• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS Federacije BiH "ZA" skraćenje na 12 klubova

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Fudbalski savez Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tabeli.

 FS Federacije BiH "ZA" skraćenje na 12 klubova Izvor: MONDO/Samir Cacan

O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem FS FBiH u ponedjeljak je obavijestio Fudbalski savez BiH.

"Prihvatamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterijuma, princip - plasman na tabeli", saopštili su iz FS Federacije BiH, a prenijela agencija "Anadolija".

"Federalci" su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli da je za njih prihvatljiva "opcija broj dva", odnosno da se šampionat postepeno skrati. Naime, iz FS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/17 treba brojati 14 klubova, a da od takmičarske 2017/18 godine u njoj učestvuje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.

Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlosedmičnog stava Fudbalskog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banjaluke su poslali poruku "za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tabeli tražimo da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri zagarantovana mjesta", što je "u suprotnosti sa načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir".

Oba prijedloga entitetskih saveza razmatraće članovi Izvršnog odbora FS BiH na sjednici 19. marta ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta fudbala u ovoj balkanskoj zemlji, donijeće članovi Skupštine FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. april ove godine.

Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Skupštini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC