• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko za FIFA: U svlačionici BiH govorimo njemački

Autor mondo.ba

Kapiten Bosne i Hercegovine Edin Džeko u intervjuu za sajt Svjetske fudbalske federacije (FIFA) govorio o "zmajevima", kvalifikacijama za EURO 2016, Mundijalu u Brazilu, njemačkom jeziku…

Ova godina će vjerovatno dugo ostati u sjećanju Edina Džeke. Osim što je s Mančester sitijem osvojio titulu u Premijer ligi, predvodio je "zmajeve" na prvom velikom takmičenju - Mundijalu u Brazilu.

Poslije šampionata svijeta, gdje je bio strijelac jednog gola tokom grupne faze, postao je kapiten BiH i sada želi da je odvede na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Međutim, "zmajevi" nisu dobro počeli u kvalifikacijama za EURO 2016. pošto su iz tri utakmice osvojili samo dva boda (protiv Velsa i Belgije) i neočekivano poraženi od Kipra (1:2) u Zenici.

"Ne znamo šta se dogodilo protiv Kipra. Svi su očekivali da ćemo da pobijedimo, iako smo znali da neće biti lako. Danas više ne možete protiv bilo koga očekivati laganu pobjedu. Igrali smo dobro u prvom poluvremenu i rano poveli, ali nismo uspjeli da drugim pogotkom riješimo utakmicu. Neposredno prije pauze smo pogriješili i oni su izjednačili, da bismo u drugom poluvremenu svi bili loši. Kipar je imao jednu šansu i pogodio. To definitivno nije bio naš najbolji dan", počeo je Džeko priču za sajt FIFA.

Po njegovom mišljenju, Belgija je prvi favorit u B grupi za prolaz na EP.

"Ostale ekipe nisu loše, moraćemo da pripazimo na Vels, Izrael i Kipar, koji će uz nas da se bore za drugo i treće mjesto".

Ipak, Džeko je uvjeren da će se "zmajevi" kvalifikovati na Evropsko prvenstvo.

"Imamo dobru ekipu. Naravno, bilo je teško nakon poraza u prvoj utakmici, ali još uvijek postoji dovoljan broj mečeva da se na kraju nađemo u Francuskoj".

Napadač Sitija je priznao da BiH nije na nivou selekcija Italije ili Njemačke iako u ekipi "zmajeva" igraju fudbaleri iz nekih najvećih evropskih klubova.

"Ne, mi nismo sigurno na istom nivou kao aktealni svjetski prvaci ili Italijani. Imamo kvalitetnih igrača i protivnici nas moraju poštovati posebno nakon nastupa na Mundijalu. A sada moramo u ovim kvalifikacijama da vratimo poštovanje".

Džeko je dodao da je za njega velika čast što igra za svoju zemlju, a posebno što je imenovan u novog kapitena. Takođe se sa ove distance osvrnuo na nastup "zmajeva" na Mundijalu.

"Bilo je fantastično odmjeriti snage sa nekim od najboljih svjetskih ekipa. Svakom od nas je san da nastupi na Svjetskom prvenstvu. Možemo biti ponosni na to, iako smo ispali poslije grupne faze".

IBRA JE NAJBOLJI GOLGETER

Najbolji napadač na svijetu je…

"Ako se izuzmu Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi iz jednačine, za mene je to Zlatan Ibrahimović. Način na koji Šveđanin igra i postiže golove je fantastičan. Naravno, ima i drugih velikih napadača, ali za mene je Ibrahimović najbolji".

 I danas Džeko vjeruje da je BiH mogla bolje u Brazilu.

"Nisam zadovoljan jer znam da smo mogli bolje mada sam ponosan što smo imali istorijski nastup. To nam daje ponos, iskustvo i samopouzdanje za budućnost".

Centarfor "građana" je priznao da je na SP navijao za Njemačku, koja je postala novi svjetski prvak.

"Držao sam palčeve Njemačkoj cijelo vrijeme. Nakon nas, oni su moj drugi tim, jer sam igrao u Volfsburgu dugi niz godina i znam dosta igrača. Volim tu zemlju i njen narod. Oni su zaslužili da postanu svjetski prvaci".

Nasmijao se Džeko na pitanje da li je istina da se u svlačionici "zmajeva" govori njemački jezik. "Da to je istina. Čak 14 igrača od 22 odlično govori njemački, ali nemamo njemački mentalitet. To bi bilo jako pozitivno, ako bi tako bilo".

Po njemu, najbolje prvenstvo na planeti je engleska Premijer liga, gdje se nalazi mnogo vrhunskih timova sposobnih za osvajanje titule.

"To nemate nigdje drugdje".

Na kraju intervjua Džeko nije mogao da se odluči ko je bolji - Lionel Mesi ili Kristijano ROnaldo.

"Bez sumnje da su dva najbolja igrača na svijetu, ali ne možete ih porediti, jer oni su jako različiti. Ja obično ne govorim o tome ko je bolji. Oni su iznad svih, svi ostali dolaze kasnije…"

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC