• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kodro: Evidentan napredak Premijer lige BiH

Autor mondo.ba

Legenda mostarskog Veleža i aktuelni trener Sarajeva Meho Kodro tvrdi da klupski fudbal u Bosni i Hercegovini napreduje i da je mnogo kvalitetniji u odnosu na prije pet ili više godina.

 Kodro: Evidentan napredak Premijer lige BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Dolaskom Kodre bordo tim je preporođen, napravljena je velika serija bez poraza, pa se Sarajevo uključilo u borbu za jesenju titulu.

Nekadašnji fudbaler Real Sosijedada i Barselone, koji je jedno vrijeme bio i selektor "zmajeva", tvdi da je evidentan napredak klupskog fudbala u BiH.

"Premijer liga BiH je daleko kvalitetnija nego što je to bio slučaj prije pet ili više godina. I te kako je primjetan napredak i to u svim segmentima. Sve više dolazi do izražaja kvalitet ekipa i to je dobro za naš fudbal. Čini mi se da je i suđenje u našem prvenstvu mnogo bolje nego prije", rekao je Kodro na početku razgovora za "EuroBlic".

U vrhu tabele trenutno su klubovi koji su u jugoslovenskim ligama imali bitnu ulogu.

"Dobro je što u prvi plan izlaze najkvalitetniji klubovi poput Sarajeva, Željezničara, Borca, Veleža i Slobode, koji su bili perjanice u ligi bivše Jugoslavije. Sad su tu još Široki Brijeg i Zrinjski, pa BiH ima najujednačeniju ligu u regionu i to treba iskoristiti. U Srbiji dominiraju dva kluba, Partizan i Crvena zvezda, a u Hrvatskoj u posljednje vrijeme na vrhu je samo Dinamo. Zato tu nema onog takmičarskog naboja, kao što je to slučaj u Premijer ligi BiH", ističe Kodro.

Ipak, klubovi iz BiH još uvijek su daleko od onih u kvalitetnijim ligama Evrope.

"U odnosu na Španiju i ostatak Evrope, još uvijek daleko zaostajemo, ali bitno je da se drži taj trend rasta kvaliteta i napretka. Svi moraju da rade na tome da stvaramo što kvalitetnije igrače, jer klubovi iz regije mogu da žive isključivo od prodaje svojih igrača. Nažalost, to je jedini način da se preživi u ovim vremenima", naglasio je trener Sarajeva.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

REGIONALNA LIGA PUN POGODAK

Meho Kodro smatra da bi formiranje Regionalne lige bilo idealno rješenje. "Razlika u ligama iz regije je iz godine u godinu sve manja. Ipak, za sve klubove iz regiona veliki je hendikep što nemaju kvalitetno prvenstvo. Regionalna liga bila bi idealno rješenje za sve i sigurno bi podigla kvalitet. Ali, pitanje je koliko je realno da ona zaživi u ovim vremenima", ističe Kodro.

Kodro ističe da je prijatno iznenađen organizacijom FK Sarajeva.

"Sarajevo funkcioniše kao moderni klubovi sa Zapada, ali potrebno je mnogo rada kako bi se stvorila moćna ekipa koja bi mogla da ostvari dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Volio bih da i drugi klubovi slijede put Sarajeva. Moj sadašnji klub je primjer da se i kod nas mogu primijeniti zapadni standardi", zaključio je četrdesetsedmogodišnji stručnjak.

Dva kola prije kraja jesenjeg dijela sezone, Sarajevo drži četvrtu poziciju Premijer lige BiH sa 26 bodova, četiri manje od lidera Širokog Brijega.

Prije zimske pauze odigraće još dva meča, a prvi je na programu već u subotu, kada na "Koševo" stiže Vitez (13:30). Sarajevo sezonu zatvara gostovanjem u Tuzli ekipi Slobode.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC