• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blic ideja koja je ponizila Real

Autor mondo.rs

Knjiga o Pepu Gvardioli donosi vrlo zanimljiv deo o rađanju ideje za razbijanje Reala usred Madrida u sezoni 2008/2009. Pobeda od 6:2 donela je Barsi titulu.

Još dva sata je ostalo do ponoći i dana kada se igra poslednji "El klasiko" u sezoni 2008/2009. Lionel Mesi je u svojoj hotelskoj sobi u Madridu…

Dok se Argentinac sprema za krevet zvoni mu telefon. To je šef, Pep Gvardiola.

"Upravo sam video nešto vrlo bitno. Strašno važno! Da li možeš da dođeš? Odmah, molim te", ushićeno je pozvao trener svog pulena.

Šta je Gvardiola mogao da otkrije toliko važno nepuna 24 sata pred utakmicu sezone. Argentinska zvezda, u to vreme sa samo 21 godinom, odmah je prekinuo poslove u sobi, pozvao taksi i uputio se ka stadionu Santjago Bernabeu. Pep je u domu velikog madridskog rivala pripremao utakmicu.

Imao je genijalnu ideju, tako je mislio. Želeo je Mesija da prebaci sa krila na "lažnu devetku". Napadača!

To je deo izuzetne priče ispričane u novoj knjizi o bivšem treneru Barselone, sada prvom čoveku na klupi Bajerna iz Minhena Pepu Gvardioli. Ispričao ju je njegov prijatelj Marti Perarnau.

Gvardiola je imao običaj da noć pred važnu utakmicu ostane budan do kasno, slušajući muziku i razmišljajući na koji najbolji način da sastavi taktiku i iznenadi protivnika i kolegu sa druge strane.

Izazov te majske moći je bio jasan - napraviti zasedu Real Madridu!

"Sednem i gledam… Odgledam dva-tri video kada mi se odjednom upali lampica. Inspiracija počinje da dolazi i ideja je tu. To je trenutak moje profesije koji daje svemu smisao", rekao je Gvardiola Perarnau.

"Odjednom imam ideju kako da pobedim. To traje samo oko minut, ali mom poslu daje smisao."

Gvardiola je te noći primetio, stoji dalje u knjizi, kako vezni fudbaleri Reala Guti, Gago i Drente  vrše veliki pritisak na Inijestu i Turea. Takođe, video je da centralni bekovi Kanavaro i Mecelder igraju dosta blizu Ikera Kasiljasa, što ostavlja veliki prostor između veznog reda i odbrane. Želeo je da tim delom terena dominiraju igrači Barselone i odlučio je da u njemu glavni fudbaler bude Mesi!

Plan je držao u tajnosti do samog početka utakmice. Znao je Tito Vilanova, a zatim je rečeno i Samjuelu Etou, Ćaviju i Inijesti. Ali, samo deset minuta pre početka utakmice. Meč je trebalo početi kao i obično, da bi na znak sa klupe, posle desetak minute Eto "raširio", a Mesi ušao u sredinu.

Real je poveo, a onda je torpedovan i potopljen usred Madrida. Barselona je pobedila 6:2. Tjeri Anri i Mesi su postigli po dva gola, Pujol i Pike po jedan.

Ideja je zaista bila genijalna. Dobro je mislio Pep. Barselona je dobila najvažniju utakmicu i postala šampion.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC