• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Figo ima rešenje za Srbiju na Mundijalu!

Kandidat za novog predsednika FIFA Luis Figo izneo je deo svojih planova: raspoređivanje milijardu dolara iz rezervi za fudbalske asocijacije, Mundijal sa 48 učesnika...

Legendarni fudbaler, Portugalac Luis Figo danas je zvanično počeo kampanju za izbore za novog predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Za lansiranje izborne kampanje izabrao je "hram fudbala" - londonski Vembli. 

Jedini bivši fudbaler među svim kandidatima, 42-godišnji Portugalac, izneo je plan ako bude izabran za predsednika vodeće svetske fudbalske organizacije u maju ove godine.    

"Po prirodi nisam čovek koji sedi sa strane i samo gleda. Ne, ja želim da promenim imidž FIFA. Želim da vratim fudbalu ono što je on dao meni", rekao je Figo.     

Nekadašnja zvezda Real Madrida, Barselone, milanskog Intera rekao je da će se zalagati za to da Mundijal bude proširen sa 32 učesnika na 40 ili čak 48, a da se paralelno održavaju dva kvalifikaciona ciklusa na dva kontinenta sa po 24 timova.

Ako bude izabran da upravlja svetskim fudbalom, ući će i u Fifin trezor. Naime, ideja mu je da od novčanih rezervi FIFA, a trenutno je u kasi oko 1,5 milijardi dolara, jednu milijardu rasporedi nacionalnim asocijacijama.

"Taj novac nije potreban Fifi.  To je novac fudbalskih asocijacija koje čine FIFA. To nije novac FIFA. Zato i predlažem da se bar 50 odsto tog novca koje bismo dali nacionalnim federacijama iskoristi za razvijanje škola fudbala, gradnju terena, za kupovinu lopti, dresova...", rekao je Figo.               

O svom najjačem rivalu na predstojećim izborima, dugogodišnjem predsedniku FIFA Sepu Blateru, Figo je rekao:

"Poštujem ga, kao i ostale protivkandidate. On godinama vodi FIFA i bilo je mnogo pozitivnih stvari. Ali, došli smo do tačke kada su promene neminovne".

Osim ovih planova, Figo ima i ideju da unese neke novine na terenu. Tačnije, ne dopada mu se sadašnje pravilo o "trostrukoj kazni" - penal, isključenje golmana, a potom dodatna, kasnija kazna od jedne ili nekoliko utakmica suspenzije. Takođe, zalagaće se da se vrati stara definicija ofsajda - da se ofsajd svira i u situacijama kada igrač ne utiče na igru (dakle, ukidanje pasivnog ofsajda).

Figo je jedan od trojice kandidata koji će pokušati da svrgnu Blatera. Osim Portugalca, u igri su i jordanski princ Ali Bin al Husein i predsednik Fudbalske federacije Holandije Mihael van Prag.

Portugalac je rekao da ima podršku određenog broja fudbalskih saveza, ali na kladionicama se trenutno najbolje kotira Blater, koji ima veliku podršku u Africi i Aziji.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC