• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džekin "het-trik" na Baždarevićevom debiju!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina ostvarila je prvu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2016! Na debiju selektora "zmajeva" Mehmeda Baždarevića, kapiten Edin Džeko je s tri pogotka srušio Andoru (0:3).

Tek u petoj utakmici kvalifikacija za odlazak na EURO 2016, "zmajevi" su izvojevali prvu pobjedu!

U Andora la Veli na Nacionalnom stadionu sa vještačkom travom, Edin Džeko je "het-trikom" potopio domaćina i omogućio novom selektoru "zmajeva" Mehmedu Baždareviću da na svom debiju upiše tri boda - 0:3 (0:1).

Na ruku BiH išli su i drugi rezultati ovog kola, pa se uz malo sreće može domoći i direktnog plasmana u Francusku! Vels je slavio u Izraelu (0:3), mada je učenicima Meše Baždarevića više odgovorao neriješen rezultat, da bi u kasnijem terminu Belgija "zgromila" Kipar (5:0) i izdvojila se kao prvi favorit Grupe B.

Kapiten BiH i napadač Mančester sitija je postigao sva tri gola u 13, 49, i 62. minutu i učvrstio se na vječnoj listi strijelaca "zmajeva" sa 41 pogotkom! Sva tri puta mu je majstorski asistirao Senad Lulić. Ovaj dvojac svakako je najzaslužniji za sigurnu pobjedu, ali uz njih se izdvojilo i ime Edina Višće, koji je u subotu uveče bio briljantan! Stvorio je nekoliko odličnih šansi i probijao stranu kao od šale!

Sastavi

Andora: Pol, Lima, Sorija, Soneje, Vales, Garsija, Nikolas, Vieira, Lorenco, Klemente (od 54. Martinez), Gomez (od 59. Riera). Selektor: Koldo Alvarez.

BiH: Begović, Spahić, Mujdža, Zukanović, Vranješ (od 73. Cocalić), Bešić, Pjanić, Lulić (od 77. Medunjanin), Višća, Ibišević (od 67. Đurić), Džeko. Selektor: Mehmed Baždarević.

Oko 1.000 navijača BiH je aplauzima ispratilo nacionalni tim BiH, koji je mora se priznati u pojedinim trenucima krasila i bespotrebna nervoza, posebno Miralema Pjanića, koji je mirne duše mogao da dobije i direktan crveni karton.

Osim pobjede Meše na svom debiju, selektor je pružio šansu da debituje Milan Đurić iz Ćezene i Edin Cocalić iz Mehelena, koji su opravdali njegovo povjerenje, i to je najveći dobitak "zmajeva" na meču sa amaterima iz Andore.

Ipak, malo zbog vještačke trave pas igra nije funkcionisala baš najbolje, a i Vedad ibišević je promašio nekoliko dobrih šansi koje bi da je "onaj nekadašnji" pogađao i zavezanih očiju. Bez obzira na sve, sigurni smo da će se centarfor Štutgarta vratiti u formu i ponovo obradovati navijače postižući ključne pogotke na koje je sve i navikao.

Samo da prekine golgeterski post...Možda već za tri dana u prijateljskoj utakmici sa Austrijom u Beču, gdje će se vidjeti kakva je stvarno snaga Mešinih "zmajeva".

Grupa B

Izrael - Vels 0:3 (0:1)

Andora - Bosna i Hercegovina 0:3 (0:1)

Belgija - Kipar 4:0 (2:0)

TABELA: Vels 11, Izrael (-1) 9, Belgija (-1) 8, Kipar 6, BiH 5, Andora 0.

TOK UTAKMICE

1. Počela je utakmica, pravdu će dijeliti Mađar Ištvan Vad. Srećno "zmajevi".

5. Početak je nervozan s obje strane, a svemu je "kumovao" oštar start Rodrigeza nad Muhamedom Bešićem, ali je reprezentativac Andore prošao nekažnjeno kod mađarskog arbitra.

10. Nervoza je učinila svoje - Ognjen Vranješ i Bešić su se zbog oštrih startova i povlačenja za dres igrača Evertona sukobili sa fudbalerima Andore, a epilog "incidenta" je bio žuti karton za nekadašnjeg igrača banjalučkog Borca.

13. GOOOOL! "Zmajevi" vode sjajnim golom Edina Džeke! Centaršut na ivicu kaznenog prostora odlično je petom ostavio Senad Lulić za napadača Mančester sitija, a Džeko u svom stilu pogodio lijevi ugao gola Andore - 0:1! Ovo je kapitenu "zmajeva" bio 39. pogodak u dresu BiH.

Andora
Izvor: YouTube

25. Zaprijetio je povratnik u A tim BiH Edin Višća, ali nije bio precizan. Igrači Andore su poprilično grubi, u posljednjem startu nad Miralemom Pjanićem, "požutio" je Klemente, ali mu je potom pomalo nesportski uzvratio vezista Rome nagazivši protivnika dok je ležao na travi. Prošao je na sreću bez sankcija.

32. Poslije akcije Višće i Mensura Mujdže po desnoj strani, u odličnoj šansi se našao Vedad Ibišević, ali nije bio precizan sa nekih desetak metara od gola Andore. Čini se da njegovo neigranje i golgeterski post koji već dugo traje u Štutgartu uzima danak i u selekciji BiH.

36. Ponovo je sjajno prošao Višća po desnom boku i uputio centaršut, ali je Džeko umjesto da šutira glavom pokušao da uposli Ibiševića, koji je dolazio iz drugog plana, pa je propala dobra prilika za Zmajeve da udvostruče prednost.

38. Najprije je udarac Lulića izblokiran na nekih 16 metara, da bi u nastavku akcije šut oprobao i Bešić, ali vezista Evertona još nije podesio nišanske sprave.

42. Fauliran je Ibišević na 20-ak metara od gola, ali Pjanić nije uspio da prebaci živi zid, da bi se potom ukazala šansa Vedadu nakon što mu je loptu spustio na peterac Džeko. Međutim, centarfor "švaba" je bio za malo kratak da ubaci loptu u mrežu Andore.

45. Stopostotna šansa za Ibiševića, uhvatio je volej u blizini penala, ali nije bio precizan. Srećom pogodio je defanzivca Andore i lopta se otkotrljala tik pored lijeve stative. Očigledno, Vedo nije u dobroj formi...

- poluvrijeme -

46. Počeo je drugi dio utakmice na Nacionalnom stadionu u Andora la Veli.

49. GOOOOL! Ermin Zukanović je proigrao Ibiševića, koji je odlično uposlio Lulića na lijevoj strani, a defanzivac Lacija na petercu pronašao Džeku, kojem nije bilo teško da je ubaci u mrežu za jubilarni 40. gol u dresu BiH!

...
Izvor: YouTube

55. "Zmajevi" stalno napadaju, Asmir Begović je potpuno bez posla...

62. GOOOL! Ponovo je Džeko pogodio mrežu Andore za kompletiranje het-trika! I ponovo je po treći put bio asistent Senad Lulić!

...
Izvor: YouTube

67. Milan Đurić umjesto Ibiševića! Debi napadača Ćezene u A timu BiH. Sa tribina, navijači "zmajeva" skandiraju njegovo ime.

73. Mehmed Baždarević je izvršio drugu izmjenu - umjesto Vranješa u igri je Edin Cocalić, fudbaler belgijskog Mehelena, kojem je ovo takođe debitantski nastup za "zmajeve".

77. Selektor BiH je posegnuo za posljednjom izmjenom - Haris Medunjanin je ušao umjesto trostrukog asistenta Senada Lulića.

78. Višća je ponovo napravio dar-mar po desnoj strani i odlično centrirao: Najviši u skoku, očekivano bio je visoki Đurić, ali je njegov udarac završio iznad prečke.

90. Do kraja, "zmajevi" su bez problema sačuvali vođstvo i ostvarili prvi trijumf na putu ka zemlji "galskih pijetlova".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC