• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su Sešivani, što stižu na Marakanu?

Fudbaleri Slavije iz Praga ugostiće Crvenu zvezdu 20. avgusta na Edenu, a sedam dana kasnije pokušaće da prežive gostovanje u Beogradu.

 Ko su Sešivani, što stižu na Marakanu? Izvor: MONDO


Slavija iz Praga, protivnik Crvene zvezde u posljednjem, četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, drugi je najtrofejniji i drugi najpopularniji tim Češke i Čehoslovačke, poslije gradskog rivala Sparte.

Slavijaje osnovana 1896. godine i od tada je sakupila 22 titule prvaka države, ali svega tri od kada je ustanovljeno prvenstvo Češke 1993. godine. Za to vrijeme, Sparta je osvojila deset titula.

Ipak, Slavija čije fudbalere zovu Sešivani, dvostruki je uzastopni šampion Češke, učesnik Lige šampiona u sezoni 2007/08 i polufinalista Kupa UEFA iz sezone 1995/96.

Slavija igra na stadionu Eden u Pragu, koji prima 21.000 navijača, trener je Karel Jarolim i poslije sušnih devedesetih godina, u posljednjih nekoliko sezona klub se prvo oporavio od finansijske krize, a potom politikom uvođenja mladih igrača u tim došao do dvostruke titule u Češkoj.

Marek Suki, Petr Janda, Milan Černi i Dušan Švento mladi su reprezentativci Češke, a ovaj posljednji (Red Bul Salzburg), jedan je od četvorice igrača koji su napustili tim ovog ljeta. Ipak, Slavija je to nadoknadila dovođenjem deset novih fudbalera, među kojima je i jedan Srbin, Dušan Vasiljević, bivši fudbaler Kolubare, Mogrena, Radničkog iz Obrenovca i Energi Kotbusa.

Slavija je kroz istoriju lansirala veliki broj poznatih čeških fudbalera, a neki od njih su Pavel Kuka, Vladimer Šmicer, Patrik Berger...

Do dvomeča sa Zvezdom, Slavija je došla kao poraženi tim treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona i to od moldavskog Šerifa. Bilo je 0:0 u Moldaviji i 1:0 u Pragu, dok gosti nisu izjednačili i otišli na korak od senzacije.

Eliminacija od Šerifa dokaz je da Slavija ovog ljeta nije bauk, kakav je recimo bila u sezoni 2002/2003, kada je u drugom kolu Kupa UEFA eliminisala Partizan. Tumbakovićev tim je golovima Vukića, Lazovića i Ilića otputovao u Prag sa 3:1 iz Humske, ali su Česi do 90. minuta uspjeli da ponište zaostatak, a potom u produžecima pobjede sa 5:1 i ukupnim rezultatom 6:4 odu dalje.

To je bio posljednji evropski meč Ljubiše Tumbakovića na čelu Partizana, petnaestak dana kasnije kriza i medijski pritisak otjerali su ga sa tog mjesta, a postavljen je Lotar Mateus.

No, to neće imati nikakvog uticaja na dvoboj Slavije i Zvezde 20. avgusta u Pragu i sedam dana kasnije na Marakani.

Zvezdaši bi trebalo da budu prezadovoljni jer, Česi, iako tradicionalno neugodni za naše predstavnike, svakako nisu Valensija, niti Benfika. Možda su bolji izbor i od AEK-a.

Slavija igra u dresovima, koji su gotovo identični onima koje nosi Vojvodina. Boje su crveno-bijele, tako da će Zvezda u prvom meču morati da pripremi plavu varijantu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC