• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" opet bez... krila

Autor mondo.rs

Porazom u Lisabonu reprezentacija Srbije ostala miljama daleko od plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016.

Misterija se nastavlja. Kako to da fudbaleri koji igraju u Čelsiju, Mačester sitiju, Laciju, Liverpulu, Romi... kada su na okupu deluju kao da su dovedeni iz nekih osrednjih evropskih timova?

Problem, očigledno, nije u selektoru, jer su reprezentaciju Srbije od Radomira Antića i poslednjeg plasmana na neki veliki turnir vodili Vladimir Petović, Siniša Mihajlović, Dik Advokat i sada Radovan Ćurčić. Četiri različita trenera, svaki sa svojim pristupom radu, a opet sve isto... Umesto "novog početka", od 2010. agonija i dalje traje.


Nijedan od njih nije uspeo da pronađe recept kako da "orlovi" deluju na terenu poput simbola koji ta ptica predstavlja – kralj neba. Dakle, dominantno, sigurno, samouvereno...

Reprezentativci Srbije u većini utakmica poslednjih godina, barem u onim najbitnijim, deluju potpuno suprotno tim epitetima. Tako je bilo i u nedelju uveče u Lisabonu, gde su poraženi od Portugala u 5. kolu Grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016.

Portugal – Srbija 2:1 (1:0).

PORTUGAL: Patrisio - Bosingva, Alveš, R. Karvaljo (17. Vale), Eliseu - Nani, Mutinjo, Tijago, Koentrao (78. Kvarežma) - Dani (85. V. Karvaljo), Ronaldo.

SRBIJA: Stojković - Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov - Matić, Petrović - Tadić (78. Tošić), Ljajić (85. Škuletić), Marković (66. Đuričić) - Mitrović.

Jedini trenutak vredan pomena u igri našeg tima bio je spektakularan pogodak Nemanje Matića u 61. minutu. Džabe, kada su Portugalci vratili prednost za manje od 60 sekundi.

Žoao Mutinjo je sa desne strane poslao "kiflu" na drugu stativu, koja je uspela da prođe kompletu odbranu Srbije i stigne do Fabija Koentraa. Očajno su naši defanzivci reagovali i u 11. minutu. Prvo Dušan Basta, koji je poput početnika poslao loptu u korner, a zatim i kapiten Branislav Ivanović, koji nije stajao dovoljno blizu Rikarda Karvalja, pa je ovaj imao lak posao da glavom "zakuca" loptu u mrežu.

Ništa bolji od kolega iz odbrane bili su napadači. To najbolje potvrđuje podatak da su Aleksandar Mitrović i Lazar Marković u prvom poluvremenu, zajedno, imali manje od pet dodira sa loptom...

Bez energije, mlako i bezopasno, delovali su napadi naše reprezentacije. Pa i u tom minutu kada je postignut pogodak, ništa se ne bi dogodilo da Matić nije pokazao zašto je najbolji igrač reprezentacije. Jedini je koji ima neku ideju, koji "preore" teren i u odbrani i u napadu, ali malo je jedan Nemanja Matić za nešto više od JEDNOG boda u grupi sa Portugalom, Danskom, Albanijom i Jermenijom...

Kako stvari stoje, osim da se ne dogodi čudo kojem se nadamo već godinama, Srbija neće igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. Tamo će Portugal, Danska ili Albanija...

TABELA: Portugal 9, Danska 7, Albanija 7, Srbija 1, Jermenija 1.

TOK UTAKMICE:

Kraj!

- Još četiri minuta nadoknade i to je to. Kofere za Francusku teško da ćemo pakovati...

- Umalo autogol Matije Nastasića u 88. minutu. Nani je centrirao, a lopta pogodila štopera naše reprezentacije koji je išao u blok. Srećom, zavrišila je malo preko prečke. Ovoj akciji prethodilo je mučenje naših igrača da iznesu loptu na protivničku polovinu.

- Poslednji pokušaj naše reprezentacije da nešto promeni i izbegne poraz u Lisabonu. Debitant Petar Škuletić je zamenio Adema Ljajića u 85. minutu, tako da će "orlovi" imati dva klasična napadača.

- Po jedna izmena u obe reprezentacije. Kod domaćih umesto Koentraa ulazi Kvarežma, a u našem timu Zoran Tošić menja Dušana Tadića. U toku je 78. minut.

- Dobar pokušaj Radosava Petrovića u 77. minutu iz voleja, ali sa oko 25 metara. Predaleko da bi se ugrozio dobro postavljeni Patrisio.

- Brzim golom za novo vođstvo Portugal je dodatno demotivisao naše igrače i opet vratio kontrolu nad dešavanjima na terenu. Naši imaju loptu više u posedu, ali nisu opasni.

- Izmena u reprezentaciji Srbije, od 66. minuta umesto Lazara Markovića u igri je Filip Đuričić.

- GOOOL, 2:1! Neverovatno... Izjednačenje nije trajalo ni minut... Fabio Koentrao je u 62. minutu iskoristio sjajno dodavanje Žoaa Mutinja i vratio prednost Portugalu.


...
Izvor: YouTube


- GOOOL, 1:1! Sjajan pogodak Nemanje Matića u 61. minutu! Konačno nešto vredno pohvala u igri našeg tima, a to je potez Nemanje Matića! Kolarov je centrirao iz prekida, Petrović glavom poslao loptu na drugu stativu, a tamo je Matić reagovao u stilu vrhunskog golgetera...

...
Izvor: YouTube


- Konačno dobra akcija naših fudbalera i šansa za gol! U 53. minutu Aleksandar Mitrović je šutirao glavom posle centaršuta Tadića sa leve strane, ali preko prečke. Bio je to jedan od retkih dodira sa loptom našeg napadača u ovoj utakmici...

- Drugo poluvreme počelo je bez promena u sastavima.

Poluvreme. Kraj priče o plasmanu na Evropsko prvenstvo 2016. je veoma blizu... Osim ako ne dođe do drastične promene u igri našeg tima po povratku sa odmora.

- Po žuti karton u 40. minutu zbog međusobnog koškanja kraj aut-linije dobili su Adem Ljajić i Fabio Koentrao. Prethodno je zapisan i Nemanja Matić.

- Umalo 2:0 za Portugal u 30. minutu. Kristijano Ronaldo je lepo prošao po levoj strani i ubacio loptu u peterac, ali je Matija Nastasić bio ispred Koentraa.

- Zvanično najbolji fudbaler sveta, Kristijano Ronaldo, prvi put je zapretio u 29. minutu. Sa više od 20 metara šutirao je pod prečku, ali je Stojković "paradom" uspeo da sačuva mrežu.

- Nisu se "orlovi" predali i klonuli posle vođstva domaćina. Po drugi put zapretio je Dušan Tadić, ali je njegov šut bio neprecizan. Preuzimaju naši igrači inicijativu, još da uspešno organizuju neki napad i moglo bi da se "zakuva" u Lisabonu.

- Lep napad naših igrača u 26. minutu, ali je volej Adema Ljajića izblokiran, tako da smo opet dobili samo korner...

- Portugal potpuno kontroliše igru u prvih 20 minuta. Osim pokušaja Dušana Tadića, koji je bio izblokiran, "orlovi" nisu stvorili šansu pred golom domaćih.

- Rikardo Karvaljo je svoj deo posla završio. Dao je pogodak u 11. minutu, a već u 17. mora van igre zbog povrede. Umesto njega ušao je Ilidio Vale, kojem je ovo tek drugi nastup za nacionalni tim.

- Prvi pokušaj Srbije. U 13. minutu Dušan Tadić se lepo izborio za poziciju, ali je njegov šut blokiran, tako da smo dobili samo korner...

- GOOOL, 1:0! Portugal vodi od 11. minuta pogotkom Rikarda Karvalja. Defanzivac domaćih ostao je potpuno sam na šest-sedam metara od Stojkovićevog gola i snažno je šutirao glavom. Fabio Koentrao je odlično centrirao sa desne strane posle kratkog dodavanja iz kornera, koji su gosti dobili posle panične intervencije Baste.

...
Izvor: YouTube


- Još jedna opasnost pred našim golom. Nani je dobro centrirao u 6. minutu, ali je Basta na drugoj stativi bez rizikovanja izbacio loptu u korner... Posle centaršuta iz ugla usledila je kontra naših fudbalera, međutim i faul Lazara Markovića u napadu.

- Prvi šut viđen je u 4. minutu. Portugalci su brzo izveli slobodan udarac, ali je na mestu bio Vladimir Stojković posle šuta Danija.

- Stadion Da Luž, čiji je kapacitet oko 65.000, je skoro pun. "Rupa" je jedino u delu predviđenom za gostujuće navijače, gde ima oko 50 pristalica naše reprezentacije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC