• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Sve je isto, samo Ronalda nema...

Mančester brani titulu, bez najboljeg igrača svijeta. Ali, nije velika drama, jer se ostali članovi "velike četvorke" nisu znatno pojačali ovog ljeta.

 PREMIJER: Sve je isto, samo Ronalda nema... Izvor: MONDO

Parafrazirani naslov čuvenog romana Eriha Marije Remarka "Na zapadu ništa novo", najbolje ilustruje novu sezonu engleske Premijer lige, koja počinje narednog vikenda.

OK, odlazak zvanično najboljeg fudbalera sveta Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda u Real Madrid, jedina je "sitnica", koja bi mogla krucijalno da se odrazi na odnos snaga iz prošle sezone, ukoliko se ispostavi da Junajted s njim i bez njega nije jednako efikasan.

"Velika četvorka" engleskog fudbala, Mančester junajted, Čelsi, Arsenal i Liverpul vodiće glavnu bitku za titulu, iako većina stručnjaka najviše šansi daje braniocima trofeja "crvenim đavolima".

Istorija podržava ovu tezu, jer je Mančester sa 11 titula najtrofejniji tim od osnivanja Premijer lige 1992. godine, a još samo tri kluba su uspjela da se okite tim trofejom.

To su Arsenal, Čelsi i Blekburn, kojeg je u sezoni 1994/95 predvodio najbolji strijelac u istoriji takmičenja Alan Širer (260 golova). Liverpul, vjerovali ili ne, nije tim koji je osvojio Premijer ligu u svojoj istoriji, a ima 18 titula prvaka prije toga.

Uprkos odlasku jednog od najboljih igrača svijeta - Kristijana Ronalda u Real Madrid, menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson uveren je da će s postojećim timom uspjeti da osvoji 18. titulu i izjednači se s Liverpulom po broju pehara nacionalnog prvaka.

Škot k’o Škot, nije spiskao ni trećinu od 96 miliona evra koliko je zaradio od rekordnog transfera Portugalca. On je, međutim, doveo dva relativno jeftina igrača (Gabrijela Obertana i Luisa Antonija Valensiju), kao i Majkla Ovena za "džabe".

Istovremeno je dobio simpatije javnosti, jer je nekadašnjem centarforu Liverpula, Real Madrida i Njukasla očinski pružio priliku da ponovo izgradi karijeru.

Usput se malo i narugao najvećem rivalu, Liverpulu, jer je Oven uz Robija Faulera i Stivena Džerarda jedna od ikona „kopa“ od 90-ih, do danas...

Doduše, Mančester junajted nije dobro otvorio sezonu. Poražen je u engleskom Superkupu (Komjuniti šild) na penale od Čelsija, ali igra "đavola" na Novom Vembliju predstavlja ohrabrenje navijačima s obzirom na to da u timu nije bilo najjačih karika iz prošle sezone - golmana Edvina van der Sara i Nemanje Vidića zbog povreda.

Pored Vidića, pod posebnom lupom srpske javnosti biće Zoran "Bambi" Tošić, koji je u predsezoni pokazao da Ferguson može ozbiljno da računa na njega. Aplauz koje je dobio od stručnog štaba zbog pogotka protiv kineskog Hangžu Grintauna, sigurno će vredeti barem nekoliko minuta u jednoj od takmičarskih utakmica koje slijede. Pored toga, nekadašnji fudbaler Partizana briljirao je u dresu "orlova" u Pretoriji, što vjerovatno Fergusonu nije promaklo.

Nadamo se da je protiv Južne Afrike zaradio barem još jednu šansu, a onda je na njemu da pokaže da li zaslužuje mjesto u standardnih 11 igrača Mančestera.

Ferguson se ovog ljeta zabavljao medijskim sukobom sa Argentincem Karlosom Tevezom, koji je za 25 miliona funti prešao u omraženi Siti, pa je u nekoliko navrata isključio mogućnost da ekipa Marka Hjuza, koja je novcem arapskih milijardera najviše kupovala ovog leta, bude jedan od konkurenata za titulu.

Eliminisao je i Liverpul, ali je kao potencijalno najopasnijeg protivnika izdvojio Čelsi.

Klub sa Stemford bridža, odnosno njegov vlasnik Roman Abramovič, čiji je račun mnogo pretpio zbog svjetske ekonomske krize, takođe nije angažovao zvučna igračka pojačanja, ali jeste veliko trenerersko ime. Doveo je Karla Anćelotija, koji je s Milanom dva puta postao prvak Evrope. Namera je da njegov tim napokon osvoji Ligu šampiona.

Iako su u londonskom klubu kao glavni cilj naredne sezone istakli osvajanje elitnog evropskog takmičenja, niko na Stemford bridžu ni ne pomišlja da se odrekne titule, koju engleski navijači najviše cene.

Srpske boje u plavom dresu braniće Branislav Ivanović, a moguće i Nemanja Matić, mladi reprezentativac Srbije i član Košica.

Prema posljednjim najavama engleske štampe, Portugalac Žoze Bosingva je na izlaznim vratima iz Čelsija, što bi značilo da je italijanski trener odlučio da Bane bude starter u poslednjoj liniji odbrane.

Sa druge strane, Liverpul, najtrofejniji engleski klub sa 18 osvojenih šampionskih pehara, ali posljednji put daleke 1990. godine, u predsezoni je igrao očajno.

Redsi nikako nisu uspjeli da povežu dvije pobjede, ali vjerovatno je menadžer Rafa Benitez isprobavao taktičke kombinacije, menjao igrače kao u hokeju, po čemu je uostalom i poznat.

Sa Enfilda su u prelaznom roku u Real otišli Ćabi Alonso i Alvaro Arbeloa, ali ekipa koja u svojim redovima ima Fernanda Toresa, Stivena Džerarda, Havijera Maskerana i ostale asove, mora biti uvrštena u favorite.

Najmanje šansi za titulu, od "velike četvorke", stručnjaci na Ostrvu dali su Arsenalu, a možda upravo to bude vetar u leđa "tobdžijama" da se domognu 14. trofeja engleskog prvaka.

Arsen Venger ima mlade, ali već iskusne igrače poput Seska Fabregasa, od koga se očekuje da poveže redove na sredini terena i bude čovek za završni pas. Sličan zadatak imaće i oporavljeni Čeh Tomaš Rosicki, a njegove "lopte s očima" trebalo bi da pronalaze Rusa Andreja Aršavina i brazilskog Hrvata Eduarda da Silvu, koji će u vrhu napada igrati umjesto novog centarfora Sitija Emanuela Adebajora.

Francuski stručnjak, kao diplomirani ekonomista, takođe nije rasipao u letnjem prelaznom roku, upozoravajući da će recesija tek da se osjeti u najpopularnijem sportu.

Ipak, pokušao je da dovede Maruana Šamaka iz Bordoa kako bi nadomjestio odlazak Adebajora, ali će Marokanac najvjerovatnije da ostane u taboru francuskog prvaka.

Pored bitke za trofej, jako zanimljivo će biti i u borbi za opstanak, što će biti primarni cilj za novajlije u ligi.

Umjesto Midlsbroa, Vest Bromvič Albiona i Njukasla, koji su ispali u Čempionšip prošle sezone, u elitnom razredu igraće Birmingem, Barnli i Vulverhempton.

Vulvsi će takođe biti zanimljivi srpskoj javnosti zbog Nenada Milijaša, koji je ovog leta predao kapitensku traku Crvene zvezde i otisnuo se preko La Manša.

Dobijao je mnogo pohvala u predsezoni od menadžera Mika Mekartija, a u dogovoru s klubom, zamolio je selektora Srbije Radomira Antića da ga oslobodi "safarija" u Južnoj Africi.

I njemu, kao i Bambiju, želimo da se što pre ustali u startnoj postavi.

PAROVI 1. KOLA PREMIJER LIGE:

U subotu:

Čelsi - Hal
Aston Vila - Vigan
Blekburn - Mančester siti
Bolton - Sanderland
Portsmut - Fulam
Stouk - Barnli
Vulverhempton - Vest Hem
Everton - Arsenal

U nedjelju:

Mančester junajted - Birmingem
Totenhem - Liverpul

(N. Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC