davili i ostalima, Čelsi neće zaraditi rekordne sume novca, ali će svakako popuniti popuniti razliku između onoga što bude zarađivao i trošio.

S obzirom na to koliko klub prihoduje od takmičenja u kojima učestvuje, od TV prava, sponzora, itd, Čelsi po sezoni sme da potroši oko 38 miliona funti više nego što zaradi od prodaje fudbalera. Ako dođe do toga da mora da se potroši više nego što se prihodovalo, klub će jednostavno izbaciti na tržište nekog igrača koji je na marginama prvog tima ili nije neizostavan u Murinjovim planovima, a u kojeg je u prošlosti uložena zanemarljiva suma novca.

Da je zaista tako svedoči i prosečna starost igrača koji su dolazili i odlazili iz kluba od kada je uveden "FFP", 2009. godine:

2009/10 - došli igrači stari prosečno 20,5 godina, a otišli stari prosečno 21,2 godine

2010/11 - došli 19,9 - otišli 21,6

2011/12 - došli 20,3 - otišli 21,3

2012/13 - došli 20,1 - otišli 21,1

2013/14 - došli 21,4 - otišli 21,7

2014/15 - došli 22,5 - otišli 23,4

Izvor: Transfermarkt.

*napomena: radi se o igračima za koje je potrošen novac i na kojima je zarađeno, bez onih koji su došli i otišli kao slobodni fudbaleri.

POZAJMICE ČELSIJA U SEZONI 2014/15:

ENGLESKA: Kristijan Atsu (Everton), Patrik Bamford (Midlsbro), Rajan Bertrand (Sautempton), Džamal Blakman (Midlsbro), Natanijel Šabolah (Barnli), Viktor Mozes (Stouk), Kenet Omero (Midlsbro), Džon Svift (Roteram).

HOLANDIJA: Džoš Mekiran (Vitese), Bertrand Traore (Vitese), Valas (Vitese), Stipe Perica (Breda).

ŠPANIJA: Gael Kakuta (Rajo Valjekano), Mario Pašalić (Elče), Ulises Davila (Tenerife).

NEMAČKA: Torgan Azar (Menhengladbah), Tomas Kalas (Keln), Lukas Pjazon (Ajntraht), Oriol Romeu (Štutgart).

GRČKA: Islam Feruz (OFI Krit).

ITALIJA: Marko Marin (Fiorentina), Fernando Tores (Milan), Marko van Hinkel (Milan).

FRANCUSKA: Žoao Rodrigez (Bastija), Matej Delač (Arle).

ČILE: Kristijan Kuevas (Univerzidad de Čile).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC