• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demanti Vojvodine: Mi punimo državnu kasu!

Autor mondo.rs

Predsednik novosadskog kluba Zoran Šćepanović govorio je za MONDO o poslovanju "lala", poreskom dugu i ambijentu u kojem Voša posluje. "Prijavili smo dobit, nismo gubitaši", podseća.

 Demanti Vojvodine: Mi punimo državnu kasu! Izvor: MONDO/M. Šolak

Izvor: MONDO/M. Šolak

Finansijski problemi FK Vojvodina ponovo su stupili u prvi plan.

Račun kluba u sredu je opet blokiran na osnovu prinudne naplate, što je navelo na zaključak da prodaja prava na transfere Mijata Gaćinovića i Srđana Babića nije donela ni kratkoročni boljitak.

Aktuelno rukovodstvo prodalo je 75 odsto prava na traženi dvojac za 1,4 miliona evra, od čega je 800.000 odmah uplaćeno na račun, a preostali deo biće uplaćivan u pet mesečnih rata od po 120.000 evra. Preostalih 25 odsto prodala je prethodna uprava za 168.000 evra.

Predsednik Vojvodine Zoran Šćepanović objasnio je u četvrtak, u razgovoru za MONDO, razloge poslednje blokade klupskog računa. Prema njegovim rečima, u pitanju je samo propust klupske administracije.

Da li je "goreći" dug Vojvodine 800.000 evra ili veći?

"Ne, nije u pitanju 800.000 evra, već 820.000 dinara. Vojvodina radi transparentno i izmiruje stare dugove, a ovde je samo u pitanju greška naše administracije pri obračunu poreza i doprinosa za jednu ili dve plate igrača", rekao je Šćepanović za MONDO.

Međutim, dug se na sajtu Narodne banke Srbije ipak pojavio. Šćepanović je nekoliko puta podvukao da je do toga došlo samo propustom zaposlenih u klubu i da nema razloga za brigu. Štaviše, podvukao je da je Vojvodina za troškove poreza izdvojila i više novca od neophodne svote.

"Fudbalski klubVojvodina   je u poreskoj pretplati, od oko milion dinara poreza, a prema tom, drugom osnovu, u minusu 820.000 dinara. Jednostavno, greškom naše administracije ta dva iznosa ne mogu da se potiru. U toj, jednoj partiji smo u minusu i to će brzo biti izmireno. Ponavljam, milion dinara smo u pretplati kada su u pitanju porezi i doprinosi".

Govoreći detaljno o poslovanju, Šćepanović je istakao i podatak koji je prava retkost kada je u pitanju poslovanje preduzeća u Srbiji

"Veoma je važno i to da je Vojvodina prijavila dobit u poslovanju. Ovaj klub puni državnu kasu i nije gubitaš. To se lako može proveriti, kao i moje reči da smo prijavili dobit. Dakle, ovaj klub poštuje sva pravila i popunjava budžet Srbije prema zakonu", podvukao je prvi čovek "Stare dame" iz Novog Sada.

Zimus je bilo nagoveštaja i da će Vojvodina podneti nadležnom Privrednom sudu i zahtev za sprovođenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), poput KK Crvena zvezda.

Međutim, dogovor sa poveriocima Novosađana je očigledno postignut i bez toga, pa neće biti potrebe da Voša ulazi u predstečajni postupak.

"Odustalo se od ulaska u UPPR, jer smo pronašli način i modus da se koliko-toliko dogovorimo sa poveriocima i da se smanji pritisak na kasu FK Vojvodine. Poverioci su pokazali razuman odnos i iskreno verujem da će sve proći korektno, za obe strane"

Izvor: MN PRESS Koliki je dug Vojvodine? Trenutno, veći od tri miliona evra, tvrdi Šćepanović.

"Svi moraju razumeti da smo nasledili jako veliki dug. Veći od šest, bezmalo sedam miliona evra. Ogromnim trudom uspeli smo da vratimo tri miliona. Na to bi trebalo dodati i da je za redovno funkcionisanje kluba potrebno oko 1,8 miliona evra godišnje. Ako poverioci budu imali strpljenja, iskreno verujem da ćemo naći način da izlečimo Vojvodinu. Pokazujemo dobru volju, ali nemoguće je za godinu dana vratiti ono što je godinama zaduživano"

Poslednja finansijska injekcija ubrizgana je klubu prodajom dvojice najperspektivnijih igrača. Nepopularnom, mnogima nerazumnom, ali u Srbiji dobro poznatom metodom, Vojvodina se za malo više od 1,5 miliona evra unapred odrekla prava na Gaćinovića i Babića, koji i dalje igraju za nju, ali na koje više ne polaže pravo.

"Nažalost, bili smo prinuđeni da to uradimo. Prodajemo igrače na taj način ne baš svojom voljom, ali jednostavno nemamo kud, zbog silnih obaveza. Nadam se da više nećemo biti u situaciji da nailazimo na nerazumevanje poverilaca", jasno je nagovestio Šćepanović da je Voša bila prinuđena da se odrekne možda i veće svote novca za supertalentovani duo.

Dakle, u Vojvodini - kao i u svim superligaškim klubovima - ne postoji termin "inćedibile", kojim Italijani označavaju igrača koji ne bi bio prodat ni u slučaju nepristojne ponude. Koliko je u takvim uslovima moguće praviti dugoročnu sportsku strategiju? Odgovor se sam nameće.

U skladu sa tim, Šćepanović poručuje da će "lale" pokušati da ostanu učesnici trke za Evropu i ove i narednih sezone, ali da će namirenje starih dugova ostati priotitet u poslovanju kluba.

"Trudimo se i trudićemo se da budemo odgovorni, u svakom pogledu. Nećemo da radimo tako da pravimo dugove, a da ne razmišljamo o tome ko će ih i kada vraćati. To nije odgovorno ponašanje i to nije ono što smo obećali", rekao je Šćepanović i podsetio na svoje reči:

"Obećali smo da ćemo biti šampioni u finansijskom fer pleju i trudićemo se da to i postanemo. Dobro smo svesni da to nije lako spojivo sa rezultatima, ali imamo veliku želju i da rezultati ne trpe dok vraćamo dugove. Ne pravimo ni evro novog duga. Cilj je da tako ostane do potpunog ozdravljenja Vojvodine"

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC