• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SL: Partizan brani, crveno-bijeli napadaju!

Četvrti po redu fudbalski šampionat samostalne Srbije počinje u subotu, 15. avgusta.

 SL: Partizan brani, crveno-bijeli napadaju! Izvor: MONDO

Prvi šampion Srbije bila je Crvena zvezda, a potom je dve duple krune osvojio Partizan.

Crno-bijeli će i ove sezone u Superligi biti tim "za pobijediti", a glavni konkurenti za titulu biće im Crvena zvezda i Vojvodina, ekipa koja je prošle sezone prvi put od 1999. godine razdvojila vječite rivale na kraju sezone.

Prije deset godina, crno-bijeli su bili šampioni, a drugi je bio Obilić.

Plasman na treće mjesto, potom i promjene u klubu, u startu su isključile Crvenu zvezdu iz borbe za titulu prvaka, međutim start nove sezone u evro-kupovima i pobjede od 4:0 protiv Rudara na Marakani, a potom i 5:2 nad Dinamom iz Tbilisija, pokazale su da će motivisani crveno-beli, predvođeni Vladimirom Petrovićem Pižonom biti ozbiljan takmac Partizanu.

Crno-bijeli, ipak, slove za prve favorite uprkos činjenici da nisu u sjajnoj atmosferi startovali ove sezone u Evropi i da se u klubu raspravlja o tome da li će trener Slaviša Jokanović biti smijenjen.

Vojvodina je do polovine prošle sezone bila ravnopravan konkurent za titulu, a onda su Novosađani u uvodnim kolima prolećnog dijela prvenstva urpskali stvar i znatno zaostali za Partizanom. Čini se da su ove sezone igrački još jači, a predvodi ih Dragoslav Stepanović.

Bilo bi sjajno poslije mnogo vremena gledati trku utroje...

Ni u jednom od tri kluba ne libe se da pominju riječ - titula. Ipak, bitno će biti kada progovori lopta!

Bez namijere da se potcjenjuju ostali učesnici Superlige, koja će od ove sezone brojati 16 timova, svjetskim čudom moglo bi se proglasiti osvajanje titule od strane nekog četvrtog: OFK Beograda, Rada, Čukaričkog, Javora, Hajduka, Borca, BSK Borče, Mladog Radnika, Spartaka, Smedereva, Jagodine, Napretka i Metalca.

Veći dio ove grupe timova boriće se za opstanak, koji donosi treće mesto od dna tabele. Dakle, dva najlošija tima direktno će ispasti u Prvu ligu Srbije.

Rukovodeći ljudi takmičenja odlučili su da za ovu sezonu prošire broj učesnika sa 12, na 16 i da ukinu trokružni sistemm koji je bio na snazi prethodnih godina.

To znači da će biti odigrano 30 kola i idealan scenario bio bi da u poslednjem bude odlučeno pitanje šampiona. To se dogodilo u sezoni 2007/08, kada je Partizan pobjedom u Kruševcu osvojio prvu titulu prvaka Srbije, tada 20. u istoriji.

Crno-bijeli u novu sezonu ulaze sa 21 naslovom prvaka u SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji. Četiri više i dalje ima Crvena zvezda, dok je od ekipa u superligaškom karavanu još samo Vojvodina u svojim vitrinama imala pehare nacionalnog prvaka: 1965/66 i 1988/89.

Ligu su ove sezone dopunili Smederevo, BSK Borča (koji će igrati na stadionu OFK Beograda), Spartak iz Subotice, Mladi Radnik iz Požarevca i Metalca iz Gornjeg Milanovca, čiji će fudbaleri morati da putuju u Kragujevac kako bi na "Čika Dači" igrali kao domaćini.

BSK, Mladi Radnik i Metalac su prvi put u svojoj istoriji u elitnom društvu, dok se Spartak vratio poslije dugo godina...

Jesenji dio šampionata počinje u subotu, 15. avgusta u 17.30 (osim meča Partizan - Borac, 20.00), a završava se 12. decembra, kada će usljediti zimska pauza do 27. februara. Poslednje kolo biće odigrano 16. maja, devet dana posle finala Lav kupa Srbije, takmičenja koje donosi plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

U istom stadijumu takmičenja startovaće i trećeplasirani tim Superlige, a u trećem drugoplasirani.

Ukoliko ne bude novih promjena pravila, šampion Srbije izboriće plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ako se dogodi da dva tima budu imala isti broj bodova na kraju lige, odlučivaće međusobni skor, potom gol razlika i na kraju broj postignutih golova.

PAROVI 1. KOLA SUPERLIGE:

U subotu:

Čukarički - Javor
BSK - Mladi radnik
Spartak ZV - OFK Beograd
Jagodina - Crvena zvezda (NAJAVA)
Napredak - Metalac
Partizan - Borac

U nedjelju:

Hajduk - Vojvodina
Rad - Smederevo

PARTIZAN

DOŠLI: Krstajić (Šalke), Kleo (C. zvezda), B. Jovanović (Napredak).

OTIŠLI: Stevanović (Sošo, 1.000.000 evra), Žuka (La Korunja, slobodan igrač), Brnović (Budućnost Podgorica), Marčeta (Falkirk), Nenad Marinković (OFI), Sikimić (Strazbur) i Branković (Unirea).



VOJVODINA

DOŠLI: Ađuru (Javor), Vulićević (Javor), Stojka (Brašov), Pleč (Omonija), Karan (Novi Sad).

OTIŠLI: Buač (Nim), Trivunović (OFK Beograd), Stošić (Nim), Đurić (Herenven), Đogović (Palić), Stojanović (Javor).




CRVENA ZVEZDA

DOŠLI: Ignjatijević (Javor), Lekić (Zemun), Đorđević (Atlah), Cvetković (Namur), Lazović (Borac), Obrić (Kapošvar), Kadu (Zeta), Savio (Zeta), Jevtić (OFK Beograd), Vilotić (Čukarički).

OTIŠLI: Koroman (Inčon), Milijaš (Vulverhempton), Kleo (Partizan), Burzanović (Nagoja), Marković (Istra), Tričkovski (Paralamini), Some (Dender), Parker (Tvente), Tomović (Đenova), Gvozdenović, Fereira, Šišić, Pekarić, Bronovicki (Gornik), Pejčinović (Rad, Herta).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC