• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ma kakva slava, fudbal je novac!

Da ste kojim slučajem profesionalni fudbaler i to vrhunski, za koji biste klub prije igrali: Arsenal ili Mančester Siti?

 Ma kakva slava, fudbal je novac!  Izvor: MONDO

Vjerovatno bi, zbog kulta londonskih "tobdžija", bogate istorije i čuvenog imena, velika većina odgovorila - Arsenal.

Ali, dugogodišnji fudbaler Arsenala Kolo Ture, koji je 328 puta igrao za taj klub, objašnjava zašto je odlučio da za pređe u Mančester Siti za, navodnih, 16 miliona funti. On kaže:

"U fudbalu je nemoguć uspjeh bez novca. Fudbal je biznis", tvrdi reprezentativac Obale Slonovače, čiji mlađi brat Jaja Ture igra za Barselonu.

Arsenalu ne manjka novca, iako ga nema koliko bogati arapski šeici, vlasnici Sitija. Ipak, po Tureovim riječima, Arsenalu manjka...

"Autoriteta", kritikuje Ture filosofiju dugogodišnjeg trenera Arsena Vengera, koji uporno forsira mlade, supertalentovane igrače, ali u posljednje vrijeme ne osvaja trofeje.

"Ako pogledate Arsenal, svi najveći igrači su otišli i sada su prošlost kluba", kaže defanzivac rođen 1981. godine.

"Tjeri Anri, Patrik Vijera i Rej Parlor su otišli. Izgubili smo previše lidera u Arsenalu".

Od tada, liderstvo je trebalo da preuzme Vilijam Galas, ali je on zbog neobuzdanog temperamenta i kritika na račun svojih saigrača izgubio traku tokom prošle sezone i ona je data Sesku Fabregasu.

"Igrači kao što su Anri, Vijera, Parlor, Kempbel, Kol, Pires, Silva, Viltor donijeli su uspjeh Arsenalu, ali su otišli. Odlučio sam da je vrijeme i za mene da odem. Kada smo osvajali Premijer ligu, atmosfera je bila fantastična, svaki igrač smatrao je drugog za brata".

Umjesto njih stigli su vunderkindovi Teo Volkot, Samir Nasri, Eron Remsi, Karlos Vela, Eduardo Da Silva, Kjerijan Gibs, koji uz starosjedioce Fabregasa, Van Persija, Senderosa i ostale čine jedan od potencijalno najboljih timova današnjice. Ali, Arsenal to nije...

Nema "tate" u timu i upravo zbog toga, Venger razmišlja da vrati nazad veterana Patrika Vijeru (33), koji već neko vrijeme grije klupu u Interu. Vijera, nekadašnji kapiten tima u doba najveće snage Arsenala krajem 90-ih i početkom novog milenijuma, trebalo bi da zagospodari sredinom terena, a potom postane trener u klubu.

Ali, Ture ne misli da će to Arsenal vinuti u vrh lige. On smatra da će Mančester Siti, sa stotinama miliona uloženih funti u zvučna imena, iako se te kupovine čine haotičnim, imati više uspjeha od slavnijeg kluba.

"Najbolji timovi su najbolji timovi, jer imaju najbolje igrače i imaju novca da kupe još takvih", kratko objašnjava Ture.

Prije Turea, ovog ljeta u Siti su stigli Geret Beri, Karlos Tevez, Roke Santa Kruz i Emanuel Adebajor.

Prošle: Robinjo, Šaj Given, Šoun Rajt-Filips, Pablo Zabaleta, Bendžani, Vinsent Kompani, Najdžel de Jong, Krejg Belami, Vejn Bridž...

Od ranije, tu su Mika Ričards, Nedum Onuoha, Siven Ajrlend, Martin Petrov...

"Siti ima projekat izgradnje velikog tima i potpuno je normalno da to košta mnogo novca", sleže ramenima posljednji u nizu milionera, Kolo Ture.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC