• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta su Albanci ZAPRAVO izjavljivali i pisali!

Autor mondo.rs

Svašta smo mogli da pročitamo ovih dana u štampi i na internetu kada su navodne izjave Albanaca u pitanju. Međutim, nije bilo nikakvog govora mržnje.

 Evo šta su Albanci ZAPRAVO izjavljivali i pisali! Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

"Ovo je za ubijene Albance!"

"Srbi su nam naneli mnogo zla, igraćemo za svu stradalu braću i sestre!"

U redakciji MONDO niko ne govori albanski jezik, međutim naša poznanica, diplomirani filolog, koja radi kao prevodilac sa albanskog, pristala je rado da prečešlja naslove sa susedskih medija i ponudi nam objašnjenje: "Otkud toliki govor mržnje?"

"Nigde nema nikakvog govora mržnje", napisala nam je i dodala:

"Ako nešto budete objavljivali, neka to bude fer, bez ovih idiotskih naslova koji se pojavljuju".

Nešto najbliže pretnji zapravo je naslov:

"Srbi, čuvajte se male Albanije", međutim, tu dnevnik "Shekulli" citira izjavu kapitena datu jednom srpskom tabloidu. Kaže i da će "zaustaviti svog prijatelja Filipa Đorđevića iz Lacija".

U tekstu se dalje govori o tome da je u fudbalskom smislu naša reprezentacija favorit, da igra na svom terenu, pred svojim navijačima i da su gosti spremni da naprave iznenađenje iz uloge autsajdera.

Jedan od listova navodi da je reprezentacija Albanije trebalo da odsedne u Hotelu "Metropol", ali je u poslednji čas izabrala "Crowne Plazu", zbog čega je rukovodstvo "Metropola" najavilo i moguću tužbu i odštetu za bukiranih 100 soba, koje u međuvremenu nisu nikome izdate.

"Shekulli" donosi tekst pod naslovom "Neispričano o gostovanju reprezentacije u Beogradu", u kojem se navodi promena hotela, koja je napravila haos u organizaciji meča i čak napravila probleme srpskoj policiji. Navode se mere bezbednosti, pravila oko ulaska na stadion, itd.

Isti medij, u utorak, na dan utakmice, objavio je tekst pod naslovom: "Danas je veliki duel, Srbija - Albanija".

Kaže se da su fudbaleri stigli u Beograd, da su oko njih jake snage bezbednosti, da će oko utakmice biti angažovano oko 4.000 policajaca, uz izjavu selektora Albanaca, Italijana Đanija Di Bjazija.

On je izjavio da njegova ekipa očekuje pozitivan ishod. "Izaći ćemo na teren u najboljem sastavu i pokušaćemo da ispunimo svoje ciljeve. Uložićemo sve napore da damo maksimum i odigramo 'fair play' utakmicu", rekao je Di Bjazi, a prenosi "Shekulli".

"SOT" navodi da su tri autobusa sa albanskim navijačima prošla granicu i da idu ka Beogradu. Navodi se i da je vođa navijača Albert Kastrati stigao u Beograd, što potvrđuju i njegove fotke na Facebooku. Prenose i izjavu kapitena da će ekipa uraditi sve da Albance širom sveta učini srećnima i ponosnima.

"Mapo" donosi naslov: "Reprezentacija 'blindirana' u Beogradu", navode se takođe mere bezbednosti i donosi se izjava De Bjazija: "Želim pobedu!"

Ima i jedan zanimljiv deo teksta, a bukvalan prevod glasi:

"U međuvremenu, u srpskim medijima se naglašava da će se za isticanje albanske zastave na teritoriji Srbije ozbiljno odgovarati kao za 'krivično delo'. To je izjava koja još više zateže odnose i potvrđuje da je u pitanju više od običnog sportskog događaja. Utakmica sa neprijateljskim komšijama je istorijska, između dve zemlje sa tradicionalno zategnutim odnosima usled političko-ekonomskih odnosa", konstatuje dnevnik.

U drugom tekstu, "Mapo" se bavi istorijom duela Srbije, tj. Jugoslavije i Albanije, i upoređuje dva tima. Naslov je: "Srbija - Albanija, cifre nam nisu naklonjene". Upoređuju se i vrednosti dve reprezentacije, konstatuje se da Albanija vredi otprilike jednu šestinu vrednosti celog srpskog tima (20:120 miliona evra).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC