• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Delije nisu krive, nego policija

Zvezda stala u odbranu svojih navijača i optužila češku policiju za incidente. Kritike i na račun uprave Slavije.

 ZVEZDA: Delije nisu krive, nego policija  Izvor: MONDO

Fudbalski klub Crvena zvezda stao je u odbranu svojih navijača koje je češka policija tukla i hapsila po Pragu, potvrđujući tvrdnje Delija da je policija bila ta koja je izazvala incidente.

U saopštenju Zvezde, ističe se da je "sve incidente" uoči meča sa Slavijom u Pragu (0:3) "izazvala češka policija prekomjernom upotrebom sile", a upućena je i kritika na račun domaćina, praškog kluba, koji je, uz pomoć državnih organa Češke, "učinio sve da Zvezda nema podršku svojih pristalica na stadionu".

"Češka policija privela je 60 građana Srbije nekoliko sati prije odigravanja utakmice. Izjava portparola češke policije da su policajci bili napadnuti nije tačna. Postoji desetine svjedoka koji su vidjeli da su pristalice našeg kluba potpuno mirno i bez ijednog incidenta krenule iz centra grada ka metro stanici kako bi došli na stadion. Policija ih je potpuno opkolila u jednoj uskoj ulici i zabranila ulazak u metro. Kada je jedan od njih prišao policiji i samo pitao kuda smiju da idu policija je počela, bez ikakvog razloga i povoda, da ih batina", navodi se u saopštenju.

Ne želeći da umanji ono što je Slavija postigla na terenu, FK Crvena zvezda je ocijenila da se ni češka država, ni klub iz Praga "nisu domaćinski ponijeli prema gostima iz Srbije".

Navodeći niz propusta češke policije i praške Slavije u organizaciji utakmice, Zvezda je posebno navela to da je 15 državljana Srbije protjerano bez ikakvog razloga, odnosno zato što nisu imali dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju, iako su imali uredne vize koje nije moguće dobiti bez priloženog zdravstvenog osiguranja.

U saopštenju kluba iz Ljutice Bogdana posebno se ističe da na dan utakmice nije bio zabilježen "nijedan incident između građana Praga, turista i navijača Slavije" i navijača Crvene zvezde.

"Crvena zvezda je prije odigravanja utakmice tražila od Slavije i češke policije da se obezbijedi policijska pratnja navijačkim autobusima na putu kroz Češku. Da je naš savjet poslušan ne bi bilo incidenata na putu do Praga", piše u saopštenju Zvezde.

Problema je bilo i prilikom ulaska navijača Zvezde na stadion, jer je Slavija zahtijevala od njih da pokažu pasoše, a mnogi su morali da ih ostave u hotelu. "Zbog toga više od stotinu naših pristalica nije moglo da uđe u stadion, iako su uredno platili karte. Među oštećenima su i državljani Kanade, Švedske i nekoliko zapadnoevropskih država", navodi Zvezda.

Uprava crveno-bijelih posebno je ogorčena na pisanje čeških medija, koji su, kako se ocijenjuje, "do usijanja podizali tenziju, najavljujući 'pravu invaziju huligana sa Balkana'".

"Ova kampanja je imala elemente rasizma i širenja mržnje na nacionalnoj osnovi o čemu mogu da posvjedoče brojni žitelji Praga našeg porijekla. Ovakva kampanja nikako nije doprinosila smirivanju strasti. Kampanja širenja mržnje je nastavljena i danas brojnim naslovima u češkoj štampi u kojoj se vrijeđaju naše pristalice i u kojoj nas izjednačavaju sa fašistima", ističe se u saopštenju.

"Češki mediji i policija koji su obaviještavali javnost o divljanju navodnih 'huligana' na kraju su te iste 'huligane', koji su prema njihovim riječima 'srušili Prag', kaznili prekršajnim kaznama u iznosu od 200 kruna (8 evra)!? Toliko o huliganstvu", primjećuje uprava Zvezde.

Takođe, Crvena zvezda naglašava da češka policija "nije poštovala ni sopstvene zakone i o uhapšenim državljanima Srbije nije obavijestila ambasadu Srbije u Češkoj".

"Dok se sve ovo dešavalo, naši domaćini iz FK Slavija odbijali su svaku saradnju sa Zvezdom, ambasadom Srbije i našim državljanima u riješavanju ove situacije", navodi se u saopštenju i dodaje da Zvezda nikada nije, niti će pravdati vršenje bilo kakvog krivičnog ili prekršajnog djela svojih navijača.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC