• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirkov: Za dron nismo imali rešenje

Autor mondo.rs

Korišćenje drona na utakmici Srbija - Albanija predstavlja perfidnu provokaciju koja je za cilj imala da se povrede osećanja publike, kaže komesar FSS za bezbednost i ističe da pošto do sada nisu imali takav slučaj, nisu imali ni rešenje

Milivoje Mirkov, komesar za bezbednost FSS izjavio je da su svi bili iznenađenji kada je dron koji je nosio zastavu "velike Albanije" doleteo iznad stadiona Partizana tokom meča kvalifikacija za EURO 2016 Srbija - Albanija, zbog čega je ta utakmica i prekinuta.

"Korišćenje bespilotne letelice na utakmici Srbija - Albanija je prvi takav slučaj u Srbiji i inostranstvu", izjavio je Mirkov, gostujući u emisiji "Oko" na RTS.

On je rekao da je kao i za svaku prethodnu utakmicu urađena neophodna bezbednosna procena, preuzete su sve mere, ali da niko nije očekivao uletanje bespilotne letelice.

"Budući da do tada nismo imali takav slučaj, apsurdno je očekivati i da imate rešenje. Mi u štabu smo, čim smo primetili letelicu razgovarali kako da je dohvatimo i uklonimo, ali ona je bila isuviše visoko. Razmatrali smo mogućnost da uz pomoć navijačkih rekvizita, kao što su držači za zastave, dohvatimo zastavu i povučemo je. Dok smo se dogovarali šta preuzeti, letelica je naglo izgubila visinu, naš fudbaler Mitrović je to iskoristio i povukao je", rekao je Mirkov i priznao da je to bio veliki rizik, jer takve vrste letelica već su korištene za terorističke akte.

On je rekao i da upotreba drona predstavlja jednu novu vrstu rizika i dodao da je posao organizatora da brine o bezbednosti na ulazima u stadion i na stadionu, a da su za ostale rizike nadležni drugi državni organi.

Mirkov smatra da je reč o perfidnoj provokaciji koja je za cilj imala da se povrede osećanja publike i da dođe do većeg incidenta.

On je pohvalio pripadnike Žandarmerije i rekao da su oni sprečili ulazak većeg broja navijača na teren, dok je manja grupa uspela da dođe do fudbalera.

"Jednostavno nismo mogli da sprečimo toliku količinu", rekao je Mirkov a na opasku da će FSS zbog toga biti kažnjen od strane UEFA on je dodao:

"Pa šta radimo, da li se to moglo sprečiti?"

Problema je bilo i pre utakmice zbog "karakterističnog odnosa albanske reprezentacije". Dva sata pre sletanja aviona, Fudbalski savez Srbije saznao je da je albanska reprezentacija promenila smeštaj, što je predstavljalo ozbiljan bezbednosni problem, jer su za kratko vreme morali da provere i obezbede celu trasu prolaska albanske delegacije i hotel u kojem su bili smešteni.

"Mi smo i po povratku reprezentacije Albanije morali prvo da dobro prekontrolišemo trasu do aerodroma, zato smo se i zadržali. Zamislite da je neko sa strane u autobus bacio neki predmet. Veoma je bitno dobro pripremiti utakmicu. Preduzeli smo sve mere", rekao je Mirkov.

Oko
Izvor: YouTube

Profesor FPN Predrag Simić izjavio je da incident nije bio teroristički akt, i podsetio da se dron koristi i za vazdušno snimanje.

"Korišćenje bespilotne letelice predstavlja, međutim, novi izazov za 'bezbednjake' i neophodno je korišćenje ometača. To je visokotehnološka provokacija, koja i košta", istakao je Simić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC